Peter Aalbæk kræver DFI-direktør fyret

Zentropa-bossen Peter Aalbæk offentliggør nu et bilag for den såkaldte 'Michelin-middag' og anklager ved samme lejlighed filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen for misbrug af offentlige midler og kræver hans afskedigelse

Peter Aalbæk anklager nu Det Danske Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen for misbrug af offentlige midler.(Foto: Benjamin Kürstein)
Peter Aalbæk anklager nu Det Danske Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen for misbrug af offentlige midler.(Foto: Benjamin Kürstein)

Nu er fronterne for alvor trukket op mellem Det Danske Filminstituts(DFI) direktør Henrik Bo Nielsen og Zentropas direktør Peter Aalbæk. Dagbladet BT har i flere artikler påpeget, at det kniber for Zentropa med at lave korrekte afregninger af en statsstøtte på 8 millioner kroner efter Lars von Triers film 'Antichrist'. Et faktum, der har fået Det Danske Filminstitut til at kræve, at Zentropa fremsender dokumentation for de millioner, som selskabet har modtaget.

Se også: Bestyrelsesformand: Reglerne gælder også for Peter AalbækSe også: Peter Aalbæk taler ud om sin kræftsygdom

Peter Aalbæk har igennem længere tid nægtet at vise bilagene frem i forbindelse med udgifterne til 'Antichrist', men nu offentliggør han det første bilag i sagen fra en omdiskuteret middag, hvor Peter Aalbæk ifølge BT skulle have brugt 60.000 kroner på mad og flybiletter til direktøren for filmfestivalen i Cannes, Thierry Fremaux, der blev inviteret til Danmark for at se 'Antichrist'. Men ifølge Peter Aalbæks offentliggjorte bilag blev der altså kun brugt 9200 kroner for selve middagen.Her er bilaget som Peter Aalbæk idag har offentliggjort for den såkaldte 'Michelin-middag'.(Kopi: Zentropa/Peter Aalbæk)
Her er bilaget som Peter Aalbæk idag har offentliggjort for den såkaldte 'Michelin-middag'.(Kopi: Zentropa/Peter Aalbæk)


Peter Aalbæk går nu i direkte konfrontation med filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen, som han nu anklager for misbrug af offentlige midler og kræver fyret. I en e-mail til Ekstra Bladet har Peter Aalbæk beskrevet sagen således:

'Direktør Henrik Bo Nielsen fra Det danske filminstitut har på baggrund af en henvendelse fra dagbladet B.T.´s Simon Andersen afholdt et kammeratligt cafebesøg med journalisten og derefter uden at udbede sig Zentropas kommentar først,dikteret en meget kostbar revision af filmselskabets bilag på filmen 'Antichrist'.

En af påstandene der skulle undersøges dannede forside i B.T. mandag 7.oktober 2013 med over skriften:”Aalbæk inviterer:Pris 60.000 kr,Støttekroner går til Michelin middag” .

For at dokumentere det hovedløse i Henrik Bo Nielsens beslutning har jeg omgjort min beslutning om ikke at åbne bøgerne for filminstitutets direktør. Han får hermed ét bilag samtidig med den danske befolkning!

Jeg vedhæfter her det originale bilag og kan oplyse den forargede filminstitut direktør og dagbladet B.T. at de videregiver løgnagtige påstande. Middagen for Cannes Film Festivals direktør kostede 9.200 kr.for 5 personer og ikke 60.000 kr. For god ordens skyld skal jeg gøre opmærksom på at vi samtidig betalte for en ordinær flybillet og rimeligt hotelværelse for direktør Thierry Frémaux.

Opkastningsfornemmelser
Filminstitutes direktør Henrik Bo Nielsen kunne have fået denne information, samt de andre han efterlyser, hvis han på almindelig og omgængelig vis havde sendt en af hans flere hundrede medarbejde ud til Avedøre for at forhøre sig.

I stedet satte han hovedkulds en revision til angiveligt 500.000-1.000.000 i gang og jeg anklager ham hermed for misbrug af offentlige midler og kræver hans afskedigelse. Min foragt for filminstitutes direktør Henrik Bo Nielsen og hans kujon agtige adfærd giver mig opkastningsfornemmelser. Min økonomi direktør Frederik Nemeth og min administrationschef Anders Kjærhauge overtager derfor dd. bataljen.

Med venlig hilsen Peter Aalbæk Jensen, Direktør Zentropa.

Ekstra Bladet forsøgte at få en mundtlig kommentar fra DFI's direktør Henrik Bo Nielsen. Men han er idag i Stockholm i forbindelse med sit arbejde og har i stedet skriftligt sendt følgende kommentarer til Ekstra Bladet i forbindelse med Peter Aalbæks offentliggørelse af et bilag i sagen omkring 'Antichrist':

'Filminstituttet har hverken lod eller del i dagbladet BT’s påstande om muligt misbrug af offentlige filmstøttemidler i forbindelse med Zentropas filmproduktioner, herunder nogen viden om eller konkret stillingtagen til den efterhånden berygtede middag med Cannes-festivalens direktør.

Filminstituttet har til gengæld, foranlediget af en intern Zentropa-mail, der angiveligt er udvekslet mellem tre af filmen Antichrists økonomiske hovedkræfter, konstateret, at dette interne notat rejser tvivl om, hvorvidt det overskridelsesregnskab og de forklaringer, Filminstituttet modtog i 2011 om denne film, nu også var fyldestgørende.

Filminstituttet har på den baggrund og med hjemmel i regelsættet udbedt sig dokumentation for dette regnskab og disse forklaringer. Det er dette dokumentationskrav, som Zentropas direktør Peter Ålbæk Jensen har meddelt os, at han ikke ønsker at bidrage til at opfylde.

Filminstituttet har således for nærværende ingen interesse i noget bestemt middagsbilag eller anden omkostning, der måtte være postuleret som en del af BT’s pressedækning, men er i første omgang alene optaget af at sikre, at det materiale, vi allerede har modtaget, også kan dokumenteres. Filminstituttet har på den baggrund ikke umiddelbart noget at bruge offentliggørelsen af et middagsbilag til.

Jeg har ingen kommentarer til Peter Ålbæks omtale af min person og kvaliteter. Hvis man ønsker at drøfte dette spørgsmål, må man kontakte Filminstituttets bestyrelsesformand Joachim Malling'.Det Danske Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen.(Foto: Jens Dige/Polfoto)
Det Danske Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen.(Foto: Jens Dige/Polfoto)


1 af 2 
2 af 2 Peter Aalbæk anklager nu Det Danske Filminstituts direktør Henrik Bo Nielsen for misbrug af offentlige midler.(Foto: Benjamin Kürstein)
0 kommentarer
Vis kommentarer