Ærefrygt og respekt: Dansk gidseldrama bliver foreviget

Puk Damsgaards bog 'Ser du månen, Daniel' bliver nu filmatiseret med Esben Smed og Anders W. Berthelsen i et par af hovedrollerne

Fotograf Daniel Rye skal portrætteres af Esben Smed. Foto: Nils Meilvang
Fotograf Daniel Rye skal portrætteres af Esben Smed. Foto: Nils Meilvang

Fotograf Daniel Rye blev holdt fanget i 13 måneder af terrorganisationen Islamisk Stat, der blandt andet udsatte ham for tortur.

Danskeren slap dog derfra med livet i behold, efter en løsesum blev udbetalt i 2014, og hans fortælling bliver nu filmatiseret ud fra bogen 'Ser du månen, Daniel' af Puk Damsgaard.

I hovedrollen som Daniel Rye vil man kunne opleve Esben Smed, der går til opgaven med respekt.

- Jeg har læst bogen, jeg læste den på et døgn, siger han, da Ekstra Bladet fanger ham over telefonen.

Samfund Puk Damsgaard vinder Cavlingprisen

Han fortsætter.

- Jeg har en ærefrygt og respekt. Det er ikke kun Daniels historie, der er i det her. Det er også en historie om hans familie og den uvished, der ligger i det. Hvordan reagerer familien, og hvordan agerer man. Det er en af de der situationer, hvor virkeligheden overgår fantasien.

- Hvordan har du tænkt dig at forberede dig på en så barsk portrættering?

- Jeg tænker, at jeg skal snakke en del med Daniel. Det håber jeg, og det ser jeg meget frem til. Jeg tror bare, jeg er rigtig spændt på det hele. Jeg håber, vi laver en ærlig film, som har respekt for det materiale, vi har at arbejde med, siger han.

Daniel Ryge var gidsel i Syrien i 13 måneder. Foto: Stine Bidstrup
Daniel Ryge var gidsel i Syrien i 13 måneder. Foto: Stine Bidstrup

Optagelserne er endnu ikke begyndt, og man skal da også vente helt frem til 19. september 2019, før den forventes at ramme det store lærred.

Siden sin gidseltagning har Daniel Rye turneret landet rundt og holdt foredrag om oplevelsen. Han ser frem til at få sin oplevelse filmatiseret.

- Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet, der er sammensat omkring filmen, vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed som den fortjener. Bogen, 'Ser du månen, Daniel', er allerede nået langt ud. Med denne film kan historien nå et endnu bredere publikum. Det er jo et unikt indblik i en frygtelig virkelighed som det syriske folk lever med hver dag - blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identificere os med, siger Daniel Rye i en pressemeddelelse.

Daniel Rye blev holdt som gidsel i 398 dage af terrorvældet Islamisk Stat (Foto: Stine Bidstrup/Polfoto) Div. anmeldelser Anmeldelse: Jægeren jubler over bog om dansk IS-gidsel

Af andre prominente navne på rollelisten finder man også Anders W. Berthelsen, mens filmen skal instrueres af Niels Arden Oplev.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Daniel Rye.

8 kommentarer
Vis kommentarer