Håndværksmester: Polakker kan mere end danskere

Er danske håndværkere bedre end østeuropæiske? Det er spørgsmålet i det nye TV2-program 'Danmark mod Østeuropa'. Håndværksmester Rene Skjoldborg Jørgensen ved godt, hvorfor han vælger østeuropæerne til og danskere fra

Se traileren til 'Danmark mod Østeuropa'. Video: TV2/STV

Er du håndværker eller kunde med en mening om sagen, så, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Torsdag aften løb TV2-programmet 'Danmark mod Østeuropa' overskærmen. Her kæmpede et sjak af henholdsvis danske håndværkere og østeuropæiske håndværkere om, at lave det bedste stykke tømrerarbejde på et dansk parcelhus.

På forhånd havde de to tømrervirksomheder ikke fået at vide, at de konkurrerede mod et andet sjak - det skulle give et realistisk indblik i arbejdsprocesserne.

Se også: 'Danmark mod Østeuropa': Vi tabte på tv, men vores hammer er større

Efterfølgende har programmet af flere grunde været voldsomt debatteret. Blandt andet fordi repræsentanten fordi de danske håndværkere blev fremstillet dovne og drikfældige, men også fordi den danske håndværksmester Rene Skjoldborg Jørgensen har valgt at bygge dele af sin virksomhed op omkring østeuropæisk arbejdskraft.

Derfor bruger jeg østeuropæere
Og ifølge Rene Skjoldborg Jørgensen er der en ganske særlig grund til, at han i dag benytter sig af østeuropæisk arbejdskraft:

- Det der er fordelen ved polakkerne er, at en tømrer i Danmark, kun laver tømrerarbejde. Østeuropæisk arbejdskraft spænder over flere faggrupper, forklarer Rene Skjoldborg Jørgensen, der driver entreprenørfirmaet Skjoldborg Byg.

Firmaet med de østeuropæiske arbejdere var i 2015 nomineret til en pris i forbindelse med Årets Håndværkere 2015.

- Der findes mange gode danske tømrer, malere og murer. Men de danske faggrupper laver kun det arbejde, de er indenfor. De er ikke uddannet bredt. Østeuropæerne kan løse flere opgaver, og derfor er det en fordel for mit firma. Det giver en større fleksibilitet i forhold til min organisation, at de er omstillingsparate, lyder argumentet fra Rene Skjoldborg Jørgensen.

Hvis de virkelig skulle have bedømt os fair, skulle de jo have ladet os gøre det helt færdigt, siger André Boas. Foto: Linda Johansen TV - 13. jan. 2017 - kl. 17:14 Udskældt håndværker: Så meget drikker vi

Ikke på dansk overenskomst
- De er ikke på dansk overenskomst. Det er vel også vigtigt, at de er billigere end de danske håndværkere?

- De er ikke billigere end danske håndværkere. Mine ansatte får en løn, der er over overenskomsten. Jeg har de samme timepriser som danske tømrer og malere. For tømrer og murer er prisen 435 i timen og for malere 385. Begge dele skal tillægges moms. Jeg har de samme udgifter som andre i forhold til løn, forsikring og lignende. Men jeg har gode erfaringer med østeuropæerne, siger Rene Skjoldborg Jørgensen.

'Gør vi det for pengenes skyld, eller er der andet, der driver os?' står der i kontrakten til programmet, der dengang havde arbejdstitlen, 'Med Danmark På Arbejde'. Foto: Privat TV - 13. jan. 2017 - kl. 10:26 Håndværkere drak i arbejdstiden: 'Umanerligt alkoholforbrug'

TV - 12. jan. 2017 - kl. 18:45 TV2-program får massiv kritik: Nu svarer de igen

André Boas, tømrermester i Boas Byg Aps, møder kunden for første gang i 'Danmark mod Østeuropa'. Foto: Peter Kjeldsen/STV Production /TV 2 TV - 12. jan. 2017 - kl. 15:29 Mareridt efter TV2-program: Frygter konkurs

Er du håndværker eller kunde med en mening om sagen, så, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

188 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere