Vinterberg skåler i champagne

Instruktørens film udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes, og det bliver fejret

Her ses Vinterberg med hele familien. Konen Helene (tv.) er 23 år og døtrene Nanna på 16 år og Ida på 12 år til gallapremiere på 'En Kongelig Affære' tidlig på måneden. (Foto: Henning Hjort)
Her ses Vinterberg med hele familien. Konen Helene (tv.) er 23 år og døtrene Nanna på 16 år og Ida på 12 år til gallapremiere på 'En Kongelig Affære' tidlig på måneden. (Foto: Henning Hjort)

- Jeg kommer lige fra et glas chamapgne, hvor journalister og hele Zentropa har stået og klappet, fortæller en stolt filminstruktør, der fik den store nyhed i går kl.11.08, at hans film 'Jagten' skal dyste om guld i Cannes, mens han stod på en malerstige og malede.

- Det tog lige ti minutter, før det rigtig sank ind. Men jeg blev rigtig glad. For jeg har gået og ventet på et svar. Så det var bare helt fantastisk. Jeg er spændt på, hvad der nu skal ske med vores lille film her.

Læs også:

Se også: Vinterberg-film skal konkurrere i Cannes

Vinterberg fik allerede nyheden i går - før alle andre, men det er først i dag, at nyheden blev offentgjort sammen med resten af de udtaget film.

- Det var virkelig nervepirrnde moment, da det skulle offentliggøres, for vi måtte ikke sige noget til nogen. Det officielle Cannes var forsinkede og da de så listede filmene op, og vi nåede helt ned til film nummer 20, og jeg stadig ikke var blevet nævnt, tænkte jeg: 'Hvad satan! Har de glemt det?'. Den kom som den aller sidste, så jeg nåede lige at blive lidt nervøs.

Nær slugt af dogmebevægelsen
Det er anden gang Vinterberg har en film med til cannes. Sidst var det for 14 år siden med 'Festen'.

- Det føles anderledes denne her gang. Jeg er blevet ældre og prøvet andre festivaller og var i Berlin sidste år. Den væsentligste forskel er, at jeg ved, hvad jeg skal bagefter. Mit skrivebord og kalender er fuld den næste lange tid, så det er ikke sådan, at verden åbner sig og eksploderer foran mig nu.

En anden væsentlig forskel skal ifølge Vinterberg ses i lyset af den opmærksomhed, der var omkring dogmefilmskonceptet, og som stjal en stor del af billedet.

- Sidst blev jeg udråbt til talsperson for dogmebevægelsen. Det tog fokus fra alt, hvad jeg foretog mig et godt stykke tid. Nu kan jeg ligesom tage ned til Cannes og nyde det og fortsætte med mit arbejde bagefter.

Travl mand
Til spørgsmålet om, hvordan han vil have det med at vinde, er han lidt mere tøvende.

- Jeg må sige, at jeg af hele mit hjerte føler mig i mål. Hvordan jeg så har det dagen før prisoverrækkelsen, kan jeg ikke svare på nu - og om mer vil have mer. Vi satte os det her mål for lang tid siden, og det er lykkedes. Konkurrenceelement er ikke det vigtiste for mig. Men det kan være det bliver det. Det har noget med følelser at gøre, det kan man jo ikke styre.

Efter nyheden er kommet ud, er han en efterspurgt mand.

- De ringer fra hele verden nu. Og det gør alting meget lettere omkring både hvad angår financiering, salg og eksponering af filmen. Men man bliver ikke en bedre filminstruktør af at vinde en pris eller kommer med i hovedkonkurrencen i Cannes. Det bliver ved med at være ligeså svært, og det vigtige og afgørende for min fremtid foregår hjemme ved mit skrivebord, hvor jeg kan sidde og kigge ud ad vinduet i mit sommerhus. Det er der, slaget skal slåes.

Selv hunden spiller godt
Hvad det er ved filmen, der har fået den til Cannes, har instruktøren selv lidt svært ved at svare på.

- Jeg er midt i at lave den. I må se den og svare mig på det, jer kloge mennesker derude. Men Mads Mikkelsen, og ikke mindst børnene og en hund - alle sammen spiller forrygende og griber mig, når jeg selv sidder og ser på det. Det kan være, det er det, publikum også oplever.

I samme åndedrag nævnes også Susse Vold, der sidst blev set i tv-serien 'Resjseholdet' for et 'fantastiske' samarbejde og ikke mindst er der ros til Tobias Lindholm, for et virkelig fængende manuskript. De arbejdede også sammen på Vinterbergs seneste anmelderroste film 'Submarino', der nåede at blive nomineret ved den Internationale Filmfestival i Berlin sidste år.

Læs også:

Related content

Også i den danske filmindustri er man begejstret for indstillingen. Det er en stor cadeau til dansk film, siger direktør for Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen ifølge Ritzau.

- Det er fantastisk, at filmen er udtaget. Både 2011 og 2012 har været et smukt festivalår for dansk film. Nu har vi også en flot dansk tilstedeværelse på Europas største filmfestival. Det er en stor cadeau til dansk film, siger Henrik Bo Nielsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere