Efter 'mors lille dreng': Sådan klarer Jørn sig i dag

I 20 år har tusindvis af danskere fulgt med i Jørns liv. Men hvordan går det med ham i dag?

Det går bedre for Jørn i dag, efter han ramte bunden i Aarhus. Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2
Det går bedre for Jørn i dag, efter han ramte bunden i Aarhus. Foto: Dokumentarkompagniet/TV 2

- I dag bor Jørn stadig på bostedet, hvor pædagogerne forsøger at hjælpe ham på rette vej.

Med den sætning satte TV 2 her til aften et nyt punktum i historien om Jørn. I 20 år har kanalen fulgt hans liv i en hård og svækket opvækst.

Og i aftens afsnit af 'Mors lille dreng på egne ben'  ender Jørn på et bosted på Sjælland, efter det er gået helt galt i Aarhus.

På Tingagergården i Aarhus, et bosted for udviklingshæmmede og autister, ser vi, hvordan det går galt for Jørn, der ikke får kontakt med stedets pædagoger, men i stedet synker ned i et misbrug af hash.

Sådan går det i dag
Det er dog gået betydeligt bedre for Jørn, efter han er flyttet til bostedet på Sjælland. Det fortæller hans plejemor, Lilli Bach, til Ekstra Bladet.

- Det går godt, selvom Jørn er udfordret og altid vil være det. Han er i nogle rammer nu, hvor pædagogerne er omkring ham og hjælper ham, når han falder i og kun følger sine behov og impulser. Vi er positive, fortrøstningsfulde og tænker, at han har fået det tilbud, som matcher det, der skal til for at give ham et ordentligt voksenliv, siger hun.


Et af de store problemer på bostedet i Aarhus var, at pædagogerne aldrig fik kontakt med Jørn. Det problem er dog blevet løst på det nye bosted, og det er der en god forklaring på.

- For det første er der en anden vedholdenhed, og det kan de, fordi de har timerne til det. Man skal bruge rigtig meget tid med Jørn for at opnå den relation, der skal til. Og så skal man tilbyde at gøre noget sammen med Jørn, man skal ikke bare spørge: 'Vil du det her?.' Man bliver nødt til at sige, 'nu gør vi det her, og så kan vi gøre det på den her måde eller på den her måde.'

- Man skal gentage tingene rigtig mange gange, og det kræver en masse tid, og det har de (bostedet på Sjælland, red.) her. Jeg tænker ikke, at der var noget galt med fagligheden på Tingagergården, men man skal ligesom have tiden til at bruge den her faglighed, siger Lilli Bach.

Matcher Jørns behov
En anden, der har været en stor del af Jørns liv, er Lars Høj fra Dokumentarkompagniet, der står bag udsendelserne. Det er også hans opfattelse, at det går godt for Jørn på det nye bosted.

- Han er kommet et sted hen, der matcher hans behov. Det er et dyrt sted, kommunen har rystet op med. Det er det tilbud, familien siger, der skulle have været fra starten af. Han har det godt, og jeg så programmet med ham i sidste uge, og han var glad for det. Jeg synes, jeg kan se, at han har det bedre, lyder det fra Lars Høj.

Færre stoffer
Et af de helt centrale emner i aftenens program var Jørns misbrug af hash. Et misbrug, der eskalerer, da han flytter hjemmefra. Han roder sig ud i problemer, hvor han kommer i selskab med de forkerte mennesker og kommer til at skylde penge.

- Han nåede jo sådan set at blive hashmisbruger, og det er en problematik, der stadig arbejdes med, siger Lars Høj.


Det er dog en del af Jørns liv, der også er i bedring.

- Det er helt klart under mere kontrol, fordi han ikke bare bliver overladt til sig selv, men har nogle andre sociale fællesskaber, som byder sig til, siger Lilli Bach.

TV 2 sendte det første program om Jørn helt tilbage i 1997.

Se også: Husker du 'mors lille dreng'? Her er Jørn i dag

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen