Vil tilgive nazi-bøddel på tv-film

Instruktøren Søren Fauli opsøger Danmarks mest jagede krigsforbryder for at lave film om sin morfars morder

Søren Fauli, der er barnebarn til den myrdede Carl Henrik Clemmensen: - Hvis Søren Kam kan sige undskyld, kan jeg også tilgive. Det er, hvad jeg nu vil forsøge at lave en film med ham om. (Foto: Søren Osgood)
Søren Fauli, der er barnebarn til den myrdede Carl Henrik Clemmensen: - Hvis Søren Kam kan sige undskyld, kan jeg også tilgive. Det er, hvad jeg nu vil forsøge at lave en film med ham om. (Foto: Søren Osgood)
Efter et halvt århundrede på flugt fra anklager, der stempler den 80-årige som morder og krigsforbryder, får Søren Kam sit livs prøvelse, når et filmhold om kort tid banker på døren til hans hjem i den sydtyske by Kempten.

Hvis Kam synes, han før har set den instruktør, der leder holdet, er det med god grund.

Søren Fauli, 38, er barnebarn af Carl Henrik Clemmensen - den redaktør, som nazi-flygtningen var med til at likvidere.

- Og morfar og jeg ligner efter sigende hinanden ret meget, siger Søren Fauli.

Det er Ekstra Bladets interview i sommer med Søren Kam, der har givet instruktøren ideen til en kortfilm, som enhver tv-chef vil stille sig i kø for at få lov at sende.

VÆK EFTER HITLERS FALD
Arbejdstitel: 'Min morfars morder'.

- Det bliver næppe let at få adgang til Kam, men han skal på forhånd vide, at mit ærinde ikke er udhængning af et menneske, der selv har lidt. Jeg tager til Bayern for at strække hånden frem. Er Kam i stand til at undskylde efter de mange år på flugt fra et mord, der har sat dybe spor i både hans og mit liv, så er jeg i stand til at tilgive. Det er selve ideen med filmen - at granske tilgivelse som en human nødvendighed, siger Søren Fauli.

Endnu har han ikke talt projektet igennem med familien, heriblandt moderen, Mona Clemmensen.

Og Fauli erkender da også, at han nok 'risikerer at blive slået ihjel af dem derhjemme'.

- Jeg har i hele opvæksten oplevet, hvor enormt hårdt det var for mor og min onkel. Ikke alene savnet af en far, der så urimeligt blev revet fra dem

- men også visheden om, at hans morder kunne gå frit omkring i Tyskland, selv om Danmark i mange år har efterlyst ham som den sidste, store krigsforbryder fra besættelsen, siger instruktøren, der også er kendt fra en række meget roste reklamespots.

Da Carl Henrik Clemmensen blev myrdet i 1943, skete det efter en bortførelse, hvorunder danske SS-folk - heriblandt Søren Kam - ville straffe redaktøren for at have spyttet på en journalist-kollega af nazistisk observans.

Både Søren Kam og hans ven Jørgen Bitsch forsvandt i ragnarok efter Hitlers fald, hvorimod tredjemanden i likvideringen, Flemming Helveg-Larsen, blev fanget, dømt til døden og henrettet efter love, regeringen vedtog med tilbagevirkende kraft.

BESKYTTES AF REGERINGEN
Søren Fauli, oprindeligt døbt Søren Clemmensen Møller:

- Ved et tilfælde fandt jeg såmænd for nylig ud af, at en bekendt faktisk er i familie med den henrettede. Hvor er Danmark altså lille! Hér stod pludselig

mordofferets og bøddelens slægtninge over for hinanden...

Men i langt højere grad end Helveg-Larsen er det Søren Kam, der interesserer barnebarnet.

En mand, der i 57 år har været hadet i Danmark. En mand, der tog navneforandring for at skjule sig - blot for i 70'erne at blive genkendt, behængt med SS-medaljer, ved et veteranstævne i Østrig.

En mand, der nu beskyttes af den tyske regering, fordi den ikke udleverer egne statsborgere. Uanset at statsborgerskabet blev givet under falsk navn.

Hvor Kam end bevæger sig hen uden for det nye hjemland, står han fortsat til udlevering.

LAD HAM DOG SE DANMARK
Da den gamle mand i august inviterede Ekstra Bladet indenfor i sit rækkehus på Johan Schütz Strasse i Kempten, var det første gang nogensinde, han talte ud til en avis.

I årene forinden var en mængde tv-hold blevet afvist.

- Jeg oplevede jeres interview som fair og ordentlige. Det var selvfølgelig et chok at se den mand på forsiden. Men bag Kams forklaringer lå et socialt rum. Også han har jo lidt. Da diskussionen så blussede op om, hvorvidt flygtninge skal straffes for f.eks. at tage på ferie i hjemlandet, slog det mig, at Kam må have det lidt på samme måde. Jeg har intet imod, han genser sit fædreland, inden han dør. Det er, hvad han trygler om. Ingen kan elske en mand, der har gjort så meget ondt ved éns familie, men ville situationen være meget anderledes, såfremt han havde taget en straf og nu igen var fri? spørger Søren Fauli.

Carl Henrik Clemmensens barnebarn har næppe støtte hos sin mor eller onkel.

Efter Ekstra Bladets artikler udsendte de en fæl-

leserklæring, hvori der bl.a. stod:

'Det ville være forløsende, hvis vores fars morder omsider blev stillet til ansvar. Vis dit mod og kom til Danmark, Søren Kam. Hvis du er så overbevist om din uskyld, har du jo intet at frygte'.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!