Anmeldelse: Bille Augusts bedste film i mange år

'Stille hjerte' rammer som et emotionelt knytnæveslag lige i solar plexus

Se filmens trailer her

 
'Stille hjerte'. Instr.: Bille August Premiere 13. november i 110 biografer

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Se filmens trailer herover artiklen

Det er en ret sikker tommelfingerregel (måske bortset fra den sært distancerede ’Marie Krøyer’), at Bille August er en langt mere interessant instruktør, når han bevæger sig på dansk grund frem for at give sig i kast med store, internationale produktioner, der muligvis er en udfordring for ham selv, men sjældent er det for tilskueren.

Det gælder også aktuelle ’Stille hjerte’. hvor August igen viser sig som en fremragende og lydhør personinstruktør med et unikt blik for det menneskelige drama. Godt hjulpet på vej af Christian Torpes excellente manuskript, der må siges at være noget af et kvantespring siden spillefilmsdebuten med Hella Joofs fjollede ’Sover Dolly på ryggen?’.

Esther (Ghita Nørby) er terminalt syg af Amyotrofisk Lateral Sklerose, og har besluttet sig for at tage livet af sig inden værdigheden forsvinder. Hende og manden Poul (Morten Grunwald) har derfor inviteret deres to døtre, Heidi (Paprika Steen) og Sanne (Danica Curcic) med vedhæng samt veninden Lisbeth (Vigga Bro) på et sidste weekendbesøg – inklusiv præmatur julemiddag, hvorefter hun vil sluge et glas piller, når de andre forlader landstedet søndag aften.

Se også: Paprika 50 år: Jeg er en primadonna  

Det hører med til historien, at hele familien – inklusive barnebarnet – er bekendt med Esthers plan, men alligevel udvikler weekenden sig ikke helt efter hendes veltilrettelagte drejebog, da hun med Pouls ord jo ’ikke kan bestemme, hvad de skal føle’.

Og allerede da den psykisk ustabile Sanne, der ankommer med sin stenede kæreste Dennis (Pilou Asbæk), indledningsvis smider sine bilnøgler i søen, så hun ikke har muligheden for at fortryde, bliver vi klar over, at det her en film, der på flere planer handler om ’point of no return’.

’Stille hjerter’ er rent formmæssigt en ganske traditionel sag, der uden at forklejne Dirk Brüels lydefri kameraarbejde, lige så godt kunne have været et teaterstykke, men det gør bestemt ikke noget, når man har så god og væsentlig en historie at fortælle.

Bille August, her med konen Sara-Maria, er far til hele otte børn. Hans nye film, ’Stille Hjerte’, har dansk premiere 13. november. (Foto: All Over Press) Kendte Bille August: Min kone vil hjælpe mig med at dø  

De uspektakulære rammer bevirker også, at man i endnu højere grad bemærker det fornemme skuespil, hvor især de tre kvinder i centrum (Nørby, Steen og Curcic) spiller med en beundringsværdig autoritet og troværdighed, som for alles vedkommende er lige til en Bodil.

I disse ’1864’-tider er det også rart at blive mindet om, hvor god en skuespiller Pilou Asbæk egentlig er i de rette hænder, men ’Stille hjerter’ er en film, hvor spindesiden i den grad styrer slagets gang. Især Jens Albinus’ rolle som Heidis mand virker lidt underskrevet, lige som Vigga Bros Lisbeth mest synes at være med, fordi hendes figur har en vigtig funktion i det dramatiske forløb.

Se også: Ghita Nørby: Jeg lever med min kræftsygdom  

Det er dog blot ubetydelige anker i en film, der hæver sig langt over blot at være en debatfilm om aktiv dødshjælp og i stedet rammer som et emotionelt knytnæveslag lige i solar plexus.

Augusts ubetinget bedste værk siden ’En sang for Martin’ (2001), ja måske ligefrem siden Guldpalmevinderen ’Den gode vilje’ (1992), hvor han i øvrigt også arbejdede sammen med Ghita Nørby.

Medv.: Ghita Nørby, Paprika Steen, Danica Curcic Pilou Asbæk m.fl. 98 min.

 

Se også: Bier og Bille i kamp om priser  

 

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere