Dansk film gør historisk comeback i Venedig

Efter 22 års tørke er to danske film med, når filmfestivalen i Venedig åbner onsdag - også i Toronto og San Sebastian vil der være dansk på plakaten.

Pilou Asbæk bliver her i rollen som skibskokken Mikkel truet med våben af en pirat fra Somalia.(Foto: Magnus Nordenhof Jønck)
Pilou Asbæk bliver her i rollen som skibskokken Mikkel truet med våben af en pirat fra Somalia.(Foto: Magnus Nordenhof Jønck)

Når den 69. filmfestival i Venedig åbner onsdag er det for første gang i 22 år med dansk deltagelse i festivalens hovedprogram. Oven i købet med hele to film.

Susanne Biers romantiske komedie 'Den Skaldede Frisør' vises uden for konkurrence, mens Tobias Lindholms piratdrama 'Kapringen' deltager i 'Orizzonti'-programmet

- Det er helt exceptionelt, at vi har to film med i Venedigs hovedprogram, konstaterer Lizette Gram Mygind, festival manager på Det Danske Filminstitut.

Hun har flere år i træk måttet konstatere, at de danske film, trods massiv lobbyisme, ikke har kunnet finde vej til festivalen i gondolbyen.

Ny ledelse vild med danske film
- Den tidligere ledelse på festivalen har ikke været særligt begejstrede for nordiske film, men nu er der kommet en ny, og de har udtaget to danske film. Vi har fået hul igennem, og det er skønt, siger Lizette Gram Mygind.

Festivalerne er et kolossalt udstillingsvindue for de danske film, og mens 'Den Skaldede Frisør' allerede er solgt til alle væsentlige markeder verden over, så er 'Kapringen' kun afsat til enkelte lande.

Det betyder imidlertid ikke, at deltagelsen i Venedig er vigtigere for Tobias Lindholm, end den er for Susanne Bier, som for første gang er med på en stor festival.

- Det betyder noget prestigemæssigt for Susanne, og samtidig kan distributørerne bruge Venedig-stemplet, når de skal markedsføre filmene, hvilket i sidste ende kan betyde kroner og ører i royalties, forklarer Rikke Ennis.

Hun er administrerende direktør for Trust Nordisk, der står for at sælge begge film til distribution i udlandet.

Toppen af kransekagen
Bier har dog ikke mulighed for at tilføje nye priser til årets danske høst, som rummer tre store priser fra festivalerne i Berlin og Cannes. Det kan til gengæld Tobias Lindholm.

- Det vil betyde noget for Tobias Lindholm, hvis han får en pris, men det er stadig ikke hovedkonkurrencen. Det ville være en kransekagetopping, vurderer Lizette Gram Mygind.

1 af 4 Søren Malling ses her i rollen som direktøren Peter C. Ludvigsen, der skal forhandle om frigivelse af de danske søfolk med piraterne fra Somalia. (Foto: Magnus Nordenhof Jønck)
2 af 4 PIerce Brosnan i et kærligt møde med Trine Dyrholm i en scene fra Susanne Biers nye romantiske komedie 'Den skaldede frisør'.(Foto: Doane Gregory)
3 af 4 Pierce Brosnan er i filmen 'Den skaldede frisør' konstant omringet af dejlige danske kvinder, heriblandt Paprika Steen og og Trine Dyrholm.(Foto: Doane Gregory)
4 af 4 Pilou Asbæk bliver her i rollen som skibskokken Mikkel truet med våben af en pirat fra Somalia.(Foto: Magnus Nordenhof Jønck)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen