Ingen snyd med lyd: X Factor er ren

Det er den rene eller måske falske tone, som seerne får, når 'X Factor' i aften går live på DR. Der må nemlig ikke bruges auto-tune, og det ønsker dommerne da heller ikke

De 15 sangere - seks solister, en duo, en trio og en kvartet - der i aften står på scenen i 'X Factor', får ingen teknisk hjælp til at holde tonen. (Foto: Mogens Flindt)
De 15 sangere - seks solister, en duo, en trio og en kvartet - der i aften står på scenen i 'X Factor', får ingen teknisk hjælp til at holde tonen. (Foto: Mogens Flindt)

Det gælder om at få styr på tonerne for de ni 'X Factor'-artister, der i aften står på scenen i Studie 5 i DR Byen for første gang.

Der bliver nemlig ingen teknisk hjælp til at holde styr på stemmen. Den såkaldte auto-tune, som er et teknologisk hjælpemiddel, der kan korrigere falske toner, er nemlig ikke tilladt i DR-showet.

Auto-tune kan ikke udrette mirakler
Det var det tidligere, men det udskældte hjælpemiddel blev af mange betragtet som snyd. Og computerprogrammet blev ligefrem betragtet som manipulation af stemmen.

Helt så slemt mener DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme dog ikke, det er.

- Hvis du synger falskt, så synger du falskt. Du kan ikke gå fra at være en elendig sanger til at være en fantastisk sanger ved hjælp af auto-tune. Det kan ikke lade sig gøre, siger Jan Lagermand Lundme.

Læs også:

Se også: Wasteland er enhver piges drøm

- Hvis du synger en lille bitte smule falskt på grund af nervøsitet, så kan du rette din stemme ind, men mere kan programmet ikke, slår han fast.

Råt for usødet
Det tekniske hjælpemiddel har tidligere været emne for debat i forbindelse med 'X Factor', hvor artister som Asian Sensation, Mohamed og Alien Beat Club brugte det.

Men hvis det var tilladt som hjælpemiddel i dag, ville dommerne ikke benytte sig af det, slår de fast.

- Jeg ville ikke bruge det bevidst. Jeg synes, man skal høre de unge mennesker, som de er, siger Anne Linnet.

Læs også:

Se også: Blachman driller damerne

- Jeg ville aldrig bruge det for at rette til, for at gøre en tone helt ren. Jeg går efter den reelle lyd, og en falsk tone kan også have en charme. Det skal være levende, så seerne får det råt for usødet, siger Ida Corr.

Må gerne bruges som effekt
De to sangerinder er dog enige om, at det kan være i orden at bruge det som en effekt for at skabe en særlig lyd. Og det må man også gerne, slår Jan Lagermand Lundme fast.

- Hvis du skal synge et Cher-nummer, så er det klart, at du gerne må bruge det, for det er den eneste måde, du kan få den Cher-effekt på. Men man må ikke bruge den for at rette stemmen ind.

- Så det, vi får på scenen i aften, er den rene lyd?

- Ja, eller den falske, smiler DR-redaktøren.

Læs også:

Se også: Annes 'affald': Her er Linnets tre finalegrupper

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere