Derfor er Peter Aalbæk sur på DFI

Zentropa-bossen Peter Aalbæk er skuffet over, at han ikke fik en henvendelse fra Det Danske Filminstitut, før de satte en revison igang af hans regnskaber på filmen 'Antichrist'

Peter Aalbæk: DFI kunne godt have henvendt sig til mig, før de satte en revision igang af mit regnskab på 'Antichrist'.(Foto: Lars Just)
Peter Aalbæk: DFI kunne godt have henvendt sig til mig, før de satte en revision igang af mit regnskab på 'Antichrist'.(Foto: Lars Just)

Netop nu verserer der en bilagskrig mellem Det Danske Filminstitut og Zentropa-bossen Peter Aalbæk. Det Danske Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen har for ganske nylig sat en revison igang af Zentropas regnskab i forbindelse med filmen 'Antichrist', fordi der er blevet sået tvivl omkring rigtigheden af det regnskab, der er angivet. Og som svar har Peter Aalbæk nu begæret aktindsigt i diverse forhold hos Det Danske Filminstitut, heriblandt Henrik Bo Nielsens fortæringsbilag, rejsebilag og hotelophold i perioden fra maj 2007 og frem til oktober 2013.

Se også: Peter Aalbæk søger aktindsigt hos DFIPeter Aalbæk er røget ud i en decideret bilagskrig med Det Danske Filminstitut.(Foto: Thomas Sjørup)
Peter Aalbæk er røget ud i en decideret bilagskrig med Det Danske Filminstitut.(Foto: Thomas Sjørup)


Nu søger du aktindsigt hos DFI. Hvorfor egentlig det?

- DFI var jo med i hylekoret omkring en postuleret middag til 60.000, som vi holdt for Cannes Film Festivalens direktør, og det viste sig jo, at den kun kostede 9200 kroner. Og derfor er det interessant for mig, set i lyset af, at de interesserer sig så meget for mine bilag, at jeg også interesser mig for deres bilag.

Så det er en slags hævn?

- Nej, men hvis de nu gerne vil kigge i mine bilag, er det vel rimeligt nok, at jeg også kigger i deres, siger Peter Aalbæk.

Se også: Peter Aalbæk kræver DFI-direktør fyret

Regner du med at finde uregelmæssigheder i DFI’s bilag?

- Det ved jeg jo ikke noget om endnu. Men nu har begge sider en mulighed for at snage i hinandens mørkeste kroge.

Se også: Bestyrelsesformand: Reglerne gælder også for Peter Aalbæk

Hvorfor går du egentlig i konfrontation med chefen for den instans, hvorfra du skal søge penge til dine film. Nogle vil jo tænke, at det er det samme som at save den gren over, man sidder på?

- Jamen. Sådan er jeg jo. Jeg kunne godt have sagt, 'skide være med det' og være ligeglad med, at staten nu skal bruge en halv million kroner på at undersøge mine bilag. Men hvad nu, hvis det er et lille filmselskab næste gang, som måske ikke har profilen til at kæfte op, lige som jeg har. Jeg gør det på egne vegne men også på kollegernes vegne, selv om nogen af dem måske gerne vil se sig frabedt for min indsats, siger Peter Aalbæk og tilføjer:

- Dybest set forstår jeg ikke, hvordan det her er startet. Jeg har arbejdet med DFI i 30 år. Og der er 250 mennesker ansat hos DFI. Og der nogle af dem, der ved noget om film. Og hvis nogle af dem havde taget en cykel ud til Avedøre, så kunne de have kigget i mine bilag i et par timer.

Manglende respekt fra DFI
- Og så tror jeg faktisk, at den skid ville være slået, så de kunne køre hjem igen. Sådan havde jeg forventet, at det skulle være efter 30 års samarbejde. Så jeg er skuffet. Jeg og Zentropa har været med til at levere alle de film, som de render rundt og praler med. DFI burde i respekt for det, vi laver her på Zentropa, have ringet og spurgt, om jeg havde nogen kommentarer til sagen, før de satte et kæmpe maskineri i gang, fortæller Peter Aalbæk.

Hvordan ser den nærmeste fremtid ud i 'bilags-krigen' med DFI?

- Ind til videre har jeg jo bevist, at den famøse middag til 60.000 kroner var en total 'and'. Og jeg kender også til mange af de andre ting, som de vil undersøge. Og jeg sidder og gnækker lidt i skægget og tænker Hold da kæft. Det bliver sjovt.

1 af 2 Peter Aalbæk er her fotograferet i Cannes, hvor han sammen med Lars von Trier har høstet masser af erkendelse.(Foto: Thomas Sjørup)
2 af 2 Peter Aalbæk: DFI kunne godt have henvendt sig til mig, før de satte en revision igang af mit regnskab på 'Antichrist'.(Foto: Lars Just)
0 kommentarer
Vis kommentarer