De er dømt til døden

Den tyske mesterinstruktør Werner Herzog går meget tæt på en række dødsdømte fanger på dødsgangene i USA i sin dokumentarfilm 'Dødsgangen' - se de dødsdømte fanger her

James Barner er dødsdømt for at have kvalt sin kone med de bare næver. I fængslet tilstår han yderligere tre  mord.(Foto: Berlinale)
James Barner er dødsdømt for at have kvalt sin kone med de bare næver. I fængslet tilstår han yderligere tre mord.(Foto: Berlinale)

BERLIN(Ekstra Bladet): I sin nye film 'Dødsgangen' stiller den tyske mesterinstruktør Werner Herzog skarpt på en række dødsfanger, der kun venter på at få en dødelig indsprøjtning i fængslerne i de 43 stater i USA, der stadig har dødsstraf.

Den tre timer og otte minutter lange film blev onsdag aften vist som den første film under filmfestivalen i Berlin, hvor publikum var tavse og rystede over de nærgående interviews med dødsfangerne, der angiveligt åbent og ærligt talte ud med filminstruktøren om deres mord, deres liv i fængslet og deres forhold til døden.

Kvalte sin kone
Den første dødsfange i filmen er den aldrende James Barnes, der har siddet 13 år i fængsel for drabet på sin kone og er dømt til døden. Han kvalte sin kone med sine bare næver og gemte hende i et skab. Efter syv år i fængsel konverterede han til islam og indrømmede endnu et mord på en ung sygeplejerske. James Barnes var kravlet nøgen ind i hendes lejlighed, hvor han havde udspioneret hende i flere timer, før han voldtog hende og slog hende i hovedet med en hammer, før han brændte hende ihjel i hendes egen seng.

- Det var en grim og modbydelig handling. Men jeg kan ikke ændre min gerning. Jeg har grædt tusindvis af gange. Og jeg føler stor skyld. Og jeg vil gerne sige undskyld, siger James Barnes i filmen, der også har et interview med hans tvillingesøster Jannice, som løfter lidt af sløret og kommer med en forklaring på, hvorfor hendes bror udviklede sig til at blive morder.

Han blev seksuelt misbrugt som barn
- Min tvillingebror blev seksuelt misbrugt af vores far, og flere gange om ugen blev han pisket med en livrem, så blodet flød, fortæller Jannice.

Kort tid før James Barnes skal henrettes indrømmer han overfor Werner Herzog yderligere to mord. Mordet på den 18-årige Chester Wetmore samt mordet på en narkoluder kaldet Brenda. Herzog er dog lidt i tvivl om tilståelserne af de nye mord. Han mistænker Barnes for at komme med tilståelserne, så han kan få yderligere udsættelse af sin dødsstraf, mens sagerne undersøges.

Imod dødsstraf
Udover James Barnes interviewer Werner Herzog flere andre dødsfanger med lige så rystende historier, og under hele processen lægger den tyske filminstruktør ikke skjul på, at han er imod dødsstraf lige meget hvor modbydelige de handlinger er, som dødsfangerne har begået.

Werner Herzog har lavet mere end 50 film i sit liv, heriblandt de berømte film 'Fitzcarraldo', 'Aguirre: The Wrath of God', 'Nosferatu', 'Cobra Verde' og 'Woyzeck'. I de senere år har han skabt ekstraordinære værker som 'Little Dieter Needs To Fly' og 'Grizzly Man'.. I efteråret 2006 blev hans Rescue Dawn gjort færdig, som er endnu en film om den tysk-amerikanske pilot, Dieter Dengler, som bliver skudt ned over Laos under Vietnamkrigen, tages til fange og slipper levende fra det efter 7 måneders fangenskab.

1 af 5 James Barnes tvillingesøster Jannice fortæller i filmen, at hendes tvillingebror som barn blev seksuelt misbrugt af deres far, og at broren flere gange om ugen blev pisket med en livrem.(Foto: Berlinale)
2 af 5 Hank Skinner er dødsdømt for at have myrdet sin kæreste og hendes to voksne sønner. Han har siddet 17 år på dødsgangen, men påstår stadig at han er uskyldig dømt.(Foto: Berlinale)
3 af 5 Linda Carty er dødsdømt for at have kidnappet og dræbt den 25-årige Joana Rodrigues.(Foto: Berlinale)
4 af 5 Filminstruktøren Werner Herzog taler her med en af dødsfangerne på dødsgangen.(Fot o: Berlinale)
5 af 5 James Barner er dødsdømt for at have kvalt sin kone med de bare næver. I fængslet tilstår han yderligere tre mord.(Foto: Berlinale)
0 kommentarer
Vis kommentarer