Efter klager - Nu lover DR mumlefri dramaserie

Der er taget hånd om problemet med mumleri i bedste sendetid, når DR's nye dramasatsning får premiere

Lars Mikkelsen som provst Johannes Krogh i 'Herrens Veje'. Foto: Tine Harden / DR
Lars Mikkelsen som provst Johannes Krogh i 'Herrens Veje'. Foto: Tine Harden / DR

Se også: Top 20 - Her er de mest kritiserede DR-programmer

- Hvabehar! Hvad siger de?

I gennem de seneste år har DR modtaget stakkevis af klager over dårlig lyd og mumleri, når tv-stationen sender sine stort anlagte programmer og ikke mindst, når det har drejet sig om de traditionsrige søndags-føljetoner.

Sidste vinter fik mange seere nok, da tredje sæson af 'Arvingerne' blev sendt på kanalen, og det resulterede i en storm af harme beskeder på seriens Facebook-side.

Men når DR's nye dramasatsning 'Herrens Veje' har premiere om få uger, er skuespillerne langt mere klare i mælet. Der er nemlig blevet gjort op med mumleriet.

Adam Price, hovedforfatter på 'Herrens Veje', som kommer på DR1 til efteråret. Foto: Agnete Schlichtkrull
Adam Price, hovedforfatter på 'Herrens Veje', som kommer på DR1 til efteråret. Foto: Agnete Schlichtkrull

Se også: Dramachef: Mumleriet er blevet bedre

Forståelig dialog
Det fortæller Adam Price, der er hovedforfatter på den nye serie, der handler om en moderne præstefamilie.

- I mange år har der været en naturalisme-tradition i dansk film og tv, hvor det nærmest var sådan, at den der mumlede mest, var bedst. Og det er det ikke i denne her serie, siger han og uddyber:

- Her går vi jo også ind og beskriver en familie, der har en retorisk tradition, der går flere hundrede år tilbage. Det er jo en del af denne her families arbejde at stille sig ind foran en forsamling og tale til den og gøre sig forståelige, siger han.

Lars Mikkelsen, der spiller præst og patriark i serien, er enig.

- Vi giver replikken et løft i serien. Det er også noget, jeg har arbejdet med i udlandet, når jeg har haft roller der, for der står de altså ikke og mumler. Men det ville jo heller ikke give mening, at de her præster mumler deres prædikener, siger han.

Se også: Arvingerne-stjerne gør grin med mumlen

Dårlige højttalere
Overfor ham i serien ses Ann-Eleonora Jørgensen i rollen som præstens kone. Hun har tidligere spillet med i tv-serien "Forbrydelsen" og kan tydeligt mærke, at der har været en anderledes tilgang til replikkerne i 'Herrens Veje'.

- Vi tager fat om ordene, og mener virkelig det, vi siger. Og derfor bliver ordene virkelig sagt, og ikke bare mumlet fordi, det skal virke naturalistisk. Jeg håber, det kan høres i serien, forklarer hun.

Dog mener hun ikke, at det kun er skuespillerne, der har ansvaret for, at det kan være svært at høre, hvad der bliver sagt i fjernsynet.

- Det er det også, men det handler også om folks fladskærme. Højttalerne er jo gået fra at være nogle ordentlige, store nogle med god rumklang til meget små, så de er jo elendige i forhold til. Og det skal man vide, siger hun.

Første afsnit af 'Herrens Veje' bliver sendt på DR1 klokken 20.00 den 24. september.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen