10 skæve højdepunkter - Guide til CPH:DOX

Dokumentarfestivalen CPH:DOX byder på 10 dages overvældende oplevelser. Ekstra Bladet har udvalgt 10 skæve højdepunkter. Se dem her

Man får sved på panden, hvis man skal nå alle højdepunkterne på CPH:DOX, der blandt meget andet godt har den svenske ’Apan’ på programmet.(Foto: CPH:DOX)
Man får sved på panden, hvis man skal nå alle højdepunkterne på CPH:DOX, der blandt meget andet godt har den svenske ’Apan’ på programmet.(Foto: CPH:DOX)

Western på vrangen. Smadrede iPods. Russiske atomulykker. Japanske opfindere. Iransk hiphop. Ruskende rockguitarer. Pornografi på alle måder.

CPH:DOX tager i dag hul på et program, som når rundt i alle afkroge inden for dokumentarfilm. Det er syvende år i træk, at den ambitiøse festival viser, at man ikke står tilbage for selv de vildeste fiktionsfilm.

Her er rig mulighed for både at grine, græde og gyse. Somme tider endda samtidig.

Døgnet rundt
De næste 10 døgn – både dag og nat – bliver virkeligheden vendt på vrangen her, der og alle vegne i København. Ikke blot i bifferne, men også på Statens Museum for Kunst, Christiania og andre eksotiske lokaliteter i hovedstaden.

Den uomgængelige festivalavis er naturligvis spækket med spændende danske dokumentarfilm fra det frodige hjemlige filmmiljø, og samtidig er der mulighed for at komme i filmisk nærkontakt med ikoner som Alfred Hitchcock og The Doors.

10 skæve højdepunkter
Ekstra Bladet har udvalgt 10 skæve højdepunkter – i alfabetisk rækkefølge – som man risikerer at overse, men ikke må misse. Skynd dig ud og få et dox-fix!

’All Tomorrow’s Parties’. Som altid er årets program spækket med medrivende musikfilm. En af verdens førende rockfestivaler er her indfanget af en af verdens førende dokumentarister.

’American Boy: A Profile Of Steven Prince’. Martin Scorsese er blandt alle tiders største instruktører, men længe før ’Goodfellas’ lavede mesteren denne dokumentar, der nu er fundet frem fra arkiverne. Heldigvis.

’Apan’. Efter den uimodståelige ’Farvel Falkenberg’ er en af Sveriges mest spændende filmmagere tilbage med en thriller. Sjælen er både blå og gul bagefter.

’Food Inc.’ Kødskandalerne florerer lystigt i øjeblikket. Denne amerikanske madbasker bider sig for alvor fast i fødevareindustrien med humor, musik og grafik. Velbekomme.

’Kapitalismen – en kærlighedshistorie’. Michael Moore er en af dokumentarverdens største stjerner, og hans seneste epos er selvfølgelig på programmet. Bare fordi Bush er borte, er Moore skam stadig muggen!

’Little Blue Nothing’. Musikprogrammet giver også plads til poesien. Musikdokumentarist Vincent Moon tilhører toppen af genren og besøger festivalen. Dyrk dette henrivende hovedværk.

’Ne Change Rien’. Portugisiske Pedro Costa er en af den moderne films helt store billedvirtuoser. Dette portræt af den franske diva Jeanne Balibar er et sorthvidt slaraffenland for øjnene.

’Shadow Play: The Making of Anton Corbijn’. Anton Corbijn er berømt for sine billeder af stjernebands som U2 og Metallica, men her er den hollandske ener på den anden side af kameraet. Skyggen bliver levende.

’The Shock Doctrine’. Med stærke strimler som ’A Mighty Heart’ er engelske Michael Winterbottom kendt for at ruske i virkeligheden. Nu gør han det igen med samfundsrevser Naomi Klein.

’Trash Humpers’. Den eneste amerikanske Dogme-instruktør, Harmony Korine, dyrker altid det skæve og utilpassede og har nu skabt sin helt egen rå reality-komedie. Grove løjer.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere