Se Jørgen Leths erotiske piger

Det erotiske menneske: Jørgen Leth elsker med unge Dorothie i filmen, og de taler ud om samleje-scenen og deres forhold ti år efter

En smuk kvinde fra Senegal i Afrika optræder også for Jørgen Leth.(Foto: PR Foto)
En smuk kvinde fra Senegal i Afrika optræder også for Jørgen Leth.(Foto: PR Foto)
TORONTO (Ekstra Bladet): Efter ti års studier i erotikkens væsen blev Jørgen Leths store filmværk ’Det erotiske menneske’ i går præsenteret ved filmfestivalen i Toronto. Her præsenterer Jørgen Leth en lang række unge, smukke og sanselige kvinder fra adskillige verdensdele, men koncentrerer sig dog mest om sin tidligere elskerinde Dorothie fra Haiti, som han elsker intenst med i filmen.

I 1998 fik Jørgen Leth researchstøtte til filmen af Nordisk Film, og året efter inviterede han fotografen Teit Jørgensen til Haiti for at lave de første prøveoptagelser. Det førte bl.a. til den kontroversielle samlejescene med veninden Dorothie Laguerre, som er omtalt i ’Det uperfekte menneske’. Her beskriver Leth, hvordan han selv prøvede at videofilme sin elskerinde under den erotiske akt:

’Jeg havde en drift mod at bruge hende intenst, nyde hende og registrere de vildeste og sødeste øjeblikke’, skriver han og tilføjer: ’På en måde var jeg begyndt på at lave materiale til min erotik-film’. Derefter fik han overtalt Dorothie til også at lade sig filme i en mere formel optagesituation, nu med Teit Jørgensen som fotograf.

’Det varede ikke mange sekunder, før samlejet var effektivt i gang. Jeg må indrømme, at hele arrangementet var frygteligt ophidsende. Jeg tror også for hende. Jeg stødte til. Jeg holdt igen. Jeg gjorde det langsomt, og så hurtigere, det var en lang sej kærlighedsakt. På et tidspunkt afbryder Teit for at ændre stillingen en smule, og så fortsætter det’.

Det føles godt
I den kontroversielle filmscene, som Ekstra Bladets udsendte så i går, ser man ikke Leth selv i billedet. Men man ser den unge Dorothie, der tilsyneladende nyder situationen. Hun stønner og siger indimellem: ’Det føles rigtig godt’.

I nogle andre scener fra filmen ser man den kun 17-årige Dorothie smøre sig ind i is og honning, mens hun forførende tager små bidder af lækkerierne. Hun smører også sin ene brystvorte ind og opfordrer Leth til at tage en bid. Men her cutter kameraet så.

Der er også en scene, hvor Dorothie svømmer nøgen rundt i en swimmingpool, mens kameraet kæler for detaljerne i hendes krop.

I filmen fremgår det, at Jørgen Leth havde et fem år langt forhold til Dorothie under sin tid som konsul på Haiti. Både Dorothie og hendes familie var yderst tilfredse med relationen. Men på et tidspunkt brød Dorothie forholdet, fordi Jørgen Leth ikke ville gifte sig med hende.

Det afslører hun ti år efter i en scene optaget i Paris i 2009, hvor hun på et hotelværelse også taler ud om, hvordan hun opfattede den kontroversielle samlejescene i 1999.

– Jeg havde det helt fint med den scene. Jeg glemte alt om, at det hele blev filmet. Det var bare os to, der elskede i en seng, fortæller Dorothie til Jørgen Leth.

Det er ekstremt
I 2005 fortalte Jørgen Leth også følgende om sex-scenen til Ekstra Bladet i forbindelse med sin bog ’Det uperfekte menneske’:

– Ja, det er en yderligtgående scene. Jeg skriver om den, fordi jeg indså, at dér lavede jeg virkelig et eksperiment, hvor det private blev direkte objektiviseret af scenen. Det er jo ekstremt at filme et samleje ...

– Jeg er ikke selv i billedet, men jeg er faktisk meget stolt af det. Det er ikke noget, jeg fortryder. Det var et stort mål for mig at lave en autentisk erotisk scene til min film om erotik, der handler om en antropolog, som vil kortlægge erotikkens veje i forskellige kulturer. Men han bliver selv inddraget. Kan ikke holde distancen til sit emne.

– Nu har jeg lavet noget, som aldrig er lavet af nogen anden instruktør, jeg har overskredet en grænse i dokumentarfilmens kunst. Her er jeg længere ude end selv Godard.

– Ja, jeg var vanvittig glad, da jeg havde lavet det. Selve den erotiske ophidselse var jo reel. Fra begge sider. Og der var et stærkt pirrende element ved at gennemføre det og samtidig få det dokumenteret. Stærkt pirrende. Jeg ser det som en forlængelse af de personlige eksperimenter, jeg lavede i 70’erne, og som er omtalt andre steder i bogen. Min drivkraft har i meget stort omfang været min sanselighed. For ikke at sige min liderlighed. Jeg har sjældent sagt nej til mine drifter, sagde Jørgen Leth dengang.

I filmen optræder Jørgen Leth som en slags fiktiv antropolog, der samler materiale, der kan føre til et studie af erotikkens væsen og betydning. Han rejser både til Brasilien, Senegal, Haiti og mange andre steder. Og i samtlige lande arrangerer han en slags casting for at finde frem til de piger, som han vil bruge i filmen.

Skal læse digt op
Kvinderne bliver nøje studeret og udvalgt efter deres sanselighed og erotiske udstråling. Og de får besked på at oplæse Jørgen Leths digt ’Holde dine hænder fast’. Et digt, som han selv beskriver som digtet, hvor manden elsker kvinden sagligt og detaljeret, og hvor månen lyser ind gennem persiennerne og oplyser hendes nøgne krop.

Og der er masser af spændende kvinder i Jørgens Leths film, der villigt lader sig opstille i diverse sensuelle tableauer eller filmiske fragmenter på hotelværelser rundt omkring i verden, hvor de nøgne lader Leths kamera udforske deres kroppe, deres øjne, deres hænder og deres erotiske udstråling.

I en af filmens slutscener er der også en fantastisk scene med en ung kvinde fra Haiti, der deltager i en voodoo-seance, hvor hun går i trance i sin vilde dans. Hun bevæger sin krop hidsigt og seksuelt og kaster på et tidspunkt med flasker, før hun falder om på gulvet tæt på besvimelsen.

I forbindelse med balladen om erindringsbogen ’Det uperfekte menneske’ i 2005 fortalte Jørgen Leth, at han ikke ønskede at lave sin film færdig på grund af det moralske klima i Danmark og den megen kritik, han fik af beskrivelserne af især ’kokkens datter’. Men da Lars von Trier gik ind og støttede Leth sammen med en hel række andre kulturpersonligheder, fik han igen lysten til at færdiggøre filmen.
1 af 8 En smuk kvinde indtager en erotisk position på et hotelværelse i Jørgen Leths film.(Foto: PR Foto)
2 af 8 En ung kvinde fra Haiti flyder nøgen rundt i en swimmingpool.(Foto: PR Foto)
3 af 8 Der er masser af spændende kvinder i Jørgen Leths film. Her Paula Jubè. Foto: Jacob Langvad
4 af 8 Sådan ser den øverste del af Schilaine Cayo ud. Foto: Adam Philp
5 af 8 Chaisiellen Anne da Silva Oliveira var en af dem, som Jørgen Leth nøje udvalgte efter sanselighed og erotisk udstråling. Foto: Jacob Langvad
6 af 8 Schilaine Cayo har som mange andre ladet Jørgen Leth filme sin krop detaljeret. Foto: Adam Philp
7 af 8 Jørgen Leth og Dorothie Laguerre elsker heftigt i filmen ’Det erotiske menneske’. Og ti år senere har Dorothie det stadig godt med den scene. Foto: Adam Philp
8 af 8 En smuk kvinde fra Senegal i Afrika optræder også for Jørgen Leth.(Foto: PR Foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere