TV2-program får massiv kritik: Nu svarer de igen

Tømrermester André Boas raser mod TV2, efter han har medvirket i 'Danmark mod Østeuropa'. Men nu svarer kanalen igen på kritikken

Se traileren til 'Danmark mod Østeuropa'. Video: TV2/STV

Er du håndværker med en mening om sagen, så, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

André Boas er langt fra tilfreds.

Tømrermesteren sagde ja til at deltage i et program, men havde han vidst, hvad han gik ind til, havde han aldrig sagt ja.

- Jeg føler, at jeg er blevet sat i en fælde, og jeg frygter, at alle de tilbud, jeg har ude, vil blive afvist. Jeg frygter, at folk vil ringe og spørge, om vi har snydt dem, og så frygter jeg jo at blive til grin, siger André Boas.

Tv-programmet, der er produceret af STV for TV2, handler om, at to tømrerhold bestående af henholdsvis danske og polske tømrere, skal bygge et nyt tag på et hus i Hvalsø nær Roskilde.

I slutningen af programmet bliver det så afsløret for deltagerne, at de bliver bedømt på forskellige parametre, heriblandt tid, pris og faglighed. De to tømrerhold får også at vide, at et andet hold laver præcis den samme byggeopgave som dem selv.

Men André Boas mener langt fra, at programmet, der bliver sendt torsdag på TV2 klokken 20.00, er det samme som det, der blev præsenteret for ham, da han skrev under på at medvirke.

Vi undlod at fortælle alt
Det har fået tømrermesteren til at gå til medierne, hvor han fortæller, at han føler sig ført bag lyset, ligesom han nu frygter, at hans virksomhed går konkurs.

TV2 har været under heftig beskydning, men nå svarer de igen på mediets egen hjemmeside.

Ifølge redaktør Jes Schrøder er det helt bevidst, at der er udeladt oplysninger i programmet.

- Hvis vi havde fortalt de medvirkende om præmissen fra start, havde vi ikke fået den naturlige reaktion, som vi ønskede. Firmaerne har fået at vide, at de skulle udføre arbejdet, som de normalt ville gøre det, og at der ville blive foretaget en sammenligning, siger Jes Schrøder til TV2.

Artiklen fortsætter under billedet

Ifølge Jes Schrøder er deltagerne altså med vilje fået udeladt detaljer om programmet, og 'disse oplysninger er udeladt ud fra nogle meget nøje både juridiske og programmæssige overvejelser'.

-Havde vi fortalt dem hele baggrunden, var det vores vurdering, at vi ikke ville få svar på det centrale spørgsmål: Hvad får man som dansk forbruger, når man køber et stykke arbejde? Så ville vi i stedet få en konkurrencesituation, hvor holdene ikke ville agere så naturligt og normalt, som de ellers ville.

Robotkamera
André Boas mener også, at hans firma ikke har haft mulighed for at arbejde som normalt, fordi TV2 hele tiden skulle filme. Men det afviser Jes Schrøder også.

Ifølge TV2-redaktøren er de blevet filmet med robotkamera, så tømrene er ikke blevet forstyrret.

- Så der er intet til hinder for, at håndværkerne kunne udføre deres arbejde, som de normalt ville gøre. De vidste, at de ville blive filmet tæt under udførelsen af en opgave, og at de ville blive sammenlignet med andre. Og at optagelserne ville blive brugt i et tv-program.

- De har fuldkommen selv bestemt, hvordan de ville udføre opgaven, siger Jes Schrøder og tilføjer, at professionelle virksomheder, der retter sig mod forbrugere, må kunne tåle, at kvaliteten af deres arbejde bliver bedømt i en sammenligning.

Dårlig forklaring
I kontrakten mellem André Boas og STV, der har produceret ’Danmark mod Østeuropa’, står der blandet andet i beskrivelsen af programmet, at man ønsker at sammenligne arbejdslivet i Danmark i et dokumentarisk eksperiment.

Men André Boas mener ikke, at denne formulering beskriver det tv-program, han medvirker i.

- At sammenligne arbejdslivet kan betyde mange ting. For mig handler arbejdslivet blandt andet om, hvordan ansatte har det, når de er på arbejde. Jeg ser det ikke som noget byggeteknisk, om hvem der kan være hurtigt, dygtigst og billigst, siger han.

- En ting er sikkert, hvis jeg nogensinde havde vidst, at der var noget byggeteknisk konkurrence i det, som har undertoner af politik, havde jeg aldrig sagt ja til det.

Er du håndværker med en mening om sagen, så, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

94 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere