Filmfejde: Jeg vil ikke kaldes tyv

Filmfejde: Lasse Spang Olsen kræver 20.000 kroner af forfatteren Henrik Frederiksen

Filminstruktøren Lasse Spang Olsen går nu i byretten for at blive renset for ide-tyveri i en injuriesag. (Foto: Peter Hove Olesen)
Filminstruktøren Lasse Spang Olsen går nu i byretten for at blive renset for ide-tyveri i en injuriesag. (Foto: Peter Hove Olesen)
I stedet for i en boksering mødes filminstruktøren Lasse Spang Olsen og forfatteren Henrik Frederiksen i morgen kl. 9.30 i Københavns Byret i en injuriesag, hvor Lasse Spang Olsen sammen med filmproducenten Henrik Møller Sørensen hver kræver 20.000 af forfatteren Henrik Frederiksen. De ikke vil finde sig i, at han har beskyldt dem for ide-tyveri i forbindelse med den kommende film 'Inkasso', der har Kim Bodnia i hovedrollen.

- Det er muligt, at Lasse Spang Olsen er en dygtig bokser..., men han er stadig en amatøragtig tyv, der har stjålet min film-ide fra min bog 'Journeyman'. Han praler af at have bokset i 15-20 år, jamen, så vil jeg da med glæde flytte vores opgør til en boksering i stedet for i en retssal, fortalte Henrik Frederiksen til Ekstra Bladet 2. marts 2003, hvorpå Lasse Spang Olsen et par dage efter i Ekstra Bladet bebudede en injuriesag med følgende ord:

- Jeg vil ikke kaldes tyv af ham.

Solgte rettighederne
Den helt usædvanlige filmfejde tog sin begyndelse, da Henrik Frederiksen i 2001 skrev romanen 'Journeyman' specifikt med en spillefilm i boksemiljøet for øje.

Filmproducenten Henrik Møller Sørensen ville dengang gerne producere filmen, og Lasse Spang Olsen ville gerne instruere den.

- Efter et møde med begge parter solgte jeg filmrettighederne til Henrik Møller Sørensen for 250.000 kroner, fortæller Henrik Frederiksen, der efterfølgende fik 10.000 kroner, og det resterende beløb ville falde i to rater.

Støtte fra TV2
Henrik Møller Sørensen ansatte derefter manuskriptforfatteren Nicolaj Peyk til filmprojektet.

- Jeg fik dernæst at vide, at de havde fået økonomisk støtte til projektet fra TV2, men på baggrund af en helt anden historie, der foregår i boksemiljøet. Min kontrakt var med andre ord ikke det papir værd, den var skrevet på, fortæller Henrik Frederiksen, der blev yderst forbavset, da han læste det treatment, som TV2 havde ydet støtte på baggrund af.

- Der var så mange lighedspunkter, at der ikke kunne være tale om tilfældige sammenfald.

- Deres nye film hedder 'Inkasso', et emne, der udgør hele omdrejningspunktet i min bog, og det er en 'kærligheds-action-komedie', ligesom grundideen i min bog, og endelig skal bokseren Brian Nielsen spille en lille birolle. Det foreslog jeg allerede Henrik Møller Sørensen ved et af vores første møder, lyder det fra Henrik Frederiksen.

Henrik Møller Sørensen og Lasse Spang Olsen ønsker ikke at udtale sig før efter retssagen.
1 af 3 Filminstruktøren Lasse Spang Olsen går nu i byretten for at blive renset for ide-tyveri i en injuriesag. (Foto: Peter Hove Olesen)
2 af 3 Forfatteren Henrik Frederiksen er ikke i tvivl om, at det er hans ideer, der nu bliver brugt i en anden film end den, han solgte rettighederne til. (Foto: Nicolai Svane)
3 af 3 Filminstruktøren Lasse Spang Olsen går nu i byretten for at blive renset for ide-tyveri i en injuriesag. (Foto: Peter Hove Olesen)
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen