Dansk Oscar-vinder er død

Filminstruktøren Gabriel Axel er død

Hans kamp for at få lavet "Babettes gæstebud" er legendarisk og et stykke filmhistorie i sig selv. (Foto: Mogens Flindt)
Hans kamp for at få lavet "Babettes gæstebud" er legendarisk og et stykke filmhistorie i sig selv. (Foto: Mogens Flindt)

Gabriel Axel vandt i 1988 en Oscar for 'Babettes gæstebud'. Søndag sov han stille ind.

Den danske filminstruktør Gabriel Axel er død i en alder af 95 år, oplyser familien. Han sov stille ind søndag.

Gabriel Axel skrev og instruerede 'Babettes gæstebud', der vandt en Oscar i 1988 for bedste ikke-engelsksprogede film.

Han boede som barn i Paris, senere blev han fransk gift og boede i mange år dels i Frankrig og dels i Danmark.

Han var uddannet skuespiller og arbejdede i faget i den franske hovedstad frem til 1950. Herefter virkede han i nogle år som freelanceinstruktør på de københavnske scener.

Han blev desuden en af TV-Teatrets vigtigste instruktører og instruerede 48 tv-spil frem til 1968.

Franske forbindelser
Han debuterede som filminstruktør med den socialrealistiske 'Altid ballade'. Det blev den første af en række film, der spændte vidt, lige fra 'Den røde kappe' til 'Det tossede paradis' og 'Familien Gyldenkål'.

I 1970'erne og 1980'erne opholdt Gabriel Axel sig hovedsagelig i Frankrig, hvor han stod bag adskillige teateropsætninger til fransk tv.

I perioden instruerede han også bløde erotiske film i Danmark og Tyskland, mens han kæmpede med langt mere ambitiøse filmprojekter.

Hans kamp for at få lavet 'Babettes gæstebud' er legendarisk og et stykke filmhistorie i sig selv. Han præsenterede sit første udkast i 1973, og 14 år senere fik den en begejstret modtagelse på festivalen i Cannes.

- Jeg har denne aften lært, at alt er muligt i vores smukke verden, sagde en bevæget instruktør i sin takketale på Oscar-aftenen.

0 kommentarer
Vis kommentarer