Husker du Marie Louise fra 'Sporløs': Jeg flytter fra Danmark

25-årige Marie Louise fik ændret sit liv, da hun fandt sin familie i Columbia

Marie Louise var hovedperson i et af de mest rørende afsnit af Sporløs. (Privatfoto)
Marie Louise var hovedperson i et af de mest rørende afsnit af Sporløs. (Privatfoto)

Det var et af de mest rørende øjeblikke i ’Sporløs’ historie, da Marie Louise og hendes søster Johanna blev genforenet med deres far og søskende i Colombia.

Det er ikke meget 25-årige Marie Louise Hansen kan huske fra sin barndom. Det er kun to små korte klip som fra en film, der handler om en mor - og et æsel.

-Det første jeg husker er, at min far og søskende sidder rundt om en madras og græder. Jeg er tre år gammel på det tidspunkt og kan forstå, at min mor er død. Jeg ved ikke hvorfor og har heller aldrig fundet ud af det. Det andet jeg kan huske er, at vores æsel som vi brugte til at transportere mad med inde fra byen faldt i en flod og druknede, fortæller Marie Louise til Ekstra Bladet.

De to søstre bliver placeret på et børnehjem i byen Girardot, Cundinamarca, da faderen ikke kan tage vare på de to små piger efter moderens død.

- Jeg tror, at han gjorde det i bedste mening. Jeg husker, at han kom og besøgte os på børnehjemmet og stod ude ved lågen. Pludselig en dag så vi ham ikke mere.

Umulig teenager
Hvordan de to søstre kom til Danmark, erindrer hun heller ikke. Men hun var fem år gammel og søsteren Johanna var to. Adoptivforældrene hentede pigerne på et kontor i Bogota og tog dem med til et roligt parcelhuskvarter i Aalborg, hvor de voksede op. Men de to piger udviklede meget forskellige personligheder. Hvor Johanna var en rolig pige, der havde nemt ved at tilpasse sig

- Jo ældre jeg blev, jo mere umulig blev jeg også. Jeg skændtes meget med mine plejeforældre, fordi jeg synes, de blandede sig for meget i mit liv. Jeg syntes dengang, de satte alt for mange grænser, men i dag ved jeg jo godt, at det bare var for at beskytte mig, siger hun.

Marie Louise mener selv, at hun havde det så svært med sine plejeforældres kontrol, fordi hun havde været en slags mor for Johanna, da de var helt små. Derfor var der i hvert fald ikke nogen, der skulle bestemme over hende. Som teenager begyndte hun at 'gå med de forkerte mennesker', at ryge hash og pjække fra skole.

- Jeg havde det forfærdeligt. Jeg anede ikke, hvor jeg var i forhold til mig selv. Lige meget hvad jeg gjorde, følte jeg, der manglede et eller andet. Selvom jeg havde mange venner, var det aldrig nok - og hvis jeg havde en kæreste, slog han heller ikke til. Jeg savnede bare hele tiden noget, jeg ikke anede hvad var.

Anbragt på institution
Det gik så galt, at Marie Louise blev anbragt på et ungdomscenter indtil hun blev 18 år. Her tog de fat på de mange fustrationer den unge pige havde - og alt pegede på, at det var på grund af, at hun var blevet adopteret. Marie Louise mener selv, at opholdet på institutionen reddede hendes forhold til sine forældre.

- Var jeg ikke flyttet hjemmefra på det tidspunkt, tror jeg ikke vi ville have haft kontakt i dag. Så det er jeg vildt glad for, at jeg gjorde. Vi har det bedste forhold i dag, og det er jo dem, der er mine forældre.

Den 25-årige kvinde har tænkt meget over, hvorfor hun i modsætning til søsteren, havde så svært ved at falde til.

- Jeg var jo fem år og kunne huske det liv, vi havde i Colombia. Selvom jeg var lille vidste jeg jo, at der var en anden familie et sted. - Og at de havde givet os væk.

Ingen oplysninger fra barndommen
Fra Marie Louse var omkring 14 år gammel kontaktede hun løbende 'Sporløs' for at få hjælp til at finde sine rødder. Hun anede ikke, hvordan hun selv skulle kunne overskue at finde frem til sin familie i Colombia, da hun ingen oplysninger havde overhovedet. Det var først da hun var 23, at hun kom med i programmet.

- Så gik det stærkt. Min søster og jeg tog afsted sammen, og vi fandt ret hurtigt frem til min far, storebror og storesøster. Det var seriøst en uge, der forandrede mit liv fuldstændig. Der var rigtig mange ting, jeg kunne huske lige pludselig. Blandt andet huset og det område hvor vi boede. Jeg følte mig straks hjemme og en masse ting faldt på plads indeni.

Et stærkt møde
De to søskende fik sat faderen i stævne i en kirke. Og da de så ham løb de hen og omfavende ham. Marie Louise kunne sagtens kende sin far, selvom han havde forandret sig meget på 20 år.

- Vi havde en tolk med, for vi kunne ikke tale sammen. Men han fortalte, at han aldrig havde skrevet under på, at han ville give lov til adoption. Vi skulle bare være på børnehjemmet indtil han kom på fode igen. Han havde en bananplantage og arbejdede meget hårdt. Derfor kunne han ikke tage sig af os små, efter vores mor døde.

- Da han kom for at hente os. Var vi væk. Han fik aldrig en ordentlig forklaring, så hele livet igennem har han troet, at vi var døde. Så han var meget glad for at se os, fortæller Marie Louise.

Også de to ældre søskende kunne Marie Louise huske.

- Det var helt syret. Selvom jeg slet ikke kendte dem efter så mange år, så følte jeg en samhørighed med det samme. Jeg kunne se mig selv i dem. Det var svært at sige farvel igen, da vi skulle hjem.

Flytter til Colombia
Det varede også kun to måneder før de to søstre tog tilbage.

- Vi følte bare, at vi måtte lære dem bedre at kende. Vi sparede op og vores forældre gav resten af pengene. De har støttet meget op om projektet hele vejen igennem.

I dag er Marie Louise kommet meget tæt på familien i Colombia. Hun tog et halvt år af sit studie i landet, hvor hun blev født, og taler i dag så meget spansk, at hun nemt kan kommunikere med dem. Hun har meget kontakt med sin storebor men ikke så meget til søsteren og faderen.

- Min storesøster lever sit eget liv, og det er helt okay. Min far bor langt ude på landet med dårligt signal. Så det er sjældent, vi taler sammen. Men det er rart, at jeg ved, at han er der og omvendt. Og nu ved jeg i hvert fald også, hvor jeg har mit temperament fra, siger Marie Louise og griner højt.

Flytter fra Danmark
Den 25-årige kvinde føler sig så hjemme i Colombia, at hun flytter dertil d. 28.dec. Hun starter med at gå på sprogskole i to måneder, og derefter vil hun gerne finde et job som pædagog. Hun har også fået en kæreste, der er IT-ingeniør.

- Jeg er bare rigtig glad for, at det lykkedes at finde mine rødder. Men jeg er også rigtig glad for, at jeg blev adopteret dengang. For jeg har fået nogle dejlige forældre herhjemme og en masse muligheder, som jeg aldrig ville have fået, hvis jeg var vokset op med min far og søskende i Colombia.

0 kommentarer
Vis kommentarer