Husker du 'mors lille dreng'? Her er Jørn i dag

Det er næsten 20 år siden, at Danmark første gang mødte Jørn i TV 2's dokumentar. Nu vender kanalen tilbage til den unge mand, der er begyndt at rode rundt med stoffer

Jørn som han ser ud i dag. Foto: Dokumentarkompagniet/TV2
Jørn som han ser ud i dag. Foto: Dokumentarkompagniet/TV2

Det er ikke mange dokumentarprogrammer, der har haft den samme effekt som TV 2's program om drengen Jørn, der første gang rullede over skærmen for små 20 år siden.

'Er du mors lille dreng?' er historien om Jørn, der efter fire måneder blev fjernet fra sin forældre, fordi de ikke kunne finde ud af at tage hånd om ham. Men da han endelig blev sendt til en plejefamilie, havde han allerede taget skade.

Ti år senere besøgte TV 2 ham igen, og her fik danskerne af vide, at Jørn led af autisme og ADHD. Jørn havde også fået en lillebror, Mads.

De to programmer satte gang i debatten om udsatte børns vilkår og førte til lovændringer, der skulle sikre børnene bedre.

Ingen stoffer i huset
Nu vender TV2 så for tredje gang tilbage til Jørn, der ikke længere er et barn, men en ung mand på 19 år vej ud i verden. Han står nemlig foran at skulle flytte hjemmefra.

Det er især lysten til at ryge hash, der får Jørn til at søge væk fra sin plejefamilie og mod Aarhus, fordi hans plejeforældre, Lilli og Uffe, ikke vil have stoffer i huset.

Foto: Dokumentarkompagniet/TV2
Foto: Dokumentarkompagniet/TV2

Helt galt går det, da Jørn flytter. Forbruget af hash stiger, og han begynder også selv at sælge det, kommer det frem i tredje program ved navn 'Mors lille dreng på egne ben', der bliver sendt torsdag 18. maj.

- Vi vidste jo godt, at det foregik, men det har været meget stærkt at se billederne fra dokumentaren. Det er urimeligt, at han skulle havne der. Hvis ikke vi, og Lars Høj (manden bag dokumentaren, red.) havde været der, så var der ingen, der havde bekymret sig om Jørn, siger Lilli Bach til TV 2.

Ville have ti børn
Selvom der efter det første program var bred enighed om, at Jørns biologiske forældre, Anni og Bjarne, var uegnede som forældre, var de selv meget tilfredse med TV 2's program, da det var rullet over de danske skærme i 1997.

- Det var da en rigtig god udsendelse. Og den bliver genudsendt på søndag. Det glæder jeg mig allerede til, fortalte Anni dengang til Ekstra Bladet. 

- Det var rigtig flot, tænk engang! 1,5 millioner mennesker har siddet en time og 20 minutter og set på et ganske almindeligt ægtepar som os i fjernsynet. Og nu kommer vi i Ekstra Bladet. Hvornår kommer Se og Hør, Århus Stiftstidende, Århus Onsdag og BT og snakker med os, supplerede Bjarne.

Sådan så Jørn ud, da TV2 besøgte ham anden gang. Foto: Dokumentarkompagniet/TV2
Sådan så Jørn ud, da TV2 besøgte ham anden gang. Foto: Dokumentarkompagniet/TV2

TV 2 sender de to første afsnit i aften klokken 20.

Det nye afsnit om Jørns liv som ung mand 'Mors lille dreng på egne ben' bliver sendt 18. maj.

Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen