Cool cash lokkede Barnaby til Danmark

Det var ikke kun stærke ’Forbrydelsen’-skuespillere, som fik krimi-briterne til København i jubilæumsafsnit 100

Der blev ifølge Ann Eleonora Jørgensen og Nicolaj Kopernikus grinet meget  under Barnaby-optagelserne. Det var ikke mindst Neil Dudgeons fortjeneste. Foto: Bjarne Bergu Hermansen
Der blev ifølge Ann Eleonora Jørgensen og Nicolaj Kopernikus grinet meget under Barnaby-optagelserne. Det var ikke mindst Neil Dudgeons fortjeneste. Foto: Bjarne Bergu Hermansen

I aften, når op imod 800.000 danskere sætter sig til rette i sofaen og lukker op for ’Barnaby’ med ’ham den nye’ i hovedrollen, har det forkromede krimi-England forladt Midsomer til fordel for København, hvor afsnit nr. 100 er blevet optaget.

Se også: Barnaby: Her fejrede han sin fødselsdag

Umiddelbart en stor cadeau til danskerne når tv-folk fra landet med de store krimimestre flyver til København for at filme et afsnit af en ærkeengelsk serie, som tilmed bærer navnet på det område, den foregår i: ’Midsomer Murders’.

Det er også evident, at briterne er vilde med vores danske DR-tv-serier, som høster Bafta Priser og Fanden og hans pumpestok, når der skal deles tv-hæder ud til de årlige prisfester. Her er især ’Forbrydelsen I-III’ samt de tre ’Borgen’-sæsoner gået rent ind.

Det nye sort
Der er derfor ingen tvivl om, at briterne har set frem til at træffe de stærke danske skuespillere, som de kun kender fra deres hjemlige tv-skærme, men bagmændene har desuden har et betydeligt mere tungtvejende argument for at flyttet optagelserne til København og omegn.

Se også: Barnaby til danskerne: - I er jo sindssyge

Under stort ståhej oprettedes i 2013 Copenhagen Film Fund med prominent bestyrelsen og en fin direktør. Umiddelbart skulle man tro, at en filmfond skulle støtte film, men heri tog de uindviede gruelig fejl. Det nye sort hedder tv-serier, og her havde direktør Thomas Gammeltoft lige 35 millioner kroner, der lå og brændte i lommen. Og på forunderlig vis var der også københavnske film-støtte-kroner til britiske ’Barnaby’.

Se også: Filmfond er gavmild overfor tv-serier Filmfond er gavmild overfor tv-serier

- ’Kriminalkommissær Barnaby’ støttede vi med et relativt lille beløb, men dog nok til, at de fandt Danmark interessant, forklarede Gammeltoft stolt de undrende medier.

Omegnskommuner støttede
Størrelsen på ’det relativt lille beløb’ var tilsyneladende en hemmelighed, men omegnskommuner som Ballerup, Hvidovre, Frederiksberg, Albertslund, Furesø, Helsingør og Næstved måtte også til lommerne, hvis de ville have besøg af Barnaby og hans hold på deres Wonderful Copenhagen-tur. Og på den måde kom det frem, at Fonden havde givet 300.000 kroner for at få serien til landet.

Uden penge gør det ond, siger visse damer. Og analogt til det ser man for sig, hvordan Barneby alias Neil Dudgeon mod kontant afregning er blevet fragtet fra den ene kommune til den anden for få minutters optagelser.

Se også: 'Barnaby' skal optages i København

Eller som skuespillerne bagefter sagde: Vi mangler vist kun at se den lille havfrue i billederne.

Hende fik man så ikke lige puttet ind i afsnittet, men til gengæld forekommer knapt et halvt minuts gennemgang af Danmarks fortræffeligheder udsat for god engelsk humor på en taxa-tur fra lufthavnen og ind til byen.

Se også: Barnaby på pension - fætter på vej

- Selv om det overordnet set kun var håndører, vi bidrog med til ’Barnaby’, så tæller hver en krone på en produktion, hvor udgangspunktet fra tv-selskabet ITV er, at afsnittene skal koste mindre end sidste år. Derfor tog briter glad imod pengene og fløj til Danmark. I øvrigt er englænderne begejstrede for Danmark som land, og da afsnit nr. 100 kunne sælges på, at indeholde skuespillere fra både ’Forbrydelsen’ og ’Borgen’, steg seerantallet i Storbritannien markant, da det blev sendt, forklarer Thomas Gammelgaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer