Dansk tv-dommer: De får en røvfuld der gør ondt

Utilfredse madentusiaster får år efter år slukket deres drøm af 'MasterChef'-dommerne, men spørger man Thomas Castberg, gives det triste nej nærmest af barmhjertighed

Den populære tv-dommer Thomas Castberg har slukket mange drømme i 'MasterChef'-studiet. Foto: Linda Johansen
Den populære tv-dommer Thomas Castberg har slukket mange drømme i 'MasterChef'-studiet. Foto: Linda Johansen

I aften åbnes dørene atter engang til en ny sæson af 'MasterChef' på TV3, hvor håbefulde danskere forsøger at overbevise dommertrioen Thomas Castberg, Jakob Mielcke og Jesper Koch om deres evner i et køkken.

Mange går videre fra de indledende auditions, mens andre år efter år raser over, at dommerne ikke sendte dem videre.

I år er der ingen, som falder decideret igennem, afslører Thomas Castberg, men mange får et nej, som oftest bliver givet for deltagerens eget bedste.

- Der er selvfølgelig nogle, der har et niveau, som er for lavt. De er ikke nødvendigvis dårlige, men de har bare ikke niveauet til programmet og får et nej. Vi er ikke interesseret i at gøre folk til grin, så det er også det, vi bruger audition-ugerne til, siger Thomas Castberg og tilføjer.

- Måske det gør ondt, at folk ikke kommer videre, men det kommer først til at gøre ondt, hvis de står og gør sig selv til grin i ugen efter, fordi de er gået videre og ikke har niveauet. Så får de en røvfuld, der virkelig kommer til at gøre ondt.

Thomas Castberg fortæller, at niveauet i årets sæson er jævnt, hvilket gjorde det svært for dommerne at spå om, hvem der ville nå finalen. Foto: Linda Johansen
Thomas Castberg fortæller, at niveauet i årets sæson er jævnt, hvilket gjorde det svært for dommerne at spå om, hvem der ville nå finalen. Foto: Linda Johansen

Kvinder er bedst
I sidste sæson vandt Mette De Linde i en udgave, hvor alle mænd var sorteret fra, da programmet nåede kvartfinalerne. Den populære tv-dommer mener, at kvinderne typisk bare er bedre.

- Det er ikke en sandhed, men det er en oplevelse. Jeg synes tit, at kvinderne er dygtigere på mange punkter. Sådan en som Mette, der vandt sidste år, hun var ikke nødvendigvis en vinder kun baseret på præstationerne, men hun kunne kraftedme holde hovedet koldt. Det er en enorm fordel, når du når til de konkurrencer, hvor du bliver maksimalt presset, forklarer han.

Det er typisk senere i konkurrencen.

- Når vi når til kvart- og semifinalerne, så handler det ligeså meget om, hvor god du er til at håndtere presset. Hver gang de tror, de står på ét ben, så beder vi dem om at stå på et andet.

Særlig milepæl
Den nye sæson af 'MasterChef' markerer en særlig milepæl for Thomas Castberg, da han undervejs optager sit program nummer 500 som 'MasterChef'-dommer.

- Det sker vist en lille uge inde i programmet. Det foregik midt i, at vi var i gang med optagelserne, så det var begrænset, hvad vi havde af tid. Der kom nogle folk fra TV3 og Metronome (produktionsselskabet, red.) med en flaske champagne og noget lagkage. Det gik ret hurtigt, vi skulle jo i gang igen, fortæller han.

Hvordan de nye deltagere klarer sig, kan man se fra i aften klokken 19 på TV3.

6 hurtige til Thomas Castberg

Hvad er din signatur-ret?

- Qua alle de børn, jeg har, er det nok spaghetti bolognese. Jeg er god til det, haha. Jeg kan godt komme op med alle mulige fine retter, men hvis det skal være én, jeg laver virkelig meget og synes er god, så er det den.

- Hvordan laver du den så?

- Det er ligeså meget grøntsager, som det er hakket oksekød. Man tager gulerod, løg og selleri i lige dele. Kører dem i en minihakker, så de får samme konsistens som kødet og koger det hele op. Derefter får den en masse rødvin og tomatpuré.

Hvad er den største fejl, folk begår i et køkken?

- Det er at misforstå hele konceptet. Det handler ikke om at vælge til, det handler om at vælge fra. Den største fejl, du kan begå, er at tage munden for fuld. Deltagerne gør det hele tiden.

Hvad er dit bedste råd til en nybegynder derhjemme?

- Tag det, du tror, du kan og så start med noget, der er endnu nemmere end det. Dyrk succesoplevelserne.

Hvad er hemmeligheden til en god sauce?

- Det er god forberedelse. Du kan ikke lave en god sauce hurtigt, og så skal du vide, hvad du skal gøre. Det er ikke en eksakt videnskab, men en relativt defineret videnskab at lave sauce.

- Så hvis man skal lave en rødvinssauce?

- Så tager man sine løg og steger dem af. Så koger du dem af med først lidt eddike og koger det væk. Så kommer man rødvin på og koger det ned til en tredjedel. Derefter kommer man sin perfekt afstemte fond på og koger den ind. Og så er det, man justerer den til med smør, citronsaft og sukker. Fond er noget, man normalt har stående på restauranter, men det tager et par timer.

Hvad er hemmeligheden til en god pure?

- Der er lidt forskel, når det gælder pure, men hemmeligheden er at få kogt emnet helt ud i den rette væske og blende den til den er fuldstændigt silkeglat. Inddamp den derefter hvis du synes, den er for tynd. Det er bare at lade den stå over varme og dampe stille af, men det er meget sværere, end man tror.

Thomas Castberg skal have et vennepar til middag fredag aften klokken 19. Han har torsdag aften og fredag fra 17-19 til at forberede sig. Der skal serveres tre retter. Hvad gør du?

- Jeg ringer til Mark inde på Kongen, haha. Ej, jeg ville lave share food og sikkert noget med fisk eller kød. Jeg ville lave kompotter, syltede ting, små salater der kan komme på bordet i skåle og et stort stykke kød, som kunne stå på et skærebræt på bordet. Jeg vil ned og sidde, når jeg har gæster. Jeg gider ikke stå ude i køkkenet.

- Hvad med forret og dessert?

- Jeg ville nok dampe noget fisk, og så ville jeg servere ost til dessert. Jeg har ikke en sød tand. Så kan de få noget chokolade til kaffen, hvis det er.

14 kommentarer
Vis kommentarer