Drama i luften: Må efterlade levende for at flyve lig

Det er et spørgsmål om marginaler, når helikopterpiloter flyver i Himalaya

Hvem vil gå ned fra Mount Everest, hvis man kan blive fløjet i helikopter?

Formentlig ingen, og det er også derfor at redningspiloten Lorenz Nufer må tale med store bogstaver på sin første flyvning til verdens tag.

Den højtflyvende pilot fra Schweiz er sendt op Mount Everest for at hente et lig. Og da redningshelikopteren lander, hopper flere personer ind i maskinen.

Men der er en helt klar grænse for, hvad helikopteren - en B3E - kan klare. Derfor må Nufer efterlade levende mennesker på bjerget, mens han flyver af sted med liget. Men ikke uden en heftig diskussion.

Se klippet herover.

Ekstra Bladet har mødt den vovede pilot, der blandt andet kan fortælle, at han aldrig tager nogen chancer, når han flyver i Himalaya.

- Alt handler om beregninger. Hvad vejer maskinen, hvad vejer jeg og hvor meget brændstof er der tilbage. Ud fra de tal kan jeg beregne, hvor meget jeg kan tage med, siger Lorenz Nufer.

Lorenz Nufer i luften. Foto: Discovery Networks
Lorenz Nufer i luften. Foto: Discovery Networks

Indtil for bare få år siden, var det helt utænkeligt, at en helikopter kunne flyve op i 7000 meters højde. Men B3E'erens lette vægt og dens motorer gør det muligt at nå til ekstremerne i den tynde luft.

- 23.000 fod (7,0104 km., red.) er toppen af maskinens kapacitet. Og en ting er, at den kan flyve i den højde, men den skal også kunne lande, siger han og forklarer, at det kan kræve mere energi, end maskinen har. Derfor er det altafgørende at kende sin begrænsning.

Det er ikke alle steder, at helikopterne kan lande. Derfor må piloterne kaste liner ud og redde folk på den måde. Foto: Discovery Networks. Kendte Luftens helte: - Jeg har ikke tal på, hvor mange liv, jeg har reddet

Det helt afgørende er, at helikopteren ikke går helt ud. Hvis først motoren slukker, kan den ikke starte igen i den tynde luft.

- Det har samtidig den konsekvens, at piloten så ikke får ilt og vil få højdesyge. Det er der ligesom ikke så meget redning i, fastslår Lorenz Nufer, der altså aldrig forlader sin plads bag rorpinden, når han er på redningsmission.

Redningsarbejdet på Mount Everest blev sidste forår fulgt tæt af Discovery Channel, der blandt andet via kameraer på helikopterne og på piloternes hjelme kan dokumentere, hvor vanvittige betingelser luftens helte arbejder under. Det er der blevet seks programmer ud af.

Anden episode af 'Everest Rescue' kan ses i aften på Discovery Channel klokken 22.

29 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!