'De skrigende halse' vender tilbage

20 år efter at kultfilmen 'De skrigende halse' blev vist på tv udkommer den for første gang på dvd den 7. marts - filmen bliver også vist på det store lærred i Cinemateket

En skrigende ung udgave af Thomas Bo Larsen ses her i bandet 'De Skrigende Halse' sammen med Kristian Holm Joensen og Martin Brygmann.(Foto: DFI)
En skrigende ung udgave af Thomas Bo Larsen ses her i bandet 'De Skrigende Halse' sammen med Kristian Holm Joensen og Martin Brygmann.(Foto: DFI)

Den 7. marts er det 20 år siden, at en af de mest kultdyrkede danske film, ’De skrigende halse’, blev vist på tv. Samme dato udsendes den for første gang på dvd, og 17. marts kan den opleves på det store lærred i Cinemateket – med besøg af folkene bag filmen.

’De skrigende halse’ havde kun få seere, da den første gang blev vist på tv i 1993. Men efter en midnatsgenudsendelse modtog både DR og Søren Fauli henvendelser fra begejstrede unge fans, der ønskede at få filmen genudsendt. Sidenhen blev filmen udgivet på en VHS, der snart blev udsolgt og i dag handles antikvarisk for uhyrlige summer.

Boller med Jürgen
Filmen kaster et satirisk blik på det københavnske punkmiljø i begyndelsen af 80’erne, og især punkmiljøets romantisering af døden. Guitaristen og hypokonderen Ronnie (Kristian Holm Joensen) er på nippet til at blive smidt ud af sit band og miste sin kæreste Anita, der (tiltrukket af ”den vestlige verdens dekadente forfald” omkring Berlinmuren) har bollet med en tysk fyr ved navn Jürgen.

I et desperat øjeblik bilder Ronnie sin omgangskreds ind, at han er dødeligt syg. Pludselig bliver han meget mere interessant, og både band og manager øjner en mulighed for posthum kultdyrkelse og pladesalg.

Udødelige replikker
Filmens mange fans kan mange af de velskrevne og morsomme replikker udenad. Bl.a. lyder det fra den manisk manipulerende manager Djarnis (en morsom Søren Pilmark):

'Frank-drengen, jeg kan se på dine pupiller, at nu lyver du igen. Du er ikke på heroin, du er på speed.'

På rollelisten finder man de dengang relativt ukendte Thomas Bo Larsen, Martin Brygmann og Sofie Gråbøl.

Mød folkene bag filmen
Ved repremieren i Cinemateket den 17 marts introduceres 'De skrigende halse' af instruktør Søren Fauli og medforfatter Bo Hr. Hansen. Visningen er en del af Musikfilm Festivalen, der viser 30 musikdokumentarer i perioden 9.-17. marts.

Læs mere om Musikfilm Festivalen her

1 af 2 Yderst til venstre ses Søren Pilmark i rollen som den hylende morsomme manager Djarnis på billedet, der oser af 80' er punk.(Foto: DFI)
2 af 2 En skrigende ung udgave af Thomas Bo Larsen ses her i bandet 'De Skrigende Halse' sammen med Kristian Holm Joensen og Martin Brygmann.(Foto: DFI)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere