Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Kongedrama indstilles til nordisk filmpris

Nikolai Arcels 'En Kongelig Affære' er udvalgt som den danske kandidat til Nordens mest eftertragtede pris

Mads Mikkelsen spillede Christian VII's livlæge Strueensee, mens den unge dronning Caroline Mathilde blev spillet af Alicia Vikander. (Foto fra filmen)
Mads Mikkelsen spillede Christian VII's livlæge Strueensee, mens den unge dronning Caroline Mathilde blev spillet af Alicia Vikander. (Foto fra filmen)

'En Kongelig Affære' af filminstruktør Nikolaj Arcel er udpeget til at være det danske bidrag i konkurrencen om Nordisk Råds Filmpris. De fem nordiske lande indstiller hver én film i kampen om førstepræmien på 350.000 danske kroner.

Dermed får Arcel og det øvrige talentfulde hold bag filmatiseringen af det historiske drama, om Christian VII, hans tyske livlæge Strueensee og den unge dronning Caroline Mathilde, mulighed for at hente endnu mere hæder.

Har hentet to priser
Ved filmfestivalen i Berlin vandt den to priser. Filmen er solgt til 78 lande, og alene i de danske biografer er den set af mere end 500.000.

Læs også:

Se også: Dansk trekantsdrama hitter i USA

Den danske jury, bestående af filmanmelderne Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall, begrunder blandt andet deres valg med, at filmen, i modsætning til så mange andre i samme genre, forekommer nutidig.

- Historiske film har et velfortjent ry som frilandsmuseale langgabere, men Nikolaj Arcel breder et stykke danmarkshistorie ud til en dynamisk beretning om universelle temaer som idealismens blinde øje og magtens korrumpering.

Kan drikke fadøl med dem
Juryen bemærker desuden, at 'filmens figurer er over 200 år gamle, men uforglemmeligt skuespil og et mangefacetteret manuskript gør dem så tilstedeværende, at man næsten kan drikke fadøl og diskutere fodbold med dem'.

Navnet på vinderen af Nordisk Råds Filmpris offentliggøres i oktober. Selve prisen bliver overrakt ved Nordisk Råds session i Helsinki den 31. oktober, hvor også modtagerne af Nordisk Råds Litteraturpris, Musikpris og Natur- og Miljøpris bliver hædret.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen