Liveshow i tv i aften

Både DR1 og TV2 tilbyder liveshow i den bedste sendetid. Noget der i ordets tidligere betydning 'offentlig samleje' ikke var muligt

Billedet er fra en sexmesse i Polen i 2003. Der blev sat en verdensrekord. En kvinde havde samleje 646 gange i løbet af de fire dage. Også her kunne publikum selv deltage (Foto: Jerzy Stalega)
Billedet er fra en sexmesse i Polen i 2003. Der blev sat en verdensrekord. En kvinde havde samleje 646 gange i løbet af de fire dage. Også her kunne publikum selv deltage (Foto: Jerzy Stalega)

Ældre læsere ved, hvad vi taler om. Yngre læsere kan passende chokere forældrene ved at spørge: Skal vi se liveshow i tv i aften?

Både DR1 og TV2 tilbyder seerne liveshow i primetime, længe før børnene skal i seng. Og rent faktisk henvender både X Factor og Voice henvender sig i høj grad til børnene.

Sådan var det ikke i gamle dage, altså tilbage i den tid hvor danskerne diskuterede om vi overhovedet skulle have flere tv-kanaler end DRs ene.

Mere end striptease
Liveshow var dengang et tilbud til kunder i ikke særligt oplyste sidegader på f.eks. Vesterbro i København. Det var her man gik et skridt videre end bare striptease. Man kunne - mod betaling - se mennesker have samleje. Enkelte steder kunne man - mod yderligere betaling - faktisk selv deltage.

Men det er jo ikke det vi får at se på DR og TV2.

- Hvornår skiftede ordet betydning?

- Det kan man ikke sige noget om. Der er nok nærmere sket det, at ordet har været ude i en længere årrække, hvorfor bevidstheden om dets betydning forsvandt, siger seniorforsker i Dansk Sprognævn Ole Ravnholt til ekstrabladet.dk.

Ny betydning
Han forklarer, at et ord sagtens kan være ude af anvendelse i en årrække og så dukke op med en anderledes betydning end den oprindelige.

Ole Ravnholt foreslår, at vi i Infomedia - en database med alle artikler fra størstedelen af danske dagblade - søger på ordet i 90'erne.

Den opgave har Aase Andreasen fra biblioteket i JP/Politikens Hus løst for os.

Fra 1. januar 1990 til og med 1999 er ordet liveshow kun nævnt 157 gange i Berlingske, B.T., Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet. Men langt den overvejende del handler om noget helt andet, f.eks. artikler om koncerter.

- I den oprindelige betydning, altså offentlig samleje, er der kun 41 anvendelser af ordet. De fleste med historiske referencer. Man kan faktisk fastslå, at ordet stort set var udgået, siger Aase Andreasen til ekstrabladet.dk

- Måske har dem, der anvender ordet liveshow i forbindelse med disse tv-programmer, slet ikke været klar over at ordet oprindelig havde en anden betydning, siger Ole Ravnholt.

Hvis man via google søger på ordene 'liveshow', 'live show' eller 'liveshows' kan man se, at den oprindelige betydning ikke er helt væk overalt i verden. Den søgning giver masser af links til porno-sider.

Det kan man så bruge sin fredag eller lørdag aften på - hvis man altså ikke hellere vil høre amatører synge mere eller mindre professionelt i sit tv.

0 kommentarer
Vis kommentarer