Ny DR-skandale - dropper deres egen julekalender

- Kvaliteten var ikke høj nok, lyder den overraskende meldingen om den satiriske radio-julekalender 'Jul i republikken', der er blevet skrottet af DR i sidste øjeblik

I den kasserede radiojulekalender spillede Claes Bang prins Henrik, mens Mette Horn gav den gas som dronning Margrethe. Foto: Jens Dresling
I den kasserede radiojulekalender spillede Claes Bang prins Henrik, mens Mette Horn gav den gas som dronning Margrethe. Foto: Jens Dresling

Fredag 1. december skulle man efter planen have kunnet høre første afsnit af den stort anlagte radiojulekalender 'Jul i republikken' på P1.

Julekalenderen har længe været annonceret, og DR har slået på tromme for den ad deres sædvanlige kanaler. Men den 30. november blev julefesten pludselig aflyst med begrundelsen fra DR, at 'kvaliteten ikke var høj nok'.

Det er derfor en uforstående og utilfreds manuskriptforfatter, Ekstra Bladet fanger over telefonen.

- Det er jeg da tosset over, at de siger. Det kommer bag på mig, for det var jo godkendt, og de havde optaget over halvdelen af den. Hvor har du hørt fra, at niveauet ikke skulle være højt nok?, spørger Flemming Klem.

- Det har DR skrevet på Facebook, som svar til en lytter, der undrer sig over, at julekalenderen er blevet droppet...

- Det er også den melding, jeg fik 30. november. Der fik jeg at vide, at niveauet ikke var højt nok, og det undrer mig. Jeg har jo haft premiere på 'Tinkas Juleventyr' på TV 2, og der har niveauet så tilsyneladende været højt nok. Efterfølgende har jeg fået at vide, at det handlede om 'kommunikationsveje' og 'forventningsafstemning', siger Flemming Klem og fortsætter:

- Jeg forstår jo ikke, hvordan det så kan køre så langt, uden at der er nogen, der har tjekket niveauet. Jeg har jo selvfølgelig haft en producent på i Radio Drama hele vejen igennem, og det er jo blevet læst af en række mennesker og blevet godkendt videre i systemet.

Claes Bang lagde stemme til prins Henrik i den nu sløjfede julekalender. Foto: All Over
Claes Bang lagde stemme til prins Henrik i den nu sløjfede julekalender. Foto: All Over
 

Kigger man på de navne, der står bag julekalenderen, er det ikke navne, der sædvanligvis får stukket i skoene, at de ikke leverer høj kvalitet.

- Lotte Svendsen har været instruktør på det, og Claes Bang spillede prins Henrik, og Mette Horn spillede dronning Margrethe for lige at nævne et par af de store navne, der har været med på projektet. Siden de kan komme så langt som til optagelse, så må det jo naturligvis have været godkendt af Radio Drama og P1, som skulle sende det, siger Flemming Klem, der undrer sig over, at DR nu pludselig ikke vil lægge navn og sendetid til skarpsleben kongehus-satire.

- Vi fik at vide på forhånd, at det skulle handle om kongehuset, så det kan jo ikke komme bag på dem, at det er det, det handler om

Tror du på DR's forklaring, eller mistænker du, at der ligger andet bag?

- Det er sagen uvedkommende, hvad jeg tror på, for nu er det jo den, alle tror på.

 

DR: Det koster det, det koster

 

DR's kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen beklager, at P1-lytterne må undvære årets radiojulekalender. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
DR's kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen beklager, at P1-lytterne må undvære årets radiojulekalender. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

 

DR's kulturdirektør siden 2014 - Tine Smedegaard Andersen - har øverste ansvar for aflysningen, og hun ærgrer sig over, at julekalenderen nu er blevet skrottet.

- Hvorfor opdager I problemet så sent, som det er tilfældet?

- Først for 10 dage siden havde vi et antal programmer, der var så færdige, at vi kunne begynde at se samlet på det. Vi kunne se, at der var nogle ting, vi rigtig gerne ville have gjort bedre, og så arbejdede vi rigtig hårdt på det frem imod premieren første december, men det var ikke muligt at nå før deadline.

- Havde I ikke læst manuskriptet på forhånd?

- Produktionen har haft et manuskript at gå ud fra, men det her er jo et samspil mellem mange dygtige mennesker, og det er på baggrund af en samlet vurdering, at vi nu meget sent vurderer, at vi ikke mener, at vi er i mål.

- Har det noget at gøre med, at julekalenderen måske er blevet lidt for satirisk i forhold til kongehuset, og DR derfor har fået kolde fødder?

- Nej, det kan jeg klart afvise. Vi har jo netop kendt til tematikken længe, og hvis vi havde et problem med den tematik, så kunne vi jo have grebet ind på et meget tidligt tidspunkt.

Hvad koster sådan en aflysning DR?

- Vi oplyser vi ikke vores programbudgetter, men det er da klart, at det koster, det, det koster at lave i alt to timers radiodrama, og det er jo ærgerligt. Omvendt må vi også sige, at det sker jo heldigvis meget sjældent, og nogle gange er vi nødt til at træffe sådan en beslutning.

Skuespiller Mette Horn havde æren af at lægge stemme til dronning Margrethe i 'Jul i republikken', der nu er røget i skraldespanden i DR Byen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Skuespiller Mette Horn havde æren af at lægge stemme til dronning Margrethe i 'Jul i republikken', der nu er røget i skraldespanden i DR Byen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

 

Fakta: Otte minutters daglig kongehus-satire

'Jul i republikken' var - indtil den blev skrottet - annonceret som en satirisk voksen-julekalender om kongefamilien, hvor man i december følger livets gang på Amalienborg i tiden efter afholdelsen af en folkeafstemningen om, hvorvidt Danmark skal opretholde monarkiet eller overgå til en republik.

Radio-julekalenderen skulle have været sendt i P1 Morgen klokken 06.00-09.00 mandag-lørdag derefter udgivet som podcast hver søndag.

Hvert afsnit skulle have været otte minutter. 53-årige Flemming Klem har været hovedforfatter på julekalenderen.

98 kommentarer
Vis kommentarer