Overrasket tv-vært: Folk har været positive

Coachen Xinxin Ren Gudbjörnsson ser mest håbløshed i den danske folkeskole, og mange er glade for, at hun siger det så ærligt

Det kræver ikke mange kig i en Pisa-rapport for at kunne se, at de danske skolebørn ikke klarer sig så godt, som forældre, lærere og politikerne i fællesskab kunne drømme om.

Men det handler ikke om at drømme. Det handler om at arbejde!

Det gjorde den kinesiskfødte coach Xinxin Ren Gudbjörnsson klart for forældrene til en håndfuld skolebørn med indvandrerbaggrund, da programmet 'Xinxin og de fortabte indvandrere' havde premiere for en uge siden på DR1.

Her kom hele familien på lektiekur. Forældrene skulle lave lektier med deres børn i to timer. Hver dag!

Udsendelsen skabte meget debat. For Xinxin er usædvanligt klar i spyttet. Der skal arbejdes, hvis man vil blive til noget. Og indvandrere skal arbejde endnu hårdere.

Se også: Sådan går det Samin fra Xinxin og de fortabte indvandrere

Siden har coachen fået meget positive tilkendegivelser, og det undrer hende en del.

- De reaktioner, jeg har fået ansigt til ansigt eller på mail, har været meget positive. Det er næsten overvældende, for det er meget meget positivt. Det overraskede mig, for da jeg lavede det her med danske børn og forældre sidste år, var reaktionerne helt anderledes, siger Xinxin til Ekstra Bladet.

Xinxin mener, at de danske forældre skal træde i karakter og tage ansvar for deres børns skolegang. (Foto: DR)
Xinxin mener, at de danske forældre skal træde i karakter og tage ansvar for deres børns skolegang. (Foto: DR)
 

Når andet program i serien løber over skærmen i aften, bliver det om muligt endnu mere klart, at coachen med de kinesiske rødder ikke er imponeret over den danske folkeskole.

- Hvis du nu fik fire år som undervisningsminister i Danmark. Hvad ville du så gøre ved folkeskolen?

- Jeg vil slet ikke være undervisningsminister i det her system. Det er for uorganiseret. Det ville kræve et systemskifte. Men hvis jeg fik frie hænder med at designe folkeskolen, så ville jeg først og fremmest tage ud til så mange skoler over overhovedet muligt og tale med lærerne.

- Hvad ville du sige til dem?

- Jeg ville ikke sige noget! Jeg ville lytte! Jeg ville se, opleve og lytte. Og så ville jeg gå hjem og tænke mig grundigt om. Og det er det, der er vigtigt. Hvis du laver en reform, er du nødt til at have dine medarbejdere med. Høre hvad de siger, siger Xinxin, der mener, at den nye folkeskolereform er blevet presset igennem alt for hurtigt.

- Hvis jeg skulle lave en folkeskolereform, ville jeg dedikere et år eller to til at besøge skoler. Jeg forstår ikke, at det skulle gå hurtigt med denne her reform. Jeg forstår ikke, at det skulle hastes igennem, siger hun.

Se også: Tv-vært: Der er så mange indvandrertabere i Danmark

Xinxins helt store mantra er, at børnene skal motiveres til at lære. Og motivation er ikke lige frem det, hun møder i folkeskolen.

- Der har været masser af reformer i folkeskolen siden 1991. Det har ikke ændret så meget. Jeg ser stadig den samme håbløshed fra både lærere og elever. Man kan ikke tvinge motivation ned over reformen. Det tror jeg, at politikerne har misforstået. De har glemt at lytte til lærerne, siger Xinxin.

I aften er det Sami, der går i 5. klasse, der er hovedperson i 'Xinxin og de fortabte indvandrere'. Får en forsmag på, hvordan det går ham, når han går til eksamen hos den danske lektiehjælpslærer i klippet herover.

'Xinxin og de fortabte indvandrere' sendes på DR1 i aften klokken 21.

0 kommentarer
Vis kommentarer