I virkeligheden: Dr. Schwartz er skabsjuleelsker

Nicolaj Kopernikus mener, det er uhyggeligt, at der tilsyneladende bliver flere og flere, som ikke har råd til at holde jul i Danmark

Nicolaj Kopernikus bryder sig ikke om alt julehysteriet, hvor man begynder i oktober og skruer forventningerne op på et niveau, hvor man ikke kan være med. I hans optik begynder julen 1. december og slutter med juledagene. (Foto: Jonas Olufson)
Nicolaj Kopernikus bryder sig ikke om alt julehysteriet, hvor man begynder i oktober og skruer forventningerne op på et niveau, hvor man ikke kan være med. I hans optik begynder julen 1. december og slutter med juledagene. (Foto: Jonas Olufson)

Den onde dr. Schwartz vil dræbe julen i TV2' s julekalender, ' Tvillingerne og julemanden'.

Han vil dræbe lyset og håbet. I det hele taget er han en noget uhyggelig fætter, hvis kongstanker minder fælt meget om en masse juletrætte og pengeforlegne mænds.

- Personligt er jeg faktisk glad for julen - på den afslappede måde. Jeg bryder mig ikke om alt hysteriet, hvor man begynder i oktober og skruer forventningerne op på et niveau, hvor mange ikke kan være med. I min optik begynder julen 1. december og slutter med juledagene.

Mest holder jeg af juleaften, når man sidder ved bordet, og julefreden sænker sig, griner Nicolaj Kopernikus.

Men julen er også det tidspunkt på året, hvor det bliver meget synligt, at nogle i samfundet ikke er helt så privilegerede som andre.

- Det er virkelig uhyggeligt, at der tilsyneladende bliver flere og flere, som ikke har råd til at holde jul i Danmark.

For mig er det tankevækkende, at omfanget for julehjælp i Danmark er stigende, og at det jo nok skyldes, at der er blevet større afstand imellem top og bund.

For mange krav
Kopernikus peger på, at krav og forventninger til jul presses op i en spids i hele samfundet, og at det kan få de knap så privilegerede til at føle sig endnu ringere stillet.

- Julen er hjerternes og børnenes fest, siger man.

Men det er belastende, at det hele handler så meget om penge og forbrug - om gavernes størrelse og om, hvor mange ænder man skal have på bordet. Jeg holder af at sidde ved et par tændte stearinlys og spille et spil med ungerne, og jeg har da opdraget dem dårligt, hvis ikke de kan finde glæde ved det.

Al julefornøjelse skal altså ikke koste penge, og man bør ikke tage noget for givet, siger han.

Og alt imens juleforberedelserne går deres gang i den Kopernikuske familie, suser spøgelset dr. Schwartz rundt og agerer lyseslukker.

- Det er min første julekalender, og jeg må sige, at det er underholdende, så mange der går op i, hvad den onde mand laver. Han er uhyggelig, ser vildt mærkelig ud og tryller folk om til dyr - det er der mange børn, der finder spændende, kan jeg mærke.

At optage en julekalender er hårdt arbejde med lange dage. Faktisk svarer det optagne til syv-otte spillefilm, og det er jo ikke så lidt.

Led rotte
- Det værste ved min rolle var, at dr. Schwartz ifølge manuskriptet har en kælerotte.

Og det dyr havde både jeg og instruktøren det svært med. Det er så klamt.

Jeg tror, at jeg lignede én, der var ved at kaste op, mens jeg sad med den rotte. Tænk på den lange tykke hale.

Måske har Nicolajs ansigt udstrålet for megen afsky. I hvert fald er næsten alt med rotten klippet ud af de 24 afsnit, så prøvelsen var skønne spildte kræfter.

1 af 2 Nicolaj Kopernikus elsker rollen som dr. Schwartz. - Hvor tit får man lige lov til at spille ond og være julehader, smiler han. (Foto: TV 2)
2 af 2 Nicolaj Kopernikus bryder sig ikke om alt julehysteriet, hvor man begynder i oktober og skruer forventningerne op på et niveau, hvor man ikke kan være med. I hans optik begynder julen 1. december og slutter med juledagene. (Foto: Jonas Olufson)
0 kommentarer
Vis kommentarer