Fra surferbums til filminstruktør

Filminstruktøren Martin Zandvliet levede i mange år som surferbums - nu scorer han kanon anmeldelser for sin debutfilm 'Applaus' med Paprika Steen i hovedrollen

Filminstruktøren Martin Zandvliet hygger sig her under filmfestivalen i Toronto sammen med manuskriptforfatteren Anders August, der er søn af Bille August.(Foto: Koncern Film)
Filminstruktøren Martin Zandvliet hygger sig her under filmfestivalen i Toronto sammen med manuskriptforfatteren Anders August, der er søn af Bille August.(Foto: Koncern Film)

- Det har været en fantastisk vild og god aften. Og jeg har fået virkelig god respons på min film. Jeg er ekstrem glad for de flotte anmeldelser, siger den 38-årige filminstruktør Martin Zandvliet til Ekstra Bladet umiddelbart efter den vellykkede gallavisning af hans succesfilm 'Applaus'i Dagmar Biografen i København. 'Applaus' har allerede høstet stor international anerkendelse med 'bedste kvindelige hovedrolle' til Paprika Steen på filmfestivalen Karlovy Vary og rosende omtale på filmfestivalen i Toronto.

Og her i Danmark er filmen blevet lige så godt modtaget med 4-5 stjernede anmeldelser til 'Applaus' for den gribende historie med Paprika Steen i den altdominerende rolle som den alkoholiserede skuespiller Thea, der har succes på scenen, men har helvedes ondt i sit privatliv.

Han kan gå på vandet
Zandvliet er så lykkelig netop nu, at han næsten kan gå på vandet. En metafor, der egentlig passer meget godt med hans fortid som surferbums på rejse rundt i verden efter suset på de høje bølger og med drømmen om at åbne sin egen surfershop. Men den drøm brast pludselig for 12 år siden, da Martin pludselig oplevede en angst på surfbrættet og samtidigt erkendte, at han aldrig kunne få en professionel karriere som surfer, men var og blev en surferbums.

Derfor skiftede Zandvliet spor og begyndte i stedet at filme surfkonkurrencer. Og på en privatrejse til New York med sin kæreste gennem 15 år, filminstruktøren og filmfotografen Camilla Hjelm Knudsen, mødte han filmklipperen Ida Breining og fandt pludselig ud, at han ville have en karrierre som filmklipper.

Tilbage i Danmark søgte Martin ind på filmhøjskolen i Ebeltoft, hvor han traf sin nuværende arbejdspartner, manuskriptforfatteren Anders Augusts, der er søn af filminstruktøren Bille August. Men Martin klippede først film i en årrække og instruerede sammen med sin kæreste Camilla Hjelm Knudsen filmen 'Angels of Brooklyn' der i 2002 vandt en Robert.

Og med drømmen om at blive filminstruktør søgte han så ind på filmuddannelsen Super 16, hvor han stadig mangler at lave sin afgangsfilm. Et lidt mærkværdigt paradoks, når man tænker på, at han allerede er debuteret med sin første spillefilm. Men det gør ikke Martin Zandvliet hverken arrogant eller højrøvet.

- Jeg vil selvfølgelig gerne afslutte min uddannelse og laver selvfølgelig min afgangsfilm. Det skylder jeg Super !6, som har lært mig utrolig meget, siger Martin.

Jeg er ikke bange for Paprika
Hvordan har det egentlig været for dig som debutantinstruktør at arbejde sammen med en så markant personlighed som Paprika Steen?

- Det har været en bevægende og fantastisk oplevelse. Der var en masse mennesker, der advarede mig mod at arbejde sammen med Paprika og sagde, at det ville blive en forfærdelig oplevelse, siger Martin og tilføjer:

- Men jeg tror, at jeg som person, menneske og far til en lille datter hviler så meget i mig selv, at jeg allerede havde fundet min identitet, før jeg startede på filmen. Så det kom aldrig til at handle om at pisse territorier af. Og jeg er heller ikke typen, der søger bekræftelse, når jeg laver film, forklarer Martin, der dog indrømmer, at det også indmellem var en hård fødsel.

- Generelt talte Paprika og jeg virkelig godt sammen. Men vi har da også haft sammenbrud, og vi har grædt for at finde den helt rigtige tone i filmen, siger Martin.

Du var altså aldrig bange for Paprika Steen?

- Nej. Overhovedet ikke. Og Paprika har heller ikke sat mig på plads som den lille nye dreng i klassen. Hun har tværimod vist mig en kæmpe tillid på samme vis, som jeg har vist hende tillid, siger Martin, der på grund af sin store succes allerede har fået manuskriptstøtte til et nyt filmprojekt.

1 af 3 Martin Zandvliet og Paprika Steen svarer på spørgsmål fra publikum under filmfestivalen i Toronto.(Foto: Koncern Film)
2 af 3 Martin Zandvliet på vej til visning af sin egen film 'Applaus'. Bag ham anes Paprika Steen, og til højre på trappen ses Mads Mikkelsen. (Foto: Koncern Film)
3 af 3 Filminstruktøren Martin Zandvliet hygger sig her under filmfestivalen i Toronto sammen med manuskriptforfatteren Anders August, der er søn af Bille August.(Foto: Koncern Film)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen