X Factor-deltager: Programmet er racistisk

Udlændinge har sværere ved at komme igennem sang-nåleøjet, mener Ercan, der var med i 'X Factor' sidste år

28-årige Ercan var med i sidste års udgave af 'X Factor'. Han var nummer to, der blev smidt ud af live-programmerne. Han mener, at det var gået anderledes, hvis han havde et dansk navn, lyst hår og blå øjne (Foto: DR)
28-årige Ercan var med i sidste års udgave af 'X Factor'. Han var nummer to, der blev smidt ud af live-programmerne. Han mener, at det var gået anderledes, hvis han havde et dansk navn, lyst hår og blå øjne (Foto: DR)

Det er ikke alle tidligere 'X Factor-deltagere', der lige begejstrede for DR-programmet 'X Factor'. Men aldrig før er programmet blevet beskyldt for at være race-diskriminerende. Det er der nu lavet om på.

26-årige Ercan Turan, der var med i sidste års sæson, raser ud over programmet på sin Facbook-profil.

Ercan mener ikke, at det er i orden, at bookmakere på den måde sætter deres præg på seernes holdning til 'X Factor'. (Foto: Benjamin Kürstein) TV - 19. feb. 2011 - kl. 12:21 Ercan: Jeg havde ikke en chance

- Der mange, der har spurgt, om jeg har fået noget ud af 'X Factor'? Nej. Tror faktisk, der er flere døre, der er lukket. Jeg fortryder det inderligt. Især min præsentation til live shows. Jeg styrede intet, havde intet at sige. Jeg var bare en dum perle, der bare nikkede med hovedet, skriver han på Facebook.

Ercan tror, at det ville være lettere for ham at slå igennem i Danmark, hvis han var dansker og hed Christian eller Rasmus.

Det er lettere med blå øjne
- Når man kigger på branchen og hitlisterne i dag, så er det Christoffer og Rasmus, der styrer det. Jeg synes, det er svært at komme ind som udlænding, fordi det er som om, at man så skal bevise noget ekstra. Og det synes jeg bare har været en rigtig hård kamp, siger han til ekstrabladet.dk.

Hvorfor mener du, at det er lettere som dansker?

- Jeg ved ikke, hvad det er, men jeg synes bare, der er mange, der slipper let ved at have lyst hår og blå øjne, og en fin tone. Men hvis man har mørkt hår, og måske ikke lige er af den danske race, men har talent, så kræver det bare noget ekstra. Hvis jeg virkelig er så dårlig, hvorfor fanden skulle jeg så være med i et program?, siger han.

Ville ikke bruge udlændinge-kortet
Ifølge Ercan, har det taget ham et år at finde modet til at sige det, fordi han var bange for, at det ville være selvmord for hans karrierer.

- Jeg vidste godt, at mange ville tænke, ja, ja, bare brug udlændinge-kortet, og så gør det til noget politisk noget. Og det har jeg ikke haft lyst til at gøre. Men nogen gange, der føles det bare sådan, og jeg kan ikke lyve mere, siger han og fortsætter.

- Det kan godt være, at jeg lyder som en der klynker, det gør jeg nok også, men det er svært, når man hele tiden møder modstand, og man hele tiden føler, at man ikke er god nok, siger han.Man kunne også tænke, at du har sagt det for at komme i medierne igen?

- Det er ikke et poplicity stunt, at jeg har skrevet det på Facebook. Jeg fik faktisk et chok over, at I vil snakke med mig. Jeg plejer at skrive, hvordan jeg føler på Facebook, og det er det, jeg har gjort, siger han.

Fortryder 'X Factor'
Ercan mener, at det har lukket døre for ham, fordi han har været med i 'X Factor'. Han mener ikke, at folk tager ham seriøst mere.

- Jeg så 'X Factor' som en mulighed og ikke som en ændring. Men jeg bliver ikke taget seriøs, fordi jeg har været med i et game show, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer