Se tallene: DR er 82% genudsendelse

Afsløring: 82 procent af DR's udsendelser er genudsendelser. Man smører smørret for tyndt ud, siger lektor

Nye tal fra DR viser, at 82 procent af udsendelserne på DR's seks tv-kanaler er genudsendelser. Foto: Polfoto/Jens Dresling
Nye tal fra DR viser, at 82 procent af udsendelserne på DR's seks tv-kanaler er genudsendelser. Foto: Polfoto/Jens Dresling

'Vagn i Indien' fra 2003, 10 år gamle udsendelser af 'Hammerslag' og 'Bonderøven' igen, igen og igen.

Alt imens lønposerne til direktørerne i DR de seneste år er vokset markant, og der er uddelt gigantiske gyldne håndtryk, bliver licensbetalerne spist af med genudsendelser og tudsegamle produktioner.

Årsløn: 3,7 mio. kr. Lønstigning de sidste tre år: 186.561 kr. Maria Rørbye Rønn, generaldirektør Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR Vagthund Lønfest: DR's - andre - dyre damer

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund en aktindsigt i opgørelser, der normalt ikke er offentligt tilgængelige, fordi DR ikke er forpligtet til at fremlægge dem.

Fra 2014 er antallet af genudsendelser på DR således steget fra 78 procent i 2014 og til 82 procent sidste år.

Samfund LOzettes sære DR-forsvar

Billedet bekræftes af en optælling, Ekstra Bladet foretog på alle DR1’s udsendelser i sidste uge. Her blev der samlet sendt 10.052 minutters TV, og kun 1995 minutter af dem - svarende til 19,8 procent - var nyheder eller såkaldte førstegangsudsendelser.

Smører tyndt ud
Ifølge lektor Henrik Søndergaard fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet kan de mange genudsendelser være, fordi DR med seks tv-kanaler har taget munden for fuld.

– Det hænger formentlig sammen med, at man skal have ressourcerne til at hænge sammen på de mange kanaler. Det er en kritik, der har været de senere år. Nu har man seks kanaler, men man har ikke råd til at fylde dem op med det, man ville have, og det som befolkningen og politikere forestiller sig, at der skal være.

Ikke mange kan forstå, hvorfor kulturministeren fik to millioner kroner for selv at sige op, siger Mogens Jensen (S), medieordfører. Foto: Jens Dresling Dansk politik S: Rigsrevisionen skal kulegrave kultur-Mettes gyldne håndtryk

– Så man smører smørret tyndere ud, og det betyder, at genudsendelserne stiger, siger han.

Trængt op i en krog
DR får i 2017 3,6 milliarder kroner af staten og licensbetalerne til at finansiere virksomheden. Til gengæld har man en public service-forpligtigelse, der skal sikre, at befolkningen får et bredt udbud af programmer, som skal omfatte nyhedsformidling, oplysning, debat og undervisning.

Fakta: Matador genudsendt syv gange

DR har lavet en liste over de formodede mest genudsendte programmer siden 1992:

Disney’s Juleshow: 24 genudsendelser

90 års fødselsdag: 24 genudsendelser

Bamses Billedbog: 21 gange genudsendelser.

Kaj & Andrea: 13 genudsendelser

Matador: 7 genudsendelser

Rejseholdet: 4 genudsendelser

(Kilde: DR)

Ifølge professor i ledelse Anders Drejer fra Aalborg Universitet står DR efterhånden med et stort forklaringsproblem.

– I mange år har DR ikke villet diskutere, hvad public service egentlig er. Nu er organisationen trængt op i en krog med de mange sager om høje lønninger til ledelsen, og set i det lys er spørgsmålet, om DR kan retfærdiggøre overfor licensbetalerne, at de får 3,6 milliarder kroner, når seerne blandt andet spises af med så mange genudsendelser.

DR: Vi genudsender ikke for meget

Publiceringschef i DR, Peter Rosberg, der står for fordelingen af genudsendelser og førstegangsudsendelser i Statsradiofonien, synes ikke, at DR genudsender for meget. Han mener derimod, at genudsendelserne skaber værdi for seerne.

Er 82 procent en passende mængde genudsendelser?

Det er svært at sige. Man kunne godt sige, at man slet ikke har nogen genudsendelser, men det tror jeg ikke nødvendigvis ville være bedre. Husk på, at genudsendelser ikke koster noget.

Hvorfor sender DR genudsendelser?

– Vi sender genudsendelser for at give flere folk mulighed for at se de programmer, vi laver, og man vil møde flere genudsendelser, når man har flere kanaler, men at vi nu har seks kanaler har også gjort, at der er kommet langt flere nye udsendelser - på ti år har man som seer oplevet en stigning på 46 procent på nye danske sendetimer.

Har DR oprettet for mange kanaler, som man ikke i høj nok grad kan fylde ud, og derfor bliver nødt til at sende flere genudsendelser, end hvad godt er?

– Det synes jeg overordnet set ikke, for den kanalportefølje, der er nu, kvitterer seerne for. Jeg synes, at kanalerne står meget skarpt, og DR får meget ros for de seks kanaler. Der kommer rigtig meget godt kvalitetsindhold ud af strukturen med seks kanaler. Vi gør det så godt, vi kan, og vi tilstræber at lave så godt indhold, vi kan, så det giver mest værdi.

Tallene viser, at TV 2 genudsender 23 procentpoint mindre end DR, og at udviklingen går den modsatte vej hos jeres konkurrent. Gør TV 2 jobbet bedre?

– Så har du valgt en arena, der kun handler om genudsendelser. Man kunne bare fjerne genudsendelserne, men det tror jeg ikke, at man ville få mere værdi ud af. Så nej, det synes jeg ikke. Det er den måde, de har valgt at prioritere på. Vi har valgt en anden måde.

Ekstra Bladet har i den forgangne uge kunnet afsløret gyldne håndtryk i millionklassen til DR-chefer. Kunne man med fordel bruge nogle af disse penge på at producere flere førstegangsudsendelser?

– Det er jeg nok ikke helt den rigtige til at svare på. Mit job er at planlægge tv-kanalerne ud fra det kvalitetsindhold, vi har.

Forgyldte direktører

Generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn. Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen
Generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn. Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen

I perioden fra 2014 til 2016, hvor DR har skruet op for antallet af genudsendelser, er den øverste ledelse i den offentligt finansierede medievirksomhed steget markant i løn.

Mette Bock fik to millioner med sig ud ad døren, da hun stoppede i DR. Foto: Jens Dresling Samfund Kulturministerens fede DR-farvel: Så mange millioner fik hun for at sige op

Aktindsigter fra DR afslører, at lønnen hos de fire længstsiddende direktører er steget mellem 3,5 procent til 11 procent siden 2014 og frem til i dag.

Anne-Marie Dohm, direktør i DR Danmark, er topscoreren og er i perioden fra 2014 til 2017 steget med godt 11 procent, så hun i dag har en månedsløn på 149.532 kroner. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn har siden 2014 gået fra en månedsløn på 291.796 kroner til nu at score 307.343 kroner.

Det blev du spist af med: Skotsk krimiserie fra 1988

Kriminalkommisær Tom Barnaby i aktion. Foto: All Over Press
Kriminalkommisær Tom Barnaby i aktion. Foto: All Over Press

Ud af de sammenlagt 10.052 minutters TV, som DR1 sendte i sidste uge, var kun 1995 minutter af dem, svarende til 19,8 procent, nyheder eller førstegangsudsendelser - resten var genudsendelser.

Eksempelvis blev seerne i lørdags i bedste sendetid fra klokken 20 spist af med først 'Matador', der siden 1992 er genudsendt 4 gange. Herefter fulgte to genudsendelser af de engelske krimier 'Lewis' fra 2011 og 'Kriminalkommissær Barnaby' fra 2000.

Billedet er det samme om formiddagen og eftermiddagen på hverdage. Her har DR i løbet af sidste uge blandt andet budt på 'Vagn i Indien' fra 2003, ni år gamle afsnit af 'Hammerslag', Søren Ryge-programmer fra 2004, et program om engelske antikkrejlere fra 2010 og den skotske krimiserie 'Taggart' fra 1988.

528 kommentarer
Vis kommentarer