Melodi Grand Prix fortjener respekt

Jørgen de Mylis gennemgår Grand Prix-historien i ny bog forud for den store finale i København 10. maj

Jørgen de Mylius har skrevet en bog om Melodi Grand Prix-historien. (Foto: Bo Nymann)
Jørgen de Mylius har skrevet en bog om Melodi Grand Prix-historien. (Foto: Bo Nymann)

- Jeg har stor respekt for Melodi Grand Prix, og et tv-show, der har kørt i næsten 60 år, må jo have noget over sig. Det holder sgu, synes jeg, og så let er det altså heller ikke at skrive et pop-hit, der varer tre minutter, siger Danmarks Mr. Grand Prix, Jørgen de Mylius.

Han har netop fået udgivet bogen 'Alle Tiders Melodi Grad Prix', hvor han gennemgår den forkætrede melodi-konkurrence, som mange elsker, men også mange elsker at hade, fra den lidt forpjuskede start i 1956, hvor der kun var syv deltagende lande, og til i dag, hvor antallet af lande nødvendiggør semifinaler for at komme frem til det væsentlige - at finde årets bedste Grand Prix-sang.

Danmark har da noget at forsvare. Ikke alene vandt vi sidste år - og skal dermed afholde det internationale stævne 10. maj i København - men ifølge Jørgen de Mylius' pointsystem med 10 point for førstepladser, syv for andenplader, fem for tredie, tre for fjerde og 1 point for femtepladser, er Danmark faktisk den ottende bedste nation i Grand Prix-historien med tre vindere, en sølv, tre bronze, to fjerdepladser og fem femte-placeringer.

Irland med flest vindere
Bedst er England med fem førstepladser og så 15 andenpladser, hvilket trækker godt op i regnskabet.

Irland, Sverige, Tyskland, Luxemburg og Schweiz ligger også foran Danmark.

Se også: Eurovision Island sejlerSe også: ABBA har 40 års fødselsdagSe også: Basim: Jeg har da set de piger, jeg skal seSe også: Basim: - Jeg er ret stolt af mig selv

Når det gælder rene førstepladser snupper Irland titlen med syv af slagsen gennem tiderne. Her er Danmark på en delt syvendeplads sammen med Norge og Israel.

- Vi ligger da godt til. Jeg synes, vi har fået mange gode placeringer, især fra ind i 80'erne og fremefter. Det kneb lidt mere i slut-70'erne og start-80'erne - altså lige bortset fra Tommy Seebachs 'Disco Tango', der fik en flot sjetteplads i 1979 i Jerusalem, siger Mylle.

Han stod for transmissionerne i Danmarks Radio fra 1978, hvor Danmark meldte sig ind i konkurrencen igen, 12 år efter, at vi havde meldt os ud, frem til 1988 - og har ellers på forskellig vis deltaget i Eurovisionens finaler 24 gange.

Så spørg om Grand Prix - Jørgen de Mylius kan levere svaret, hvilket han gør i bogen og krydrer det hele med personlige anekdoter fra de forskellige finaler.Tommy Seebachs 'Disco Tango' er den bedste danske Grand Prix-sang, mener Jørgen de Mylius. (Polfoto)
Tommy Seebachs 'Disco Tango' er den bedste danske Grand Prix-sang, mener Jørgen de Mylius. (Polfoto)
ABBA redefinerede Grand Prix med 'Waterloo'. (Foto: Bengt Adin)
ABBA redefinerede Grand Prix med 'Waterloo'. (Foto: Bengt Adin)


'Halleluja' den bedste
- Hvad er dine absolutte Grand Prix-favoritter?

- Danske eller udenlandske?

- Begge dele.

- 'Disco Tango', tror jeg - og 'Halleluja', det israelske bidrag i 1979.

- What! Over ABBA?

- Selvfølgelig er ABBA den ultimative Grand Prix-vinder, men det er også næsten for nemt at sige ABBA. Svenskerne redefinerede konkurrencen dengang, og selvom vi ikke var med, så husker jeg det som noget fantastisk, da jeg sad og så det via svensk tv.

Købte Franco sejren?
- Hvilke sange mener du så, burde have vundet, men ikke gjorde det?

- En af de danske, jeg troede meget på, var Lecia's 'Det Er En Hemmelighed', den er jeg stadig meget begejstret for. Jeg synes, det er sådan en smuk sang, men den blev bare nummer fem i 1984, hvor Kirsten & Søren vandt.

- Blandt de udenlandske... det er svært at huske.

- Hvad med Cliff og 'Congratulation'? Burde den ikke have vundet?

- Jo, da, helt sikkert, og så man på publikum den aften, hvor finalen oven i købet blev holdt i England, så de totalt målløse ud over, at den der spanske sang skulle vinde ('La la la' med Massiel - red.) med et point. Der er lavet hele tv-udsendelser om, at det var snyd, og at general Franco i Spanien havde købt sig til sejren for at få sit styre til at se mere positivt ud. Men der er dog intet bevist.

Jørgen de Mylius: 'Alle Tiders Melodi Grand Prix - Eurovision Song Contest 1956-2013'. 248 sider. (Nyt Nordisk Forlag)

0 kommentarer
Vis kommentarer