4 stjernet X Factor: Blachman tilbage i vanlig form

KAMMERTONEN: Første afsnit af ’X Factor’s niende sæson var ganske underholdende med den perfekte balance mellem talent og mangel på samme

Thomas Blachman og Remee har været med i henholdsvis otte og seks sæsoner - og den nye høne i kurven, Mette Lindberg fra popgruppen The Asteroids Galaxy Tour

4
3.7
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Sidste sæson af ’X Factor’ forekom noget metaltræt og fanget i sine egne konventioner, men denne sæson af ’X Factor’ lægger umiddelbart godt fra land. I forhold til sidste sæson er både det kvindelige medlem af dommerpanelet og værten skiftet ud – og de gør det begge godt.

Den nye vært, Sofie Linde, som er blevet shanghajet fra børnekanalen Ramasjang, er charmerende, troværdig og har en sjælden naturlighed som en art visuel katteurt, der med det samme gør alle i sit nærvær rolige og trygge. Vi ved, hun ikke fejler eller bliver pinlig, så vi er i trygge hænder. Linde er også det perfekte medium mellem dommer-pantheonet og de bævrende deltagere. Eneste overfladiske kritikpunkt er, at hun vandrer lidt lovligt vamset og hyggeagtigt rundt, som havde hun milde søndagstømmermænd – forhåbentlig kommer der mere glamour på pigen, når sæsonen spidser til.

TV - 8. jan. 2016 - kl. 15:44 'X Factor': Kakkelborde ødelægger stjernedrømme

Dommerpanelets nye tilføjelse er den relativt ukendte sangerinde Mette Lindberg. Hun leder tankerne hen på Den Grønne Fe i 1800-tallets absint-reklamer: Æterisk, sart og alligevel farlig. Lindberg går til jobbet med krum hals og en forfriskende uimponerethed — både hvad angår de svære afvisninger af de herligt mange talentløse deltagere, men også i sin omgang med reality-tv’s helt egen kejser Nero aka. Blachman. Skinnet bedrager umiddelbart i Lindbergs tilfælde, og over de smalle skuldre er der masser af karakter. Desuden skal hun have ekstra point for bemærkningen: ’Selvtillid er ikke det samme som selvfed’, en skarphed mange af programmets deltagere burde meditere over, inden nattesøvnen indfinder sig på teenageværelset.

Thomas Blachman er tilbage i vanlig form. Og den megalomane, selvudnævnte seismograf for folkedybet bedyrer at have kunnet fornemme en uro i befolkningen op til programstart – folket har som nikotinrystende kvartalsdrankere hungret efter hans tilbagekomst – han skuffer ikke. Måske Blachman burde ordineres en knivspids af sin egen ofte fremførte lomme-psykologi? Blachmans rablerier og generelle sympati for de skæve og anderledes deltagere er dog en essentiel krog i programmets underholdningsværdi og dynamik. Uanset hvor irriterende han end er, er han stadig helt uundværlig – han er ’X Factor’.

TV - 4. jan. 2016 - kl. 08:07 Ny 'X Factor'-dommer har haft en voldsom start

Lattermilde Remee, der altid virker, som om han lige har røget en lille reggae-smøg, lærer heldigvis aldrig at skjule sin stadig åbenlyse forbløffelse over særligt talentløse og aparte deltagere, og hans forsøg på at skjule sin latter smitter befriende gennem tv-skærmen. Men i sæsonstarten bekymrede Remee sig påfaldende meget om deltagernes stil, så jeg vil tillade mig at undre mig over, hvorfor han først selv havde en kokkejakke på afløst af en cowboyhat, for til sidst at optræde i outfit, der leder tankerne hen på den rare børnebogs-skurk Røver Runkeldunk. Hvad foregår der?

I alt var først afsnit af ’X Factor’ ganske underholdende med den perfekte balance af talent og mangel på samme. Den humoristiske undertone var mere underfundig og subtil end tidligere – det fungerede godt. Og det hele var klippet med eminent timing. Desuden var fraværet af et publikum, der klapper i takt ved den mindste anledning, en lise for sjælen – gid det fortsætter indtil liveprogrammerne.

Men det bliver interessant at observere synergien mellem de tre værter. Hvis Blachman er indhold, og Remee er form – hvad mon Mette Lindberg så er?

Det lover godt.

OP Factor:

Programmets sidste deltager, 15 årige Anna fra Hillerød, der med sit ufordærvede og krystalklare talent skar gennem tid og rum. Der er håb!

NED Factor:

Programmets første deltager, Sinatra-perversionen Kevin fra Nørrebro, der var klædt ud som rapper. Remees ansigtsudtryk, der fyldtes med bundløs gru og forvirring, var ubetaleligt.

Om skribenten:

Søren Jacobsen Damm

 

(Foto: Linda Johansen).

Alder: 43 år

Musikalsk baggrund: Spiller mest på grydelåg og dumdristige ordspil

Rytmisk sans: Kunne lave ‘ormen’ i 80’erne — siden da har det stået helt stille.

All-time X Factor-præstation: Thomas der synger Joni Mitchells ‘River’ på bootcamp 2010.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen