Titanic: Fin film - men ikke helt korrekt

Selvom det er en af verdens bedst sælgende film, er det bestemt ikke en fejlfri produktion Leonardo og Kate medvirkede i. I hvert fald når man tager de historiske briller på

De fleste husker vel scenen, hvor Leonardi DiCaprios 'Jack' glider ned i Nordatlantens sorte og isnende vand. Rose (spillet af Kate Winsleth), der netop har sluppet hans hånd, vender sig omtåget og underafkølet om på det drivtømmer, hun flyder på, og kigger op på nattehimlen, mens det river i seernes tårekanaler.

Der er bare et enkelt problem...

For selvom den berømte scene fra filmen Titanic er med i en af verdens absolut bedst sælgende film, så er stjernerne helt forkerte. Det indrømmer instruktør James Cameron gerne. Fejlen blev påpeget i en syrlig mail fra den kendte, amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tyson.

Læs også:

Se også: Hunger Games overgår Titanic

- Med mit rygte som perfektionist, skulle jeg have vidst det og puttet den rigtige stjernehimmel ind. Så jeg sagde 'Okay, send mig de rigtige stjerner for det præcise tidspunkt, og så putter jeg det i filmen', udtaler han til Discovery News.

Rettelsen kom med, da Cameron genudsendte hittet fra 1997 i 3D i denne måned.

Læs også:

Se også: Titanic 3D får kanonstart

I det hele taget har James Cameron ellers gjort, hvad han kan for at gøre filmen så historisk korrekt som muligt. Han har endda dykket ned til vraget for at sikre sig, at interiøret blev helt rigtigt.

Alligevel har der sneget sig en del faktuelle fejl ind i filmen. Her er et udpluk af de fejl, helt almindelige filmfanatikere har fundet og offentliggjort på moviemistakes.com og IMDB.com:

Læs også:

Se også: Winslet flov over sin egen præstation

1) Fremtidssø:
Den sø, Jack fortæller Rose om da, hun truer med at hoppe og tage sit eget liv, er Lake Wissota - en kunstig sø nær Chippewa Falls (nær hvor Jack skulle være vokset op). Problemet var bare, at søen først blev fyldt i 1918, da en el-producent byggede en dæmning over Chippewa River ... seks år efter Titanic sank!

2) Under bæltestedet:
Rose nævner over for Bruce psykoanalytiker Sigmund Freuds teori om, hvorfor mænd går så meget op i størrelse. Rose må have været en fremsynet kvinde, for Freud satte ikke de tanker på tryk for 1920. Indtil 1919 gjorde han også kun brug af data fra kvinder.

3) Lidt for gennemskueligt:
Det rum, som Jack bliver lagt i håndjern i, var faktisk et af skibets indre rum, så det havde ingen koøjer, som det ellers fremgår af filmen. I øvrigt kan man på nøglen til håndjernene se, at der er tale om en reproduktion. Den rigtige nøgle ville have haft et glat og ovalt hoved kun med mærket 'Hiatt' og et nummer påtrykt.

4) Science fiction-gulve:

(Foto: Paramount Pictures/AP)

Da Jack og Rose - efter at være sluppet ud af håndjernene - forsøger at undslippe det stigende vand bliver de på et tidspunkt stoppet af en låst dør. For at komme ud bruger de en bænk, der er boltet fast til gulvet, som rambuk. I et nærbillede ser man tydeligt gulvet splintre. Desværre er det tydeligt, at der er tale om spånplader, som aldrig ville blive brugt som skibsdæk ... i øvrigt blev spånplader først opfundet årtier efter forliset.

5) Syret salmesang:
På et tidspunkt bliver salmen 'those in peril on the sea' synget, hvilket er fint nok, da sangen blev skrevet allerede i 1860. Desværre blev tre af versene først skrevet i 1937 og kunne derfor ikke være sunget på det tidspunkt.

6) cinatiT:

(Foto: Paramount Pictures/AP)

James Camerons perfektionisme viste sig blandt andet ved, at han byggede en delvis model af skibet i rigtig størrelse for at kunne optage scenerne på de udendørs dæk. Han byggede dog kun modellen i styrbord side, så når der skulle filmes fra den anden siden spejlvendte de simpelthen billedet, men sørgede for at bruge spejlvendte skilte osv., så det ikke var tydeligt for seeren. Desværre var skibet ikke identisk på begge sider. I virkeligheden var der for eksempel kun adgang til idrætsfaciliteterne fra den ene side.

7) Dyr tegning:

(Foto: Paramount Pictures/AP)

Da Jack viser sin notesbog med tegninger frem, er der en tegning af en mand med sin arm om en ung pige. Den tegning er en eksakt kopi af et af den berømte fotograf Sally Manns fotos fra 1989. Det er sandsynligvis en hyldest til fotografen, men må nok betegnes som en fejl, fordi ingen havde spurgt fotografens familie om lov. Det kostede James Cameron et ukendt beløb i erstatning.

8) Drikkepenge:
Den type 20 dollar-seddel, som Caledon Hockley putter i lommen på en officer Murduch blev først introduceret i 1914. Derfor er det måske meget heldigt, at han ikke får lejlighed til at bruge den - han kunne jo blive mistænkt for at være falskmøntner!

9) Friske delfiner:
Da Jack og hans ven kigger ud over vandet og ser delfiner svømme foran skibet, er der tydeligt tale om arten 'stillehavshvidskæving', der kun lever i Stillehavet og derfor skulle have taget noget af en svømmetur for at møde Titanic på vej over Atlanterhavet.

10) Ups, officer:
I flere af de udendørs scener har skibets officerer fået rodet rundt i deres rangstegn, der vender den forkerte vej.

Læs også:

Se også: Var Titanics forlis forsikringssvindel?

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!