Frygter ikke konkurrence fra kage-amatørerne

Kagekreatørerne fra 'Den store bagedyst' ønsker at bage sig til berømmelse og bogudgivelser - og om at blive som konditor Blomsterberg

Mette Blomsterbergs blik følger nøje amatørbagernes arbejde. (Foto: DR/Carsten Mol)
Mette Blomsterbergs blik følger nøje amatørbagernes arbejde. (Foto: DR/Carsten Mol)

Konditor Mette Blomsterberg startede for flere år siden en sand bagebølge i Danmark, da hun fra sit daværende konditori i Glyptoteket viste tv-seere, hvordan man med lidt snilde kunne fremtrylle hendes forrygende kager.

Siden danskerne på det nærmeste gået amok i fondant-kreationer, frugtmousser, flotte lagkager, og godt en million følger uge efter uge med i 'Den store bagedyst' på DR1, hvor Danmarks bedste amartørbagere konkurrerer mod hinanden - med Jan Friis Mikkelsen og Blomsterberg som dommere.

Samme drøm
Deltagerne i kagekonkurrencen lægger ikke skjul på, at de næsten alle sammen har den samme drøm. De vil være som Mette Blomsterberg. Leve af at bage kager på tv og udgive bøger om deres bagværk.

I aften er der semifinale i 'Den store bagedyst'. (DR/Susanne Christophersen)
I aften er der semifinale i 'Den store bagedyst'. (DR/Susanne Christophersen)
 

Men Danmarks ukronede kage-dronning er ikke bange for at blive vippet af tronen af de nye amatørbagere, der er kendt fra fjernsynet.

- Nej, sådan ser jeg bestemt ikke på det. Hvis man kan motivere andre, så har man da gjort noget godt, siger hun til Ekstra Bladet.

- Så du føler ikke, at du er gang med at grave din egen grav?

- Hvis jeg så skal i graven med det, så kan jeg kun være stolt. Jeg synes da bare, at det er fedt, at de unge mennesker kan bruge det, jeg laver til noget, siger hun med et smil.

Amatører
Tidligere vindere af 'Den store bagedyst' har haft succes med at gøre bagværk til deres levevej. Annemette Voss har udgivet to bøger om sine kager, og sidste års vinder, Tobias Hamann-Pedersen, har rejst rundt i verden på DR's regning for at smage og bage kager. Alligevel ser Mette Blomsterberg ikke de tidligere bagedyst-vindere som konkurrenter.

Annemette Voss vandt 'Den store bagedyst' i 2013. (Foto: DR/ Bjarne Bergius Hermansen)
Annemette Voss vandt 'Den store bagedyst' i 2013. (Foto: DR/ Bjarne Bergius Hermansen)
 

- Nej, det gør jeg bestemt ikke. Vi kan jo nogle forskellige ting. De er smadderdygtige amatører, men de er jo amatører. Min vej har været meget længere, og på den vej er jeg blevet rustet på godt ondt. Jeg har gennem 20 år drevet en hardcore virksomhed med café, bøger, foredrag, tv, mit eget køkkengrej og nu også mine dejprodukter, siger hun og fortsætter.

- Så de skal da bare sprudle løs, mens der er varme under dem. Og det skal de selvfølgelig få mest muligt ud af. Man skal gøde sin egen jord, det har jeg også altid gjort. Og de skal da gribe bolden, siger hun overbevisende.

Perfekt timing
Både Annemette Voss og værten på 'Den store bagedyst', Timm Vladimir, har udgivet bøger om kager og mad under dette efterårs kagekonkurrence. Perfekt timing, siger Mette Blomsterberg, der dog ikke selv har en ny udgivelse på vej.

- Jeg har simpelt hen ikke haft tid. Og så er der noget, der er endnu mere vigtigt. Jeg laver ikke noget, hvis jeg ikke brænder for det eller har overskuddet til det. Så når der kommer noget fra mig, så ved man, at nu har jeg energi til det igen. Jeg skal simpelt hen ikke kunne lade være. Det skal komme fra hjertet, siger hun.

Sidste års vinder af 'Den store bagedyst'. (Foto: DR/Kirsten Ellebæk)
Sidste års vinder af 'Den store bagedyst'. (Foto: DR/Kirsten Ellebæk)
 

Mette Blomsterberg fik tilbuddet om at rejse rundt og bage, som Tobias Hamann-Pedersen har gjort på tv. Men konditoren sagde pænt nej tak.

- Det er jo det, Tobias kan. Han er en haj til at suge til sig af oplevelser og kulturer. Han følger sit hjerte - og det er lige præcis det, jeg mener, at man skal. Og jeg håber da virkelig, at der kommer flere programmer med ham.

- Så der er plads til jer alle sammen?

- Jeg aner det ikke. Men ellers må jeg købe en hest, ride ud på en ny mark og se, hvad der venter mig af spændende ting der. Men mon ikke der er plads. Jeg har i hvert fald den dybeste respekt for dem, der kan drive det til noget og gøre det rigtigt, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer