Vikaren fra Helvede: Så brutal er krigsfilmen han viste 10-årige

I Norge skal man være over 18 for at se den film, som vikar viste for skoleelever i nordjysk fjerdeklasse

Det er filmen her, lærervikaren altså mente, børnene i fjerde klasse var store nok til at se. Som man kan se her, vises der i filmen både mord, afsavede fingre og bunker af blodige lig. (Trailer: Lions Gate Films)

Er du vikaren og vil fortælle din version, så kontakt os på 1224@eb.dk

Normalt hygger 10-årige sig med film som 'Min søsters børn', 'Far til fire' og animationsfilm som den biografaktuelle 'Inderst inde'.

Men da en vikar på Gudumholm Skole i Nordjylland skulle underholde en klasse fyldt med 10-årige valgte han i stedet at sætte krigsfilmen 'Savior' med Dennis Quaid i hovedrollen på.

Det skulle han ikke have gjort, for filmfremvisningen har resulteret i en fyreseddel og i tilbud om psykologhjælp til skoleeleverne.

Det er da også barske sager, som skoleeleverne har været udsat for.

Filmen, der er fra 1998, handler om en soldat i Fremmedlegionen, som er udsendt til Bosnien under krigen i kølvandet på Jugoslaviens opløsning. Selvom soldaten ellers er en hårdfør krigsveteran, begynder hans menneskelighed at skinne igennem jo flere krigsforbrydelser og overgreb på civilbefolkningen, han overværer.

Filmen Savior tager sit udgangspunkt i krigen på Balkan i starten af 90'erne´(Foto: Presse) Samfund - 7. okt. 2015 - kl. 22:04 Lærervikar fyret: Elever tilbudt psykologhjælp efter krigsfilm

Dennis Quaid i 'Savior' med et blodigt spædbarn i hænderne. (Foto: All Over)
Dennis Quaid i 'Savior' med et blodigt spædbarn i hænderne. (Foto: All Over)

I flere af scenerne vises døde kroppe, voldshandlinger og menneskelig afstumpet hed.

I en scene, der er lagt på Youtube, kommer Dennis Quaids rolle, Guy, eksempelvis ind i et hjem, hvor en ældre kvinde i chok sidder på sin seng, mens hendes døde familiemedlemmer ligger på gulvet ved siden af. I et lukket skab ligger et grædende spædbarn.

En anden soldat, Goran, træder ind i rummet, sparker til et kvindeligt lig og siger:

- Lækre ben. Nogen har allerede udført vores job.

Se også: Quaid: Kokain var med i filmbudgetter

'Savior' er i blandt andet Norge forbudt for børn under 18. (Foto: All Over)
'Savior' er i blandt andet Norge forbudt for børn under 18. (Foto: All Over)

Herefter forsøger han at overtale Guy til at hoppe i kanen med den ældre kvinde for at få hende til at føle sig ung igen.

Den ældre kvinde opfatter først soldaten som venlig - lige indtil han trækker en stor dolk frem og med to voldsomme hug skærer hendes finger af for at få fat i hendes guldring, hvorefter hun - meget naturligt - begynder at skrige op.

- Hun er bare en gammel muslimsk kælling. Lad hende bløde til døde, siger Goran, mens han sætter ringen på sin blodig finger.

På et andet tidspunkt sparker Goran en kvinde, der er blevet gravid efter at være blevet voldtaget, i maven, og da hun går i fødsel truer han med at skyde babyen.

Se også: Dennis Quaid: Der var blod overalt

Krigsfilmen 'Savior' er bestemt ikke en hyggefilm. (Foto: All Over)
Krigsfilmen 'Savior' er bestemt ikke en hyggefilm. (Foto: All Over)

Filmen er så hård kost, at den amerikanske filmcensur ved premieren gav den en R-rating på grund af 'vold inklusiv brutale krigsforbrydelser samt voldsomt sprog.'

Og amerikanerne er ikke de eneste, der mente, at det var lige lovlig voldsomme løjer, der blev vist på det hvide lærred.

I vores broderland Norge skulle man være over 18 for at se den, hvilket også gjaldt for Sydkorea og Storbritannien.

Lidt lettere tog de på sagerne i Argentina, Tyskland, Island og New Zealand, hvor man skulle være 16 for at købe billet til filmen i biffen.

Den danske biograf-censur frarådede ifølge Ekstra Bladets oplysninger børn under 15 at se filmen, da den fik dansk premiere i maj 1999.

Ingen lande mente dog at filmen skulle godkendes til 10-årige skoleelever.

Er det en overreaktion, at vikaren blev fritstillet, fordi han viste filmen i en 4. klasse? Deltag i debatten herunder.

174 kommentarer
Vis kommentarer