Dan Rachlin: Vores au pair er ikke en moderne slave

Der er intet galt i at have en au pair-pige boende i sit hjem, lyder det fra Dan Rachlin i forbindelse med TV 2's nye programserie

- Jeg føler mig på ingen måde som en, der har fået hverken gammeldags eller moderne slavehjælp, siger Dan Rachlin til Ekstra Bladet. Foto: Polfoto/Jens Dresling
- Jeg føler mig på ingen måde som en, der har fået hverken gammeldags eller moderne slavehjælp, siger Dan Rachlin til Ekstra Bladet. Foto: Polfoto/Jens Dresling

Se også: Filipinske au pair piger holder flygtninge-kvote nede i Gentofte

Den 53-årige radiovært og DJ Dan Rachlin bliver mødt af kritik, når han fortæller omverden, at han har filippinske Sheila boende og arbejdende i sit hjem.

Men han mener ikke, at der er noget galt i at have en au pair-pige boende i sit hjem.

Se også: Modekonge og model dømt: Havde au pair ulovligt

- Det har fået et dårligt ry blandt folk, der ikke ved noget om det. Det skulle være en slags moderne slave, husassistent eller stuepige, men sådan hænger det slet ikke sammen. I hvert fald ikke i vores familie, siger han.

Fokus på au pair
Dan Rachlins forklaring kommer i forbindelse med, at TV 2 onsdag begynder sin tredelte programserie om familier, der har en au pair-prige boende i deres hjem.

Serien hedder 'Sandheden om vores au pair', og her kan seerne følge med i tilværelsen hos tre værtsfamilier og deres au pair-piger fra Filippinerne.

Se også: Milliardær tiltalt for menneskesmugling af au pair

Blandt de medvirkende er Dan Rachlins familie, Christina og Claus Hembo, der sammen har skabt designhuset Christina Design London, og Carine Madsen og hendes familie.

Dan Rachlin og Charlotte Rachlin. Foto: Polfoto/Rumle Skafte
Dan Rachlin og Charlotte Rachlin. Foto: Polfoto/Rumle Skafte

Økonomisk diskussion
Økonomien er et tilbagevendende emne i diskussionen om au pair-piger, og selv om au pair-pigerne får mindre end en dansk rengøringsassistent, mener Dan Rachlin ikke, at der er noget galt.

Se også: Færre au pairer til Danmark efter lov om lommepenge

- Jeg kan slet ikke tage det alvorligt, når nogen siger, at vi skulle være udnyttere af fattigdom. De får 4.150 kroner i 'lommepenge', de har adgang til fjernsyn, computer, net, og de indgår i fællesskabet og kan frit tage med og drikke fra køleskab, siger han og fortsætter:

- Jeg ved ikke, hvor skidt, jeg synes, at det er, men jo, i forhold til en dansk rengøringskone på dansk overenskomst er det et andet beløb.

Danske au pair-piger skal ifølge loven have 4.150 kroner før skat i såkaldte lommepenge. Derudover skal de have kost og logi.

Dan Rachlin med sine sønner Hector (t.h.) og Kaspar (t.v.) samt Kaspars kæreste. Foto: All Over Press/Thomas S. Laursen
Dan Rachlin med sine sønner Hector (t.h.) og Kaspar (t.v.) samt Kaspars kæreste. Foto: All Over Press/Thomas S. Laursen

Han forklarer, at de au pair-piger, der har boet i hans hus, har hjulpet til om morgenen, når Dan Rachlins børn kom hjem fra skole og somme tider om aftenen, når de skulle i seng.

Derudover har de filippinske piger hjulpet med rengøring og tøjvask, men ikke mere af den slags arbejde, end Dan Rachlin og hans kone selv udfører.

Kulturel udveksling
Au pair af betyder 'på lige vilkår', og formålet er kulturel udveksling.

Det formål mener Dan Rachlin også, at han og de au pair-piger, han har haft i sit hjem, har levet op til.

- Jeg har i høj grad talt om vores verden, og hvordan den vestlige verden fungerer, og jeg spørger gerne ind til den verden, de kommer fra, fortæller Dan Rachlin.

Se også: Lønstigning på 800 kroner: Nu dropper familier au pair

- Det er jo nogle forskellige piger, vi har haft. Nogle er mere snakkesalige og sociale end andre. Nogle har spist den mærkelige, danske aftensmad, vi har fået, med os, og andre har spist deres egen mad, fortsætter han.

- Vi gør, hvad vi kan, så de piger, der bor hos os, har mulighed for at se hovedstaden, få venner og lære mere om Danmark. To af de piger, der har været hos os, er blevet i Danmark. En er dansk gift. Så jeg synes, at vi gør en del for at lære om hinanden.

Det har ikke været muligt at tale med Sheila, der netop er vendt tilbage til Filippinerne.

Du kan se 'Sandheden om vores au pair' fra onsdag den 26. juli på TV 2.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen