Nye oplysninger i 'hut-li-hut'-mysteriet

Nye oplysninger forklarer med stor sandsynlighed, hvorfor udtrykket 'hut-li-hut' i sommeren '92 pludselig dukkede op på Flemming Tofts lystavle

Flemming Toft vil for evigt være forbundet med et af fodbolddanmarks mest berømte udråb: 'hut-li-hut'. (Foto: Rumle Skafte)
Flemming Toft vil for evigt være forbundet med et af fodbolddanmarks mest berømte udråb: 'hut-li-hut'. (Foto: Rumle Skafte)

Danske kendte - 22. aug. 2015 - kl. 23:49 Se stjernerne til gallapremiere på 'Sommeren '92'

Anden sport - 4. feb. 2015 - kl. 23:20 Tofts EM-finale: Elkjær satte ild til min taske

Udover den sportshistorisk enestående præstation, EM-drengene leverede i '92, vil finalen med danske briller altid blive husket for fodboldkommentator Flemming Tofts finurlige sprogblomst 'hut-li-hut'.

I kølvandet på den anmelderroste fodboldfilm 'Sommeren '92', der havde premiere torsdag, er der kommet nye oplysninger frem, der kaster lys over mysteriet omkring, hvordan det veloplagte volapyk-udtryk sneg sig ind i Flemming Tofts underbevidsthed og sidenhen ud til de mange millioner danske tv-seere.

’Tjut-li-hut’ og ’hut-li-hut’
Hovedpersonen selv har tidligere fortalt, at han ikke aner, hvorfor han i kampens hede pludselig brølede 'hut-li-hut'.

– Det må have ligget et eller andet sted, men jeg kan ikke forklare, hvordan det er kommet ind. Det kom lige ud af luften. Der har været mange teorier gennem tiden, men jeg aner det simpelthen ikke, har Flemming Toft tidligere forklaret til Ekstra Bladet.

Første gang, udtrykket blev brugt, lød det 'tjut-li-hut'. Det skete, da John 'Faxe' Jensen scorede til 1-0 i første halvleg af finalen mod Tyskland, der som bekendt blev spillet i Göteborg, hvor blandt andre kronprins Frederik var på plads på tribunen.

Et lignende udråb lød, da Kim Vilfort efter pausen gjorde det til 2-0. Her lød det 'hut-li-hut. Det' løgn Preben. Det passer ikke' fra den mildest talt begejstrede kommentator Flemming Toft, der i lighed med sin medkommentator Preben Elkjær – og resten af Danmark – havde svært ved at tro deres egne øjne.

Tykke Niels
Siden udtrykket blev folkeeje i '92, er det blevet diskuteret, hvor det mundrette udråb stammer fra.

Seneste ledetråd kommer fra en læser, der har tippet Ekstra Bladet om, at udtrykket anvendes flittigt i den gamle bogserie om 'Tykke Niels', hvor hovedpersonen blandt andet bruger udtrykket, når han afslutter telefonsamtaler med sin ven Valde.

I bogen 'Tykke Niels tjener penge' bruger hovedpersonen flittigt udtrykket 'hutlihut'.
I bogen 'Tykke Niels tjener penge' bruger hovedpersonen flittigt udtrykket 'hutlihut'.
 

– Jeg kender udmærket godt 'Tykke Niels', men jeg kan helt ærligt ikke huske, hvor meget af bøgerne jeg har læst. Men jeg vil absolut ikke benægte eller afvise, at jeg har læst 'Tykke Niels', siger Flemming Toft og fortsætter:

– Det er jo en ungdomsbogserie ligesom 'Jan'-bøgerne og i øvrigt også 'Flemming'-bøgerne. Og 'hut-li-hut' kan godt stamme derfra. Det stammer jo et eller andet sted fra. Det har ligget i baghovedet og kan så pludselig 'poppe op'. Jeg snakkede med en hjerneforsker i en anden sammenhæng, og han sagde, at sådan noget sagtens kan lagre sig. Uden at man aner det, så ligger det et eller andet sted i knolden.

Nej til reklamepenge
Selv om udtrykket 'hut-li-hut' for evigt vil være kædet sammen med Flemming Tofts person, har han ikke selv gjort meget for at holde det i live.

Før VM-slutrunden i Sydkorea/Japan blev han eksempelvis kontaktet af bilfirmaet Hyundai, der tilbød et stort pengebeløb, hvis han ville medvirke i en reklame, hvor han skulle gentage udtrykket. Et tilbud Flemming Toft afslog.

– Jeg kunne selv skrive beløbet, bare jeg ville være med i en reklame og sige det. Men jeg afslog. Og det var ikke svært at sige nej, har Flemming Toft forklaret til Fyens Stiftstidende.

Med den roste film 'Sommeren '92', der netop nu vises i intet mindre end 110 danske biografer, er det nok tvivlsomt, at 'hut-li-hut' går i glemmebogen hos de kommende generationer. Og hvem ved, måske får ’Tykke Niels’-bogserien også en opblomstring ovenpå afsløringen...

30 kommentarer
Vis kommentarer