Dexter er massemordernes tv-favorit

Anders Behring Breivik er blot en ud af mange mordere, som har ladet sig inspirere af tv-serien 'Dexter'

Politibetjenten og massemorderen 'Dexter' har været en stor inspiration til mordere ude i den virkelige verden. (Foto: AP/ Sonja Flemming)
Politibetjenten og massemorderen 'Dexter' har været en stor inspiration til mordere ude i den virkelige verden. (Foto: AP/ Sonja Flemming)

De sidste år er mindst fem mordere blevet inspireret af den populære tv-serie figur 'Dexter'.

Det samme gælder massemorderen Anders Behring Breivik, der den 22. juli, forklædt som politibetjent, koldblodigt myrdede 77 uskyldige mennesker i Norge.

Anders Behring Breivik nævnte tv-serien ' Dexter' som sin favorit både på Facebook, men også i hans 1500 sider lange manifest omtaler han serien som 'hysterisk'.

'Dexter' er en amerikansk tv-serie, der handler om kriminalteknikeren Dexter Morgan, som arbejder for Miami-Metro Police Department, samtidig med at han er seriemorder. Dexter får dækket sit behov for at dræbe ved at dræbe dem, der 'fortjener det', samtidig bruger han sin tekniske viden fra politiet til ikke at blive opdaget.

Skrev mord i filmmanuskript
Det er bestemt ikke første gang, at tv-serien bliver brugt som inspiration for mordere.

I oktober 2008 forsvandt Johnny Brian Altinger sporløst i Edmonton i Canada. Han havde aftalt at mødes med en kvinde, han havde lært at kende over internettet. Men Johnny blev aldrig set igen.

Senere blev morderen og 'Dexter'- fan Mark Twitchell fundet skyldig i overlagt mord.

Mark Twitchell havde skrevet et filmmanuskript, hvor morderen er en politibetjent - ligesom Dexter - der giver sig ud for at være en kvinde på nettet. Derefter lokker han den utro ægtemand ud i skoven og dræber ham.

Mindst tre andre mordere har også ladet sig inspirere af Dexter.

I 2009 kvalte en 17-årige sin lillebror på ti år. Sidste november dolkede en 21-årig svensk kvinde sin far i hjertet, og i april i år dræbte to mænd en mand i Sydafrika. Alle havde det tilfælles, at de var dybt inspireret af tv-figuren Dexter.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

Dexter er et monster
'Dexter'-producent Melissa Rosenberg fortæller, ifølge The Vancouver Sun, at man fra starten af har været klar over muligheden for, at folk kopierer Dexters rolle.

Rosenberg mener dog, at de aldrig har forsøgt at glorificere mordene.

- For os handler det om at sige, at selvom du måske tror, at Dexter er god, så er han et monster. Han dræber, fordi han er et monster, fortæller hun.

Ingen påvirkning
Forsker ved politihøjskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk mener ikke, at en tv-serie kan gøre folk til mordere.

- Det er, hvad man har med sig og ikke skærmen, der afgør, om man bliver morder, siger Ragnhild til Vg.no og understreger, at en række undersøgelser understøtter dette.

- Medierne kan give handlingen en form, men hensigten er der fra før, siger Bjørnebekk som også mener, at mange mennesker bruger medierne til at bortforklare deres egen skyld.

1 af 3 Anders Behring Breivik var iklædt en politiuniform, da han dragede mod Utøya for at tage livet af mange uskyldige mennesker. (Foto: AP)
2 af 3 Anders Behring Breivik var dybt inspireret af tv-serien 'Dexter', hvor politibetjenten Dexter lever et dobbeltliv som massemorder. (Foto: AP/ Peter Iovino)
3 af 3 Politibetjenten og massemorderen 'Dexter' har været en stor inspiration til mordere ude i den virkelige verden. (Foto: AP/ Sonja Flemming)
kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen