Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Derfor døde Sarah Lund ikke

Det var oprindeligt meningen at Lund skulle lade livet i aftes i den store 'Forbrydelsen'-finale. Men så nemt skulle den iskolde politikvinde ikke slippe

Sarah Lund overlevede slutningen på 'Forbrydelsen', men mistede alt. (Foto: DR/Tine Harden)
Sarah Lund overlevede slutningen på 'Forbrydelsen', men mistede alt. (Foto: DR/Tine Harden)

Den kom nok bag på de fleste, der så slutningen på 'Forbrydelsen III', at Sarah Lund selv skulle blive morder ved at skyde Robert Zeutens personlige assistent, Niels Reinhardt. De fleste var nok begyndt at kigge efter lidt romantik og lidt farmor-kærlighed, men den evigt utilpassede politikvinde overraskede i aftes ved at flyve ud i mørket.

Læs også:

Se også: 'Forbrydelsen III' fik to mordere

- Det kunne i min optik ikke være anderledes. Sarah Lund er tro mod sin kompromisløse natur og handler på den eneste måde, hun kan, siger Sofie Gråbøl.

Missede kys
Her vil et utal af kvinder dog nok være uenige, for når man som alternativ har muligheden for at storkysse med Mathias Borch i skikkelse af Nikolaj Lie Kaas, ligner det ikke noget sådan at skyde det hele i sænk.

Læs også:

Se også: Morderen i 'Forbrydelsen III': Jeg vidste ikke, at det var mig

- Haha. Nej, det kan der selvfølgelig være noget om, men en happy end ville bare ikke have været den rigtige udgang på historien. Lund skal ikke være lykkelig. Oprindelig skulle hun faktisk have været død, men så kom manuskriptforfatteren Søren Sveistrup i tvivl om den slutning, fordi hun på den måde næsten slap for let fra sit mord.

Tænker ikke
I stedet får hun den ultimativt værste straf: Hun mister alt. Hun ødelægger sit spirende kærlighedsliv og mister den mand, der elsker hende. Hun mister sin søn - igen - og sit barnebarn og sin familie.

Slutningen er dybt tragisk og kulsort. Sarah Lund har tabt troen på, at systemet vil kunne ramme Niels Reinhardt. Hun ved, at han har voldtaget og dræbt meget unge piger før, og da han på sin urbane facon håner hendes vedholdenhed, slår det klik for hende.

Læs også:

Se også: Forbrydelsen deler læserne

- Jeg tror slet ikke, at hun når at tænke over konsekvenserne, før hun handler, mener Gråbøl.

Og det er svært at se på Sarah Lund, om hun egentlig fatter, at hun aldrig vil få sit liv tilbage igen. På den måde er slutningen på 'Forbrydelsen III' bestemt ikke en glorificering af selvtægt.

Ingen helt
Efter et sidste sentimentalt kig på sms'en med billedet af familien og barnebarnet river hun batteriet ud af telefonen, og så er den kontakt afbrudt.

- Hun vil forhindre, at Reinhardt kommer til at begå flere tilsvarende forbrydelser, og det gør hun særdeles effektivt ved at skyde hjernen ud på ham. Men hun er ikke den type detektiv, der skal stå tilbage som en helt, og det gør hun bestemt heller ikke med denne udgang på historien, siger Sofie Gråbøl.

Læs anmeldelse af 'Forbrydelsen' her:

Se også: 'Forbrydelsen' endeligt overstået

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen