Så du ham i 'Badehotellet'? Har dramatisk historie

I Badehotellet spiller jødiske Thomas Levin rollen som jødiske Robert, der flygter fra koncentrationslejr

Thomas Levin i rollen som jødiske Robert, der er flygtet fra koncentrationslejren. Foto: Mike Kollöffel/TV2
Thomas Levin i rollen som jødiske Robert, der er flygtet fra koncentrationslejren. Foto: Mike Kollöffel/TV2

Ikke færre end halvanden million danskere så i aftes Thomas Levin debutere i 'Badehotellet' som jødiske Robert, der trods sit danske pas først afvises ved den danske grænse, siden sendes i koncentrationslejr – for dernæst at flygte og snige sig tilbage til Danmark.

Året er som bekendt 1939, og Robert må flygte fra Østrig, som tyskerne er ved at udrense for jøder. De tilfangetagne jødiske østriger sendes i selve serien alle til en lejr i Neuengamme.

Det er ikke helr problemfrit i sommeridyllen, da Robert dukker op på Badehotellet. Foto: Mike Kollöffel
Det er ikke helr problemfrit i sommeridyllen, da Robert dukker op på Badehotellet. Foto: Mike Kollöffel

– Jeg sagde ’ja’ til rollen i ’Badehotellet’, fordi jeg syntes, at der er fint, at man i et univers som ’Badehotellets’ formår at bringe en så væsentlig del af historien i spil. Rollen gav mening for mig på mange planer – ikke mindst fordi alt, hvad den repræsenterer, er noget, jeg har inden for radaren i forhold til det, jeg kommer fra, forklarer Thomas Levin.

Den danske regering ønskede ikke at provokere de tyske nazister, som var gået i gang med at anholde jøderne i Østrig og sende dem i koncentrationslejr. Derfor lukkede man Danmarks grænser for indrejsende jøder og sendte dem tilbage i favnen på nazisterne.

Mikroskopisk chance
Og den historie med udrensningen i Østrig er en virkelig del af Thomas Levins baggrund.

– Roberts historie er naturligvis ikke min historie – så jeg er selvfølgelig ikke Robert – selv om der jo nok er sider, der minder om mig i ham. Men hele fortællingen om tilfangetagne jøder i Østrig og Danmark er uddrag af min familiehistorie. 

Thomas Levin fortæller, at flere i hans familie blev deporteret til koncentrationslejre, og nogle af dem overlevede heldigvis. Heriblandt hans østrigske farmor, som tilmed mødte hans danske farfar i lejren.

Fru Fjeldsø (Birthe Neumann) har været ude af sig selv, siden den rygtedes, at Ro0bert var kommet i koncentrationslejr. Foto: Mike Kollöffel.
Fru Fjeldsø (Birthe Neumann) har været ude af sig selv, siden den rygtedes, at Ro0bert var kommet i koncentrationslejr. Foto: Mike Kollöffel.

– Min farmor blev sendt til Theresienstadt. Ud af alle koncentrationslejrene var det den ’mildeste’ – hvis man kan tale om det. Det var i hvert fald den lejr, hvor fangerne havde en mikroskopisk chance for at overleve, og det gjorde mine bedsteforældre. Min farfar var blevet anholdt i Danmark og sendt af sted, og selv om forholdene var ganske horrible – og selv om mange døde i lejren, lykkedes det for min farmor og farfar at holde sammen og blive gift, da de blev befriet og kom til Danmark.

Følelsesmæssig betydning
Også Thomas Levins jødiske morfar havde problemer under 2. Verdenskrig. Men han var så heldig, at han med dansk hjælp nåede at flygte til Sverige, før han blev anholdt.

– Det er klart, at den problemstilling, som Roberts rolle er et udtryk for, har været massivt afgørende for min familie. Deportationer, forfølgelse og udrydningslejre er i den grad en del af min families fortælling. Lige som den er et vidne om fremmedes modige hjælp og beskyttelse – hvilket er væsentligt at nævne. Derfor betyder rollen da også noget for mig – mest følelsesmæssigt. Mine bedsteforældre er ikke mere, men jeg har da følt dem tæt på mig, imens jeg har spillet med i ’Badehotellet’.

Vil ikke skabe misforståelser

Thomas Levin er ikke decideret religiøs, så han har ikke behov for at besøge synagogen en gang om ugen. 

– Jeg er egentlig ikke religiøst opdraget. Men jeg er knyttet til min historie og har i høj grad fået den jødiske kultur og de jødiske traditioner med mig. Når jeg ikke ønsker at tale om tro – og slet ikke min egen tro – skyldes det, at det i mine øjne er et privat anliggende og derfor ikke egner sig til en kort gennemgang i et interview. Af samme grund har jeg også problemer med at udtale mig om den tankegang, som ligger til grund for, at en hel religiøs gruppe kunne opfattes så truende, at den skulle udraderes.

Thomas Levin er for blufærdig til at tale om egen tro. Foto: Mike Kollöffel
Thomas Levin er for blufærdig til at tale om egen tro. Foto: Mike Kollöffel
 

Dilemma
- Jeg tror, at forfatterne til 'Badehotellet' med Robert måske har ønsket at bringe nogle nuancer i vores historiske hukommelse i spil og samtidig pege på nogle svære dilemmaer omkring, hvordan man forholder sig til en ulovlig flygtning, der har brug for hjælp, siger han og tilføjer:

- Grunden, til at det er spænende stof, er jo at svarene ikke er lette eller ukomplicerede.

Fakta  om Thomas Levin

Navn: Thomas Levin

Født: 19. september 1978 i København

Forældre: Harry og Marianne Levin

Uddannet: Teaterskole i New York

Gennembrud: Debuterede i 1998 og har siden spillet på diverse teatret samt medvirket i film og tv-serier. Var indtil 2015 kunstnerisk leder på Teater Grob

Gift: Laura Christensen

Børn: Jacob og Martha

Priser: Reumerts Talentpris samt en Reumert som Årets Dramatiker i 2012

Fakta om Theresienstadt

* Theresienstadt er en ganitionsby i Tjekkiet, som under 2. Verdenskrig blev brugt som koncentrationslejr af tyskerne

* Lejren blev drevet af Gestapo frem til 1945

* Over 33. 000 – hovedsagelig jøder, polakker, romaer og sovjetiske soldater døde i lejren

* Godt 500 danske jøder blev deporteret til lejren.

* 413 danske jøder var takket være Røde Kors-pakker stadig i live, da De hvide Busser kørte ind for at redde dem efter krigen

* I dag fungerer Theresienstadt som et museum. ’Arbeit macht frei’ står der hen over indgangsportalen

15 kommentarer
Vis kommentarer