Raser over DR-julekalender: - Der er noget helt galt

'Theo & Den Magiske Talisman' har fået flere vrede danskere til tasterne på de sociale medier

DR-julekallenderen får hårde ord med på vejen. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR
DR-julekallenderen får hårde ord med på vejen. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR

Mobning og nu tilsyneladende selvmord.

Det er nogle af de emner, der fylder i årets nye julekalendersatsning på DR, 'Theo & Den Magiske Talisman'.

Her så man i gårsdagens afsnit, hvordan morfar Harald skriver et afskedsbrev og efterfølgende kommer i riget mellem liv og død, som i julekalenderen kaldes Thannanaya. Han tager altså angiveligt livet af sig selv.

Ud over selvmord har årets julekalender også budt på flere mobbescener, hvor Theo bliver drillet af MC fra klassen.

De noget tunge emner har nu fået en række danskere til tasterne på Facebook. Her kritiserer de julekalenderen, som de ikke mener er for børn.

Theo sammen med morfar Harald. Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF/DR
Theo sammen med morfar Harald. Foto: Ulrik Boel Bentzen, DFF/DR
 

'Hvad så DR, kan I ikke fyre hele crewet bag julekalenderen Theo og den magiske tissemand, for det er simpelthen det værste lort, jeg nogensinde har set. Den sejler fuldstændig, både produktionsmæssigt og samtidig de budskaber den viderebringer til vores børn. Det er sgu da imponerende, at vores licenspenge skal bruges på sådan en omgang lort', skriver en mand på DR's Facebook-side.

Se også: DR spiser ungerne af med ultra kort kalender

'Jeg synes, der er noget helt galt, med måden hvorpå ofre udstilles på landsdækkende TV, at Theo bliver drillet i skolen, inspirere bare en del julekalenderens seere (børn der ser den alene, uden forældre til at lære dem empati) til at gøre noget i samme dur, for den er jo et tydeligt eksempel på, at mobberen altid er populær, og som dagens afsnit så tydeligt illustrerer, skal man ikke tilgive, for det bider en i enden i sidste omgang. Samtidig tager Morfaren sit eget liv, hvilket jeg heller ikke mener bør vises i børne tv - og hovedpersonen er jo pludselig også morder, men alligevel en helt fin person?', skriver han videre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Langt fra alle er tilfredse med de tunge emner, der bliver taget op i julekalenderen. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR
Langt fra alle er tilfredse med de tunge emner, der bliver taget op i julekalenderen. Foto: Ulrik Boel Bentzen/DR
 

En kvindelig seer er enig.

'Når nu dette års julekalender skal handle om, død, mobning og nu også selvmord, bliver den næste I laver så om transkønnede nisser og en familie, hvor far og mor enten er alkoholikere eller stofmisbruger, og børnene har udviklings- og indlæringsvanskeligheder samt spiseforstyrrelser? Sådan er virkeligheden jo desværre for rigtig mange familier. Sorry min joke, den var over grænsen, og det er ikke for at træde på nogle familier overhovedet, men må sige dette års julekalender også er gået over grænsen for, hvad man sender i en juletid. Vi dropper den fra i morgen. Når der også kommer selvmord ind over, så ryger kæden fuldstændig for vores vedkommende, og jeg sidder vitterlig og tænker, hvad bliver det næste', skriver en kvinde.

Se også: Seer-krig: DR giver TV2 baghjul

'Jeg håber folks børn derude syntes om den, og at det kun er os voksne (kender efterhånden en del), der syntes det her slet ikke hører til i juletiden, og at børnene ikke sidder og lærer, hvordan man kan mobbe andre, hvor egoistisk man kan være, som Theo er, og hvor trist og uhyggeligt det tilsyneladende også er at dø', fortsætter hun.

Andre skriver dog også, at julekalenderen er god og netop åbner op for nogle svære emner.

'En super god julekalender, der åbner op for nogle gode snakke omkring de "kritiske" emner', skriver en kvinde for eksempel.

Forstår kritikken
Til Ekstra Bladet fortæller Peter Gornstein, der er hovedforfatter og instruktør af julekalenderen, at han tager kritikken af julekalenderen alvorligt.

- Jeg kan godt forstå, at nogle synes, det er for voldsomt, og jeg er naturligvis ked af, hvis børn bliver påvirket i en negativ retning af at se julekalenderen. Men det er en moderne eventyrfortælling, og det har været vigtigt for os netop at sætte fokus på de her spørgsmål, for eksempel det at sige farvel, siger Peter Gornstein.

- Men samtidig har folk jo den frie ret til ikke at se det og at vælge et af de mange andre julekalender-tilbud, der er, hvis man som forælder ikke har lyst til, at ens barn skal se eller diskutere det, eller hvis man gerne vil have en nissefortælling. Der vil altid være delte meninger i forhold til sådan noget, siger instruktøren og hovedforfatteren.

Se også: DR spiser ungerne af med ultra kort kalender

Peter Gornstein er glad for, at DR med julekalenderen har haft mod på at tage en chance og gøre noget anderledes.

- Der er ingen tvivl om, at DR har været meget modige i forhold til at være åbne overfor det her projekt og udvikle det, for det er kontroversielt. Men hvis det ikke er public service, hvem er det så? Hvem skulle ellers være anderledes og turde lave sådan noget? Det må netop være public service-mediernes rolle at tage chancer og ikke gå den gængse vej, siger Gornstein, der ligeledes understreger, at julekalenderen har været en succes:

- Jeg må konstatere, at selvom nogle siger højt, at det er for meget, så er seertallene rekordhøje, og det er jeg glad for. Det tyder på, at folk har taget godt i mod julekalenderen, men vi tager selvfølgelig de ting, som folk kritiserer, til efterretning.

Peter Gornstein understreger, at man som seer må vente til sidste afsnit af julekalenderen for at se, hvorvidt morfar Harald i virkeligheden har begået selvmord.

335 kommentarer
Vis kommentarer