Detektor: Sex-reklame fra Spies er vildledende

Sex-reklame snubler i fakta

Emma i reklamen, der er undfanget på et hotelværelse i Paris, hedder i virkeligheden Frederikke og er skuespiller, fortæller Detektor. (Foto: Spies)
Emma i reklamen, der er undfanget på et hotelværelse i Paris, hedder i virkeligheden Frederikke og er skuespiller, fortæller Detektor. (Foto: Spies)

Se Spies' reklame øverst. Den er blevet set mere end 4,8 millioner gange på YouTube, og den har blandt andet fået spalteplads i Washington Post,Forbes og britiske The Independent.

Rejsebureauet Spies' knaldekampagne er bygget på forkerte tal, fortæller DR’s Detektor.

Se også: TV: Knaldekampagne skal sætte flere børn i verden

Det store danske rejseselskab lavede i sidste måned kampagnen 'Do it for Denmark' - som anbefalede at danskerne knaldede lidt mere for fædrelandets skyld.

Ikke styr på fakta
'Danmark står over for en krise. Vi har den laveste fødselsrate i 27 år. Undersøgelser viser, at danskerne har 46% mere sex på storbyferier, og ti procent af alle danske børn er undfanget på en ferie', lød det fra Spies, der opfordrede danskerne til at booke en romantisk storbyferie for at have mere sex og redde Danmarks fremtid.

Men rejseselskabet har ikke styr på fakta. DR’s Detektor fortæller i dag på P1 kl. 15.03 og på DR2 kl. 21, at Spies begår fodfejl i samtlige tal i reklamen.

Spies Rejser påstår, at ti procent af alle danske børn er undfanget på en ferie. Men den konklusion skyder en række af Detektors eksperter til jorden.

Ét, to eller tre børn
I undersøgelsen bag tallet lyder spørgsmålet nemlig: 'Er ét eller flere af dine børn blevet undfanget på en ferie'?

Det har ni procent svaret ja til, hvilket betyder, at knap hver tiende danske forældrepar har undfanget et barn på en ferie. Men det er ikke det samme som, at ti procent af danske børn er født under varmere himmelstrøg. Da mange forældre har mere end et barn, må tallet være lavere end det tal, som Spies oplyser.

- Der vil være en hel del børn, hvor vi ikke ved, om de er undfanget på en ferie eller ej, siger Morten Frederiksen, adjunkt ved Aalborg Universitet, til Detektor.

Men skulle det alligevel vise sig at holde stik, at ti procent af alle danske børn er undfanget i en ferie, så betyder det ikke, at vi får flere børn, når vi er på ferie.

Ikke større sandsynlighed
- En almindelig dansk lønmodtager har ferie og helligdage omkring ti procent af året. Så ti procent er vel, hvad vi ville forvente, hvis det bare var tilfældig fordelt ud over et år. På den måde vil der ikke være større sandsynlighed for at være undfanget, mens man er på ferie, forklarer Morten Frederiksen i Detektor.

- Det vi kan se er, at 9% af forældrene har undfanget et eller flere børn på en ferie. Det er rigtigt, at vi ikke kan sige hvor stor en del af børnene, der er undfanget på en ferie, men vi må formode, at de to ting hænger forholdsvis tæt sammen, siger kommunikationschef i Spies, Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Se alle udregningerne i Detektor på P1 kl. 15.03 og på DR2 kl. 21.

Det er ikke første gang, at Detektor kigger Spies efter i kortene. I sidste måned fik DR-programmet en ekspert til at kigge på rejsebureauets påstand om, at fly er mere miljørigtige end biler. Eksperten mente, at Spies vildledte kunderne med påstanden.

Se også: Ekspert: Spies vildleder rejsekunder

0 kommentarer
Vis kommentarer