DR frikendt for brug af skjult kamera

Højesteret gav DRs 'Kontant' medhold i 'væsentlig samfundsinteresse'

Chihuahua, fransk buldogs og den kinesiske moppe var blandt de racehunde, der gik som varm brød i den illegale forretning. Foto: Zuma Press
Chihuahua, fransk buldogs og den kinesiske moppe var blandt de racehunde, der gik som varm brød i den illegale forretning. Foto: Zuma Press

Helt tilbage i 2009 benyttede DRs forbrugerprogram 'Kontant' sig af skjult kamera, da man ville afsløre ulovlig handel med racehunde i Danmark.

Programmet afslørede privatpersoner, som trods afslag på erhvervsmæssig handel og opdræt af hunde alligevel både opdrættede og solgte racehunde.

De illegale opdrættere meldte efterfølgende DR-medarbejderne til politiet, fordi optagelserne var sket i deres private køkken.

Fokus på hunde
Byretten frifandt DR med henvisning til 'væsentlig samfundsinteresse', mens Landsretten vurderede, at den negative eksponering af den illegale opdrætterfamilie overskyggede enhver samfundsinteresse.

Højesteret derimod valgte at støtte byretsdommen, fordi opdrætternes køkken blev anvendt som almindeligt salgslokale, og fordi kameraet fokuserede på hundene.

Hermed blev der sat punktum for en lang, men principiel sag om brug af skjult kamera.

Skjult kamera nødvendigt
Redaktør på 'Kontant', Lisbeth Kølster, siger efter dommen, at skjult kamera altid skal anvendes med forsigtighed, og at dette også ligger indarbejdet i DRs retningslinjer.

- Jeg er glad for, at dommer i Højesteret slår fast, at det ikke havde været muligt at dokumentere den ulovlige handel uden brug af et skjult kamera, erklærer hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!