Overlæge i ætsende kritik af nyt tv-program: Vanvid

- Det er 500 procent problematisk, og det sagde jeg også til den programplanlægger, der ville have mig med som læge i programmet, lyder det fra en af Danmarks første fedmeeksperter

Mascha Vang med sin 'lærling'. Screenshot
Mascha Vang med sin 'lærling'. Screenshot

Det nye TV3-program ’Min fede træner’ er problematisk, vanvittigt og lige til at skære i småstykker set ud fra et etisk synspunkt.

Så klar er dommen fra overlæge og ekspert i overvægt Jens-Christian Holm.

’Min fede træner’ vises onsdag aften, og her kan seerne følge, hvordan Mascha Vang, Frederik Fetterlein, Kira Eggers og Sara Maria Franch-Mærkedahl indleder et sandt ædeorgie for at tage så mange kilo på som overhovedet på 12 uger. Når de 12 uger er gået, skal de tabe kiloene igen sammen med en ukendt ’fed’ dansker, der har været overvægtig hele sit liv.

Frederik skal være fed træner Frederik Fetterlin i programmet

- Det er 500 procent problematisk, og det sagde jeg også til den programplanlægger, der ville have mig med som læge i programmet. I mine øjne er det vanvittigt uetisk. Da de ringede mig op, tilbød jeg i stedet at komme ud og holde et oplæg om, hvorfor de er så langt ude, siger Jens-Christian Holm, der er medformand i den europæiske ekspertgruppe The European Childhood Obesity Task Force.

For at pifte kampagnebillederne til 'Min fede træner' lidt op har TV3 valgt at gøre slutresultatet for de fire kendte danskere ekstra voldsomt. Foto: TV3
For at pifte kampagnebillederne til 'Min fede træner' lidt op har TV3 valgt at gøre slutresultatet for de fire kendte danskere ekstra voldsomt. Foto: TV3
 

Nedværdigende og ydmygende
Jens-Christian Holm påpeger, at der er flere årsager til, at programmet er problematisk.

- De skammer patienterne, altså 'fatshaming'. Det er nedværdigende og ydmygende tv, som taler til laveste fællesnævner. Derudover tager de nogle kendte mennesker, som tror de er kloge, men ikke aner noget som helst og gør dem til trænere for nogle svært overvægtige. For at sige det lige ud, så er det latterligt, siger Jens-Christian Holm.

Se også: Kendte i fedme-projekt: Så tykke blev de

Han tør godt allerede nu forudsige, hvordan forløbet udvikler sig.

- TV3 har overhovedet ikke forstået, hvordan fedtmassen regulerer sig, så det programmet vil gøre er, at det tager nogle kendte mennesker, der godt kan tage på, og nemt kan smide overvægten igen, fordi de ikke har et problem i udgangspunktet. Og så sammenligner du dem med nogle mennesker, som er svært overvægtige og sikkert har været det hele livet, siger overlægen og fortsætter.

- Disse mennesker har en helt anden genetisk baggrund for at være overvægtige. Hvis du får Mascha Vang til at løbe én kilometer, så vil der rasle et halvt kilo af hende. Hvis du får en af patienterne til at løbe en kilometer, så vil hun rasle ét gram af sig. Der er en ekstrem forskel i udgangspunktet, og så kan de shame igen, sukker han.

Mascha Vangs opførsel i program et fik formanden for Landsforeningen for Overvægtige til at ryste på hovedet. Foto: TV3
Mascha Vangs opførsel i program et fik formanden for Landsforeningen for Overvægtige til at ryste på hovedet. Foto: TV3

En kronisk lidelse
Jens-Christian Holm mener, at man – udover at latterliggøre fedme – også udsætter de kendte for en sundhedsrisiko ved at fede dem selv op gennem junkfood og andre usunde sager.

- Det er ekstremt problematisk, at programmet får dem til at tage på, for man udsætter dem for en potentiel helbredsrisiko. Der er 20 komplikationer og 25 kræftformer i voksenalderen, som er relateret til overvægt, hvis man er overvægtig igennem en længere periode, siger Jens-Christian Holm.

Han er ikke den eneste, der gør store øjne over TV3’s nye satsning.

Se også: TV-stjerne på 200 kilo har tabt 130 kilo

Per Nielsen, formand i Landsforeningen for Overvægtige, siger efter at have set første afsnit:

- Det var en forfærdelig oplevelse, som jeg havde frygtet. Sådan nogle programmer er latterlige. Det er total mangel på viden, og man har ikke forstået, hvad fedme drejer sig om. Fedme er en kronisk lidelse, siger Per Nielsen.

Frederik Fetterlein vil tage voldsomt mange kilo på til sin forlovedes store frustration. Foto: TV3
Frederik Fetterlein vil tage voldsomt mange kilo på til sin forlovedes store frustration. Foto: TV3
 

'Ødelægger vores arbejde'
Han ryster særligt på hovedet over træneren Mascha Vang, der i programmet siger, at hun ikke kan forstå, at svært overvægtige mennesker spilder deres liv. Senere spiser Mascha Vang, som en del af sin kamp for at tage på, toastbrød med peanutbutter og siger til kameraet: ’Tyksak in the making’.

- Det er grænseoverskridende, det er en stigmatisering af et stort problem, og det er så meget mangel på viden, at jeg ikke kan opfordre nogen til at se programmet, for det fortjener ikke at blive set, siger Per Nielsen.

- Der bliver snakket om, at ’Min fede træner’ er ’fatshaming’. Er du enig i det?

- Fuldstændig. Det er decideret ødelæggende for det arbejde, vi prøver at lave i foreningen, hvis der er nogen, som tror, det er sådan, man skal gribe svær overvægt an. Ja, motion og sund kost er godt, men hvis du tror, at du kan holde et vægttab ved udelukkende at dyrke motion uden at have alle de andre aspekter med, så taber du kampen. Man skal have forståelse for, hvordan den menneskelige krop responderer, og hvordan fedtmassen aktivt forsvarer sig selv for at bibeholde dens fedt, siger han.

- Men er det ikke meget godt, at de her svært overvægtige får et skub i den rigtige retning?

- Det er uddannede mennesker, som skal gøre det. Mascha Vang og Frederik Fetterlein ved da godt, at motion er sundt. Det ved alle. Vi ved også godt, at der er forskel på at spise Toblerone og gulerødder. Men der er så mange bagvedliggende mekanismer i forhold til udviklingen af fedme, som de overhovedet ikke aner noget om. Og det er derfor, at det her program er meget, meget useriøst og fuldstændigt spild af tid.

Overlæge Jens-Christian Holm er ligeledes direkte i sin retorik, og det er der en klar årsag til.

- De lægeetiske regler lyder, at jeg har pligt til at forsvare patienternes rettigheder i samfundet. Overvægt er en svær, kronisk sygdom, der skal have professionel hjælp og ikke et tv-program, jeg ikke kan andet end foragte. Det er lige før, at jeg overvejer at anlægge retssag mod dem, siger han.

Konfrontation: TV3: Vi shamer ingen

- Kenneth Kristensen, programdirektør for MTG-TV, hvorfor er det typer som Mascha Vang og Frederik Fetterlein og ikke uddannede folk, der hjælper jeres deltagere?

- Grunden til at vi har valgt fire kendte mennesker er, at de på en eller anden led alle har været vant til at leve af deres krop. Enten via sport eller via deres virke i øvrigt. Vi har ønsket et anderledes take på vægttab, som vi gerne vedkender os er højtråbende, men som i sidste ende handler om at hjælpe nogle mennesker, der ønsker og har behov for hjælp.

- Både eksperter og Facebook-brugere angriber jeres program for at være 'fatshaming'. Hvad siger du til det?

- Det er jeg bestemt ikke enig i. Hvis man mener, det er 'fatshaming' at hjælpe overvægtige med at tabe sig, så har jeg misforstået begrebet, for det er jo det, vi gerne vil. Jeg synes ikke, vi 'fatshamer' på nogen som helst måde.

- Du kan ikke se, at det er at udstille, når I tager en flok mennesker, der har et helt andet udgangspunkt end jeres kendisser og beder dem tabe sig sammen?

- Der er jo ikke noget, der rasler af en med mindre, man lægger sine vaner om. Udgangspunktet har været at få nogle kendte mennesker til at hjælpe, som har nogle andre ting på spil i forhold til deres krop. Havde det været mere troværdigt med fire kendte danskere, der ikke tager på? Vi synes, det er troværdigt, at de forsøger at tage på i vægt og taber sig sammen. Vores kendte skal føle en flig af, hvordan det føles at være overvægtig. Jeg har meget svært ved at se koblingen til 'fatshaming', hvis jeg forstår begrebet korrekt.

- 'Fatshaming' handler om, at man udstiller den overvægtige.

- Det er slet ikke det, som det handler om her. Det handler om at hjælpe. Målsætningen er jo, at den, de hver især skal hjælpe, taber sig.

- Jeg har snakket med en overlæge, der kalder programmet 500 procent problematisk, nedværdigende og ydmygende. Og formanden for Landsforeningen for Overvægtige decideret anbefaler folk ikke at se det, fordi det er for langt ude. Gør det indtryk?

- Jeg ved ikke, hvad de har set, og hvad de lægger vægt på.

- De lægger vægt på fire ting: 1. at det er 'fatshaming', der gør grin med mennesker, der har det hårdt, 2. at det er uetisk over for de kendte ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, 3. at trænerne er uprofessionelle og uvidende om fedme, 4. at man udnytter mennesker, der er desperate for at tabe sig og få et bedre liv.

- Det er alligevel nogle ret voldsomme anklager. Vi har jo også nogle eksperter på programmet. Både en læge og en diætist. Og det, man kan sige her er, at det, vi gerne vil sætte fokus på, er overvægt og usund livsstil. Vi gør vores for at hjælpe, og ja, det er rigtigt, at de kendte kommer til at føre en for dem usund livsstil i tre måneder, hvor de skal tage på og komme ud af den gode form, som de i det daglige har. Men det er vigtigt at sige, at de alle bliver tilset af en læge undervejs og i øvrigt er sunde og raske. De skal ikke løbe en risiko. Det er jo ikke anderledes, end du kan se en skuespiller, der tager på for at kunne spille en rolle, og det foregår alt sammen med en læge involveret. Så jeg synes ikke, at der er nogen, der udnytter vores trænere eller gør grin med overvægtige. Netop fordi det handler om, at de skal tabe sig. Jeg synes faktisk, det er en forkert kritik, og den skyder ved siden af mål. Jeg synes, kritikken er urimeligt hård.

- Landsforeningen for Overvægtige siger, at jeres program er decideret ødelæggende for det arbejde, de forsøger at lave, hvis folk tror, at man skal gribe svær overvægt an, som I viser det i programmet.  Fordi det er en kronisk sygdom, der kræver andet end kost og motion. Bør I ikke have trænere, der har styr på de bagvedliggende faktorer?

- Trænerne står ikke alene. Vi har selv eksperter tilknyttet i form af læger og diætister, der hjælper trænerne undervejs. Det her er ikke tænkt som en kur. Det er tænkt som noget, der gerne skulle hjælpe til at få ændret deltagernes livsstil, og derfor får trænerne også rådgivning.

- Du lyder overrasket over kritikken?

- Jeg er ikke overrasket over, at nogen synes, det er kontroversielt, at vi beder folk om at tage på. Men jeg er meget overrasket over, at vi skulle gøre grin med nogle, der er overvægtige. Det synes jeg er så forkert, som noget kan være. Jeg taler ikke imod folk, der har ekspertise inden for svær overvægt. De er eksperter og laver ikke andet. Jeg vil bare gerne slå fast, at det her handler om at hjælpe nogle mennesker med at tabe sig. Og det foregår på en ordentlig måde.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen