Triers nazi-snak chokerer verden

Nu har han sagt undskyld: Men Lars von Trier fastholder, at han godt kan lide nazistisk æstetik

Trier sagde FUCK til verden, nu siger verden FUCK til Trier. (Foto: AP)
Trier sagde FUCK til verden, nu siger verden FUCK til Trier. (Foto: AP)

ANMELDELSE: Triers undergang

FAKTA: Her er Triers helt vanvittige bemærkninger

GALLERI: Smukke stjerner til Trier-premiere

TV: Se Trier tage røven på pressen

CANNES (Ekstra Bladet): – Jeg forstår Hitler. Han gjorde nogle forkerte ting. Han er en ikke en god fyr. Men jeg sympatiserer lidt med ham, fortalte Lars von Trier på det internationale pressemøde for sin nye film, ’Melancholia’, mens den smukke og talentfulde amerikanske stjerne, Kirsten Dunst, sad ved siden af og så ud, som om hun kunne synke i jorden af skam.

Trier fortsatte uanfægtet med også at lange ud efter Susanne Bier:

– Jeg troede i mange år, at jeg var jøde. Men så kom Susanne Bier ind i billedet, og så var jeg ikke så glad for at være jøde, lød det fra Trier med et diabolsk smil. Men kort efter fortrød han:

– Nej, glem det – det var en joke. Men det er rigtigt, at jeg troede, at jeg var jøde, men senere i livet fandt jeg faktisk ud af, at jeg stammer fra en nazist, sagde Lars von Trier, der sluttede af med at sige: – O.k. Jeg er nazist.

Kontant afregning
De ovenstående ord blev sagt med Triers vanlige sarkasme, men det røg ud til hele verden via cyberspace i løbet af sekunder, og her var der ingen, der forstod hans ironi. Der var kontant afregning ved kasse et.

Den Amerikanske Forening af Overlevende efter Holocaust og Deres Efterkommere svarede straks igen med en erklæring:.

– Lars von Triers bizarre kommentarer er måske sagt i spøg eller for at chokere, men de, der led under nazisternes brutalitet, kan ikke se noget sjovt i at mindes de forfærdelige tiders tortur og død, hedder det videre. Erklæringen slutter: – Vi kan ikke anmelde hans film, men som person er von Trier en moralsk fejltagelse.

Festivalledelsen i Cannes kom også hurtigt på banen og sagde i en pressemeddelelse, at den er bestyrtet over Triers udtalelser. På vegne af Lars von Trier sendte produceren Meta Louise Foldager en undskyldning i en mail til nyhedsbureauet AFP:

– Hvis jeg har såret nogen med de ord, jeg sagde ved pressemødet, så beklager jeg det dybt. Jeg er ikke antisemit og har på ingen måde nogen racefordomme, og jeg er heller ikke nazist, hedder det i mailen.

Jeg holder af nazistisk æstetik
Efter det internationale pressemøde modererede Lars von Trier også sine udtalelser over for den danske presse:

– Der er vel et lille gran af nazister i os alle sammen. Jeg sagde det jo i forbindelse med en diskussion om den nazistiske æstetik, som jeg holder meget af. Jeg synes f.eks., at en Stuka er en sindssygt smuk flyvemaskine, der er meget gennemtænkt. Og jeg har en masse forbilleder inden for den nazistiske æstetik, som jeg på en eller anden måde binder sammen med den tyske romantik, forklarede Trier og understregede: – Men hvis man taler om politisk overbevisning, så vil jeg ikke sige, at jeg er nazist.

– Er du ikke bange for, at dine udtalelser om nazisme kommer til at stjæle opmærksomheden fra din film?


– Nej, det er jeg ikke. Jeg følte mig i godt humør under pressekonferencen. Lidt ligesom ham der den danske politiker Morten Messerschmidt, når han står og heiler og synger. Og jeg tænkte også lidt på stakkels lille Hitler. Han har jo også været en lille dreng engang, der måske ikke har haft det alt for let, forklarede Trier, der indrømmede, at han var kørt forkert på sporet på den internationale pressekonference med henblik på sine udtalelser om nazisme.

– Mine bemærkninger omkring nazismen kom ikke rigtig hjem som en pointe. Det var måske ikke det heldigste. Men jeg er ikke nervøs for, at det får konsekvenser for mig. Jeg er bare i usædvanligt godt humør.

1 af 2 Trier med et godt øje til sin hovedrolleindehaver Kirsten Dunst. (Foto: All Over)
2 af 2 Trier sagde FUCK til verden, nu siger verden FUCK til Trier. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer