Silas Holst anklaget for plagiat

Silas Holst beskyldes for at have kopieret den moderne dans, som han og Jakob Fauerby dansede fredag aften

Gennem årene har 'Vild med dans' affødt en række skandaler - her er fem af de største. Redigering: Lasse Brøndal.

Noget kan tyde på, at det ikke bare var ud af den blå luft, danseren Silas Holst havde fået idéen til koreografien i den moderne dans, som han og skuespiller Jakob Fauerby dansede fredag aften i 'Vild med dans', og som høstede store roser og høje point med på vejen fra de fire dommere.

Ekstra Bladet har nemlig fået tilsendt en video af en koreografi fra det canadiske danseprogram 'Revolution', som til forveksling minder om den, Silas Holst og Jakob Fauerby optrådte med fredag.

I programmet 'Revolution' danser de to mænd Yoherlandy og Rahmane til et nummer af Imagine Dragons.

Den dans kan du se herunder:

I videoen ser man, hvordan både tøj, løft og selve koreografien minder om den, som Silas Holst og Jakob Fauerby fremførte i 'Vild med dans'. Ligheder som har fået flere til at påpege, at Silas Holst har snydt, fordi han ikke selv står bag dansen.

Du kan se Silas Holsts og Jakob Fauerbys dans lige her.

Silas Holst og Jakob Fauerby i et løft. Noget lignende ses også i dansen fra det canadiske danseprogram. Foto: Mogens Flindt
Silas Holst og Jakob Fauerby i et løft. Noget lignende ses også i dansen fra det canadiske danseprogram. Foto: Mogens Flindt

Bliver inspireret
Over for Ekstra Bladet lægger Silas Holst da heller ikke skjul på, at han ofte lader sig inspirere af andre dansere, når han udarbejder en koreografi til 'Vild med dans'.

- Jeg kan ikke sige, om jeg lige præcis har set den dans, men jeg ser meget dans hele tiden, og jeg får idéer hele tiden. Det er ikke utænkeligt, at jeg har set den og er blevet inspireret. Den seneste tid har jeg set mange videoer med mænd, der danser med mænd, for at hente inspiration, siger han og understreger, at det er en helt naturlig del af at være kreativ:

- Det er meget almindeligt, og jeg tror, at alle dansere lader sig inspirere. Jeg danser også samba og laver grundtrin, som mange mennesker har lavet før, og jeg har da også før set en kvinde danse vals i en kjole. Man kan ikke opfinde den dybe tallerken hver gang, understreger han.

Ifølge Silas Holst er det at lade sig inspirere af andre dansere også en del af ens egen personlige udvikling.

- Alle mennesker inspireres af ting, de ser. Murere finder da heller ikke på nye måder at mure hele tiden. Hele livet handler om at inspirere andre og at tænke nye ting og gå nye veje. Man kan ikke bare køre ensporet, for ellers ville jeg jo blive ved med at lave det samme, som jeg har lavet de sidste otte år.

- Jeg gad godt at vide, hvad fødevaremyndighederne ville sige, hvis der sad 45 mennesker i restauranten og spiste flæsk, mens de var nøgne. Det lyder ikke så hygiejnisk, siger Umut Sakarya. Film, tv & radio Vild nøgen-invitation: Her er sandheden

Er ikke en tyv
Silas Holst understreger dog, at han ikke mener, at har har stjålet noget eller kopieret direkte fra en anden koreografi i forbindelse med den moderne dans, som han og Jakob Fauerby fremførte fredag aften.

- Det kommer til at lyde, som om jeg er en tyv. Det irriterer mig. Nogle ting kommer fra mit eget hoved, og noget bliver jeg inspireret af. Det er sådan, det fungerer. Jeg bliver inspireret, og jeg har ikke stjålet noget. Tøjet er for eksempel noget, jeg har fundet fra min egen yndlings-designer. Så hvis det også er at kopiere, så er alt jo kopieret.

Jenna Bagge har ekstra stor grund til at være smilende for tiden. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Danske kendte Det så du ikke på tv: Afslører sød hemmelighed

Det er ikke første gang, at Silas Holst bliver beskyldt for at have kopieret en dans. Da han tilbage i 2014 vandt finalen sammen med Sara Maria Franch-Mærkedahl, bemærkede flere seere, at koreografien havde mange lighedstegn med en anden dans.

Silas Holst og Jakob Fauerby efter deres dans. Foto: Mogens Flindt
Silas Holst og Jakob Fauerby efter deres dans. Foto: Mogens Flindt

Her erkendte Silas Holst blankt, at han havde været inspireret af et amerikansk par i den lokale udgave af programmet 'So You Think You Can Dance'.

- Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg lader mig inspirere af andre. Ideen er den samme, men trinene er ikke, sagde han dengang og fortsatte:

- Jeg så videoen for en måneds tid siden, og jeg syntes, det var det mest fantastiske, jeg nogensinde havde set. Helt vidunderligt. Og jeg viste det til Sara, og hun græd, da hun så det. Så tænkte jeg, at det nøjagtigt var den stemning, jeg gerne ville have, at vi videreformidlede i finalen.

Skuespilleren Jakob Fauerby har sammen med Silas Holst fået gode anmeldelser for deres præstationer i de første programmer af 'Vild med dans'. Fredag placerede de sig helt i top med hele 30 point fra dommerne.

225 kommentarer
Vis kommentarer