Dorit Josefine fra 'X Factor': Sådan var mit liv i sekten

Hun mener selv, at hendes liv kunne sammenlignes med en slaves

Man er Palle alene i verden, siger Dorit Josefine, der brød med Syvende Dags Adventistkirken. Foto: DR
Man er Palle alene i verden, siger Dorit Josefine, der brød med Syvende Dags Adventistkirken. Foto: DR

Aftenens afsnit af ’X Factor’ kunne byde på en rørende fortælling om den 57-årige Dorit Josefine Kristensen, der er opvokset i et musikerhjem. Som 16-årig mødte hun sin kommende mand og blev en del af Syvende Dags Adventistkirken.

Hun betegner det som en sekt, der holdt hende tilbage i mere end 30 år.

- De siger, det ikke er en sekt, men det er det. Det er rigtigt, at de var strengere, da jeg blev en del af det. Nogen er blevet mere slappe i det, og kirken er i dag mere splittet op, siger Dorit Josefine.

Hun brød med adventisterne for nogle år siden og siger, at hun er et meget gladere menneske i dag.

- Man måtte ikke drikke vin, gå med smykker eller høre populærmusik. Man skulle helst være vegetar og allerhelst veganer. Vi måtte helst heller ikke se fjernsyn, og man skulle passe meget på med, hvad man så, for det kunne gøre en snavset indeni, hvis der var nøgenhed, siger hun og fortsætter.

- Siden jeg var en lille pige, har jeg elsket glimtende ting, men det måtte jeg pludselig ikke gå med mere. Jeg måtte heller ikke gå med makeup eller bestemme mit eget tøj, der var præget af sekten. Man skulle være iklædt mørke farver, og det måtte ikke være tætsiddende tøj, der kunne vise formerne, så man gik i meget gammeldags tøj.

TV - 13. jan. 2017 - kl. 17:46 'X Factor': Katten Monty er mere kendt end Christopher

Hvordan påvirkede det dig?

- Jeg vil betegne mig som en slave dengang, man skulle jo også betale tiende så præsterne kunne få løn. Det var meget svært at komme ud, og da jeg endelig kom ud af det, følte jeg mig som en, der kom tilbage fra fængsel eller krig. Man er Palle alene i verden. Nu er der oprettet grupper, der hjælper, men det var der ikke dengang. Mange kommer aldrig ud, men bliver i det. Andre kan slet ikke se noget forkert i det.

- Jeg oplevede, at jeg blev nedtrykt i mit sind og tanker. Jeg blev deprimeret faktisk. Jeg følte ikke, jeg var god nok, og da jeg fik mit første barn, fik jeg en fødselsdepression, så kom barn to og tre kort efter. Man finder sig i det og orker ikke at bryde med det og det sammenhold, der følger med, forklarer hun.

Dorit Josefine Kristensen under sin fortolkning af Anne Linnets 'Tusind stykker'. Foto: DR
Dorit Josefine Kristensen under sin fortolkning af Anne Linnets 'Tusind stykker'. Foto: DR
 

Hårdt for familien
For Dorit Josefines familie var det hårdt, at hun pludselig blev en del af et religiøst sammenhold, der i øvrigt heller ikke tillod, at man spiste svinekød.

- Min mor og far kunne ikke forstå det. Mine børn måtte ikke engang få en rød pølse, og min far var ked af det, fordi jeg ikke længere måtte optræde i familiebandet, hvor jeg spillede banjo. Vi var engang på turné med Richard Ragnvald, der lærte min søster og jeg at jodle. I dag optræder min datter og jeg rundt omkring på eksempelvis herberg. Jeg har også sunget for glædespigerne i Reden. Jeg har lovet dem, at jeg kommer tilbage, siger hun.

Se også: Daniel stammer, men gik videre i ’X Factor’: Blachman var lidt en douche

Med hendes historie in mente virkede det rørende symbolsk, at hun satte sig for at synge Anne Linnets ’Tusind Stykker’, da hun optrådte foran de tre dommere.

Til sidst tog hun en kold tyrker efter en indlæggelse, og det skulle vise sig at være det spark bagi, der kunne få hende ud af adventisterne.

- Jeg var en zombie, der gik omkring fyldt op på medicin. Jeg følte jo, det var forkert at få medicin, for det sagde den åndelige leder. Jeg tænkte, hvad det var for et liv, jeg levede, og så tog jeg en kold tyrker. Jeg fik den dygtigste psykolog, der fik åbnet mine øjne og virkelig hjalp mig.

Mia blæste dommerne helt bagover. Foto: DR TV - 6. jan. 2017 - kl. 16:57 Hold øje med hende her: Er hun Danmarks næste sangstjerne?

Selv om hun ikke gik videre i ’X Factor’, så har hun fået livsglæden tilbage, og det vil hun udnytte næste år, hvor hun har tænkt sig at stille op igen.

- Jeg var alt for genert og nervøs, da jeg sang foran dommerne. Det ærgrer mig, men jeg elsker at synge. Jeg må derind igen og lære at tro på mig selv. Jeg mistede min selvtillid, da jeg var hos adventisterne, men om jeg så skal opsøge hypnose, så skal jeg nok få det lært, siger hun.

Mest læste i flash!
Hent flere