Lille gade - stor rolle

Palle, Karen og Idas gade i Krøniken hedder Lille Farimagsgade, og den blev endevendt af tv-folkene

Lille Farimagsgade hedder den i virkeligheden. Den ligger i København og er en lille tarm over for Kartoffelrækkerne på Østerbro. Den lille gade spiller en stor rolle i danskernes yndlingsserie p.t., Krøniken.

Men Lille Farimagsgade måtte gennem en stor forvandling for at blive til Palle, Børge, Karen og Idas gade, hvor børnene uforstyrret leger, hinker og hopper i sjippetov, og hvor der højst kommer et par cyklister kørende en gang imellem.

USKØN PARKERING
Og den bliver næppe en turistattraktion, som folk fra både ind- og udland valfarter til, på samme måde som Amagergade blev det takket være Huset på Christianshavn.

For i dag er gaden nærmest en parkeringsplads med en uskøn, men sikkert behagelig skråparkering for beboerne. Og den charme, som filmholdet på magisk vis har fremtryllet i Krøniken, var svært at finde, da Ekstra Bladet i går lagde vejen forbi.

- Jeg kan nu sagtens huske dengang, der så ud som i Krøniken. Her bor stadig mange fra dengang, og alle de gamle kan også huske det. Det har vi snakket om, for det er da sjovt, at sådan en succes er filmet lige her i vores gade. Og selv rendte jeg jo rundt og legede her i gaden, selvom der nu godt nok var brosten over det hele dengang, siger Torben Jarl-Christensen, som ikke alene er født i Lille Farimagsgade for 52 år siden, men også bor der endnu -selvom han gennem årene har haft forskellige lejligheder.

FILMFOLK I GANG
Lille Farimagsgade blev fundet egnet som location til Krøniken, så med scenograf Kirsten Kock i spidsen blev der bygget om, bygget op eller revet ned og flere steder malet om eller over. Alt sammen for at skjule nymodens opfindelser som termoruder, dørtelefoner, luftventilatorer, el-skabe og andre ting, som endnu ikke forsødede tilværelsen for københavnerne i begyndelsen af 50'erne.

- Uha, ja, der var masser af filmfolk i gang med at lave om. Men vi fik alle sammen et brev om, at de ville komme. Jeg var desværre på arbejde, da de var her for at filme, så jeg så kun ombygningerne, ikke selve optagelserne, som blev lavet for knapt et par år siden. De var her af to perioder, men jeg kan da huske, at selvom det var sommer og meget varmt, så sprøjtede de 'sne' på gaden og på flere af vinduernes gesimser. Det lå der længe efter, at alt igen var fjernet. Det så meget sjovt ud, siger Torben Jarl-Christensen og fortæller, at de store cykelstativer, som nu findes i gaden, alle blev skåret ned.

MEJERIET OPFUNDET
- Og striberne, som ellers angiver skråparkeringen, blev malet over med grå farve, som så blev vasket væk efter optagelserne, hvor også cykelstativerne blev svejset på igen.

Jarl-Christensen kan afsløre en detalje fra Krøniken, som ingen endnu har set:

- En i opgangen bliver syg. For jeg så en dag, at de brugte sådan en gammel ambulance fra Zonen, som det hed dengang. Men mere ved jeg ikke.

Han kan også fortælle, at der aldrig i virkeligheden har været mejeri på hjørnet, sådan som der er i Krøniken.

- Der var oprindelig kolonial... altså købmandsforretning. Og nu er her en møbelpolstrer.

ANDRE LEJLIGHEDER
I Ida og Palles opgang bor i dag deres jævnaldrende, 22-årige Johan Rambolt Hartmann.

- Ja, jeg har jo genkendt både gaden og døren fra tv, men jeg var ikke flyttet ind, dengang de lavede optagelserne. Så jeg vidste faktisk intet om det, før jeg så det i fjernsynet. Heldigvis ser lejlighederne anderledes ud indvending nu, siger han.

Krønikens lejligheder er bygget op i studier i Vermundsgade i København. Og baggården, som også ses flere gange i serien, ligger i virkeligheden i den anden ende af byen på Frederiksberg.

DR1 viser i aften kl. 20 programmet 'Bag Om Krøniken'. Det handler blandt andet om Lille Farimagsgades forvandling, men rummer også interview med skuespillere, instruktør og forfatter.
1 af 2 
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer