'Krigen'-instruktør: Jeg glæder mig til at gå op ad den røde løber

Instruktør Tobias Lindholm er nomineret til en Oscar for dansk krigsdrama

Her fortæller den danske instruktør, Tobias Lindholm, om det at være oscarnomineret og hvad han skal lave efter festen. Video: Mikkel Selin

LOS ANGELES (Ekstra Bladet): Instruktør Tobias Lindholm havde oprindeligt ingen vilde ambitioner om, at hans spillefilm 'Krigen' skulle udløse en Oscar-nominering.

Men den danske krigsfilm har overgået alle forventninger og er med i dysten om den eftertragtede filmpris, der uddeles i Hollywood i nat.

- For mig er det et bevis på, hvor kæmpestort livet er. Da jeg skrev de første ord på et blankt dokument for snart fire-fem år siden, var det ikke med en Oscar for øje.

- Det var for lave en ærlig og realistisk krigsfilm. Da vi var lykkedes med det, var vi sådan set glade. Så det her er vanvittigt overvældende, siger den 38-årige instruktør og manuskriptforfatter.

Chris Rock på slap line
Tobias Lindholm møder Ekstra Bladet på et hotel i hjertet af Los Angeles, hvor februar-vejret ligner dansk sol og sommer.

Her har han indlogeret sig med holdet bag det danske Oscar-bud, der blandt andre tæller hovedrolle-indehaverne Pilou Asbæk og Tuva Novotny.

Tobias Lindholm møder Ekstra Bladet forud for prisfesten i Hollywood. (Foto: Jeff Lewis/ AP)
Tobias Lindholm møder Ekstra Bladet forud for prisfesten i Hollywood. (Foto: Jeff Lewis/ AP)

- Jeg har ingen forventninger om at vinde en Oscar, men vi føler os alligevel som vindere, fordi vi er nominerede, siger han. (Foto: Jeff Lewis/ AP)
- Jeg har ingen forventninger om at vinde en Oscar, men vi føler os alligevel som vindere, fordi vi er nominerede, siger han. (Foto: Jeff Lewis/ AP)
 

Instruktøren nyder tydeligvis Oscar-postyret og ser frem til prisuddelingen i Dolby Theatre, hvor den sorte komiker Chris Rock er vært.

- Jeg glæder mig til Chris Rock. Det er helt tydeligt, at der er meget at tale om i Hollywood, hvis man ser på antallet af afroamerikanere, der er nomineret. De kalder det en meget hvid Oscar i år. Jeg tror, han kommer til at gå til den.

- Og jeg glæder mig til at gå op ad den røde løber med Pilou og Tuva og sige: 'Vi gjorde det sgu'. Så langt kom vi med det her, siger han.

Pilou Asbæk i en scene i filmen sammen med Christian 'Krølle' Pedersen.
Pilou Asbæk i en scene i filmen sammen med Christian 'Krølle' Pedersen.

'Krigen' handler om den danske officer Claus Pedersen (Pilou Asbæk), der er udstationeret i Helmand-provinsen i Afghanistan. En patrulje kommer under hård beskydning, og Claus Pedersen træffer et skæbnesvangert valg for at redde en af sine sårede mænd.

Selv om der er tale om en film med udenlandsk tale, har det danske drama fået en god modtagelse i USA.

Det danske produktionsselskab har desuden arrangeret en række forestillinger for amerikanske veteraner, og deres reaktioner har gjort indtryk på Tobias Lindholm.

- Det har været interessant, fordi vi kan se, at vores danske bud på en krigsfilm oversætter utroligt godt. Vi har fået mange reaktioner fra veteraner, der fortæller, hvor meget de kunne genkende det, de så i filmen. Det er vi stolte af.

Bombe hus med civile
Interessen er kommet bag på Tobias Lindholm, som mener, at 'Krigen' er en typisk dansk film, der beskæftiger sig med danske temaer.

- Men de amerikanske veteraner kan i den grad genkende filmens grund-dilemma, siger instruktøren og peger på filmens nøglescene:

- Skal man redde sin egen mand, der ligger og bløder på jorden, og bombe et hus med risiko for civile liv, eller skal man lade ham bløde ud og følge krigens regler, siger han og fortsætter:

- Krigens regler skal være der, ingen tvivl om det, men jeg havde brug for at portrættere den absurditet, som disse soldater må leve med hver eneste dag.

(Foto: Jeff Lewis/ AP)
(Foto: Jeff Lewis/ AP)

Tuva Novotny spiller hustruen Maria, der her har fået sin mand hjem fra fronten i Afghanistan.
Tuva Novotny spiller hustruen Maria, der her har fået sin mand hjem fra fronten i Afghanistan.

'Krigen' berører også det afsavn, som soldaternes koner og kærester oplever på hjemmefronten.

De amerikanske veteraner og deres familier kunne nikke genkendende til den del af filmen, hvor man følger Tuva Novotny i rollen som Claus Pedersens kone, Maria, hjemme med børnene.

- Det genkender de herovre. En stor forening af soldaterkoner viste forleden filmen for 500 kvinder, og vi har fået rørende tilbagemeldinger på Tuvas præstation og filmen i almindelighed, siger han.

Brugte veteraner i 'Krigen'

Tobias Lindholm brugte danske Afghanistan-veteraner til at spille rollerne som soldater i den Oscar-nominerede film.

Ifølge instruktøren gav det 'Krigen' ekstra nerve og troværdighed.

- Det har givet en virkeligheds nærhed, som er svær at lave, hvis vi bare havde skuespillere, der skulle spille soldater, siger han.

Han fortæller, at brugen af de tidligere soldater samtidig gav ham et indblik i de omstændigheder, som han ønskede at skildre med sin film.

- De kunne bidrage med en masse anekdoter fra deres tid i Afghanistan. Jeg havde slet ikke kunnet forestille mig, hvor hårdt det har været, siger han.

Tobias Lindholm fortæller, at flere af soldaterne fra filmen er ankommet til Los Angeles for at være med til at fejre prisuddelingen.

- Jeg glæder mig til at mødes med dem efter Oscar-showet og feste. Det er i virkeligheden der, festen er for mig, siger han til Ekstra Bladet.

'Krigen' (på engelsk 'A War') er nomineret i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film, hvor den ungarske film 'Son of Saul' regnes for storfavorit.

De øvrige nominerede i kategorien er 'Mustang' (Frankrig), 'Embrace of the Serpent' (Colombia) og 'Theeb' (Jordan).

Oscar-statuetterne bliver uddelt natten til mandag dansk tid.

8 kommentarer
Vis kommentarer